Влез

View Full Version : Запалка или кибрит

neznainonotaka
09-18-2017, 17:25
Здравейте! С наближаването на зимата се наложи да направим няколко промени у дома.Правихме ремонт , климатиците са премахнати и сега сме на малка печка ( мини печка на дърва ). Чудих се как да я запалваме тази печка - с кибрит или със запалка. Не пуша и за това не съм имал нужда от запалка/кибрит. Чувал съм ( дори съм присъствал ) ,че запалките могат да гръмнат. Кое е по-безопасно и кое ще ми е по-удобно според вас?

SHPAIdURmeN
09-18-2017, 17:39
Незнайно така знаеше ли, че запалката съдържа газ, и предполагаше ли, дали може наистина да гръмне и как би станало това.
Питам те, според теб как ще ти е удобно да запалиш огън във малко пространство, където не е добра идея, ръката ти да е вътре, когато се запали огъня ?

Имаш два избора: запалка (виж. 1во изрч.) или кибрит (има специални за камина). Какво си избираш, което смяташ че ще ти е удобно ?

Грозния
09-18-2017, 20:06
климатиците са премахнати и сега сме на малка печка ( мини печка на дърва ).Сега остава да напуснете жилището и да заживеете в колиба, барабар с "мини печката на дърва" или поне избийте дограмите и затворете прозорците със стари одеала :D !

YoungBloodZ
09-19-2017, 06:24
Като бивш печкар мога да твърдя, че няма значение с какво ще палиш печката. Все пак ти няма да държиш запалката вътре след като вече си запалил огъня, нали? Достатъчно е правилно да разположиш хартия, картон и тънки дърва в печката, след това само палиш хартията на 2-3 места най-много и всичко се оправя.
Иначе лично на мен ми е по-удобно с кибрит, защото можеш да въртиш клечката както ти е удобно, докато със запалката може да се изгориш.

zara04
09-19-2017, 19:47
Мисля че кибритът е по-безопасен и удобен вариант

NomNomNom
09-20-2017, 17:59
то палиш хартията/вестника първо, и с двете можеш, хартията лесно пламва

nqmamNervi
09-20-2017, 19:13
https://www.youtube.com/watch?v=inStPQaAgdM

prosto_chovek
09-20-2017, 20:57
Или палиш вестника отвън и го навираш в печката на избрано от теб място, тогава няма значение с какво и няма да се изгориш (освен ако не оставиш вестника да ти изгори в ръката).

anonymous908491
09-26-2017, 21:28
в казармата имахме един руснак, печката я палехме като първо сипвахме нафта в нея
та един път сипа половин туба/от бтр-ите имахме безплатно/ и като я запали тя взе, че гръмна