Влез

View Full Version : Четки за грим

today_was_a_charytale
02-22-2017, 15:18
Идеята ми е да направим тема за четките за грим. Според мен това е едно от най-важните, но най-пренебрегвани неща относно грима. Повечето 'новаци' не знаят какви четки да си купят, от къде, за какво се ползват, кои са хубави, мнения за различните четки и начини на употреба, как и колко често се почистват. А и мисля, че ще е полезно за всички, защото има наистина много четки на пазара, всички са с различна употреба, а доста от познатите ми пренебрегват почистването или използването на четка като цяло. Надявам се темата да се хареса, търсих и намерих само една подобна тема, но затворена през далечната 2009.

Като за начало ето една статия, в която подробно ви се обяснява за какво служат различните четки и как да ги използваме.
http://beauty.fashion.bg/article/4649/24/osnovni-vidove-chetki-za-grim-i-tqhnoto-prednaznachenie

И най вече, защо различните четки за важни, както и тяхното почистване?
1.Гримът се нанася и разнася по-добре. Да, може пръстите ви да са също толкова удобни, но не са най-добрата опция. Не са толкова прецизни колкото една четка, най-вече ако е за сгъвката на окото. Дори и да си слагате фон дьо тен с ръце, пудра с гъбичка, винаги е нужна и някаква четка, за да направи грима не толкова натрапчив. А очна линия без четка, изобщо не става.

2.Защо различните видове четки са важни? Представяте ли си с четката за сенки да си нанасете и коректор? И двете четки много си приличат, но представете си с четката, с която сте си правили опушен грим да използвате за прикриване на пъпка? А нека си признаем, не мием четките си след всяко използване. Различните части на лицето имат различни нужди. Дори ако вземем една чиста четка за сенки, с нея ще ни е невъзможно да нанесем правилно руж или пудра с нея. Някои части на лицето ни са по-изпъкнали, други по-вдлъбнати, трети са по-големи, а четвърти са по-малки. Дори са очите са ни нужни различни четки по няколко прични:

-като за начало различните цветове, по-тъмни цветове с една четка, по-светли с друга (не е задължително, но е препоръчително), така цветовете ще седят по-добре и няма да се смесват с останалите и да развалят самите сенки;

-различните части на окото, трябва ви четка за клепача (равна или пухкава, зависи от предпочитанията), за сгъвката (най-добре да е леко скосена), за вътрешните ъгълчета и долния клепач - lower lid, не съм много сигурна за превода - (тънка, мъничка и леко закръглена), а понякога е хубаво и за външните ъгълчета (пак скосена, за да се очертава хубава v-образна форма), и за преливане на цветове (чиста четка, най-вече пухкава и закръглена);

-това е една от най-чувствителните части на лицето ви, не толерира мръсотия.

Относно различните четки за лице и нуждата от различни такива. Сигурна съм, че всички тук знаят разликата между четките за лице и очи, но нека поясня - големите и най-често пухкави четки са за лице, а по-тънките са за очи. И започваме:

-изкуствен косъм -> за кремообразни продукти (кремообразен руж, коректор, фон дьо тен, крем. сенки, пигменти, очна линия), истински косъм -> прахообразни (сенки, руж, т.н.); това важи са всички четки, не само за тези за лице, истинският косъм взима повече продукт и го разпространява по-добре, но кремообразните продукти много лесно полепват по косъмчетата и не е приятна картинка;

-отново пример подобен на горния, слагате си фон дьо тен с четка за руж, после с нея нанасяте и руж, искате малко контур, но това е единствената ви подходяща четка и да се надяваме, че не искате да си сложите и пудра; най-малко, пудрата се нанася на цялото лице и ще ви е малко трудно с четка за руж, за това предназначената четка за пудра е доста голяма и се нарича Kabuki (има различни видове - скосена, кръгла, равна, тук вече е въпрос на предпочитание), за фон дьо тен е някъде по средата между Kabuki и за руж, а както вече обясних четката за коректор е като тази за сенките, но равна; тук има и още два вида четки и това е т. нар. четка 'ветрило', която се използва за руж, контур или хайлайт (в зависимост от предпочитанията, но или си купете няколко такива или я почиствайте често); официално скосена четка като тази за фдт се води четка за контур, но не е задължително, а тази за хайлайт е средно между четка за сенки и за руж, но може и да е 'ветрило'.

Не е задължително, но ако ползвате четки за устни, имайте предвид:

-мийте ги поне два пъти в седмицата;

-вземете си различни четки за различните цветове, за да не се цапа червилото и цвета да се нанася по-добре.

3.Най-пренебрегваната част от използването на четки е миенето. Да, беше забавно, когато сложи няколко пласта черни сенки и размаза черен молив преди да излизаше на дискотека, но на следващия ден, когато искаш да направиш бледорозов грим, а всичките ти четки бяха в черно...Имаш две опции а)да развалиш сенките и без да искаш отново да си направиш 'дискотечен' грим или б) преди излизане да потопиш четките си в топла вода (за предпочитане с някакъв шампоан вътре). Хубаво е поне веднъж в седмицата да почиствате четките си. А за чистенето не трябва да сте бюти гуру. Просто изплаквате четките, миете ги със шампоан или по-лесно - потапяте ги в топла вода с предварително разтворен шампоан (бебешки или какъвто и да е, а може и препарат за почистване на четки ако имате), с всяка четка разбърквате водата и оставяте за през нощта. Ако четките съхнат по-бавно - извадете ги преди лягане, но след като са се накиснали за известно време.

4.След като разяснихме технологията по чистенето, защо е важно. Най-вече зареди хигиената, нямате представа колко мръсотия има по кожата и по гримовете ни, дори и да имаме ОКР (OCD), пак ще има миркоби. А нещо като се ползва всеки ден, следва да има повече бактерии по него. А ако това не ви е достатъчна причина...На една чиста четка цвета, който се нанася е много по-ярък и ясно изразен. Най-малкото, като ползваме една четка за сенки за палитра с 12 цвята, цветовете малко или много се мешат.

Ето ви един личен пример, за да разберете по-добре какво пиша. В 8-ми клас се бях запалила по гримовете и трябваше да имам една определена палитра на Too Faced. Спестявах си за нея, накрая си я купих. Излизам от магазина, сещам се, че няма с какво да си слагам сенките (пръстите бяха прекалено примитивна идея за някой, който туко-що се беше сдобил с Chocolate Bar). Знаех, че ми трябват две четки - за клепача и свивката, но имах пари само за една от някоя дрогерия. Купих си една на EccoTools (аз съм доволна от единствената тяхна четка, която имам ако някой се интересува ). Отначало ползвах само кафяво-златната гама, после реших да започна да експериментирам с розовото, лилавото, зелените и червените нюанси. И общо взето от септември до май месец всичко, което си слагах седеше кафяво. Розовото беше никакво - точно кафяво с някакво розово, което едвам се показва. Лилавото - кафяво с блясък. Зелените - или кафяво матово или кафяво с блясък. Златното - кафяво. Светло кафевите - по-тъмно кафяво. Червените - те кафеви. Мислех, че има нещо нередно с палитрата, докато не си измих четката. Тогава вече видях какво означава Too Faced розово.

Rebel111
02-22-2017, 15:24
темата е супер яка според мен! евала! аз също много се интересувам кое за какво да използвам защото то има значение

today_was_a_charytale
02-22-2017, 15:28
Радвам се. А ако някой ми каже как мога да се качват снимки във форума, ще мога да дам и някои интересни неща, които намерих.