Mahlenskiq
03-12-2018, 10:12
Здравейте, 12 клас съм и както се досещате става въпрос за това къде ще продължа образованието си, но там е работата,че самия аз се колебая между 2 неща. Едното е Информационни технологии и програмиране, а другото е свързано с корабите най-общо казано.. да обобщя че съм от Варна. Та до последно си мислех да следвам Компютърни технологии, НО едни познати преобърнаха и раздвоиха вижданията ми. Казаха ми че на корабите работиш 3 месеца и 3 почиваш и вземаш по 2 хил евро на месец минимум,а самия аз като се замисля би ми било интересно и приятно на корабите,но там е работата че идея си нямам за какво става въпрос и какво точно означават специалностите във Военноморското. Ако се реша да уча там не бих работил цял живот по корабите а примерно 5-10 години и след това бих си отварил моя фирма или да си направя нещо мое...все пак 15бона за 3 месеца не са малко пари. Другото което е свързано със компютрите ме притеснява математиката.В училище имам 3,4 основно,но знам отлично английски.Колко трудна е тая сфера кота цяло и до колко зависи от математиката. Също така за компютрите се колебая къде да уча..Технически или Винс-а. Ще бъда много благодарен ако някой от Варна и не само ми даде някакви съвети и насоки.
Ако си зле с математиката, по-добре ходи на корабите.
С корабите лошото е че ще си с месеци в морето само с кочове, без жени, барове, кино или други забавления, дори парите да са добри. Ако лесно те хваща скуката и самотата, корабите не са за теб!
SHPAIdURmeN
03-12-2018, 22:48
Пич, за т.нар. кораби, пак ще ти трябва математика. Нека парите да не са ти главната цел, а да избереш това, което с интерес ще правиш. Правиш ли го с интерес, времето ще ти минава по бързо и самия ти ще се чувстваш удовлетворен от работата, която вършиш.
Недей прави грешката да избереш дадено нещо заради парите. Ще съжаляваш ако го направиш за парите и ще бъдеш поредния, който нацупен ходи на работа, все едно някой те кара да вършиш безплатен труд.
Щом си от Варна, отскочи до Военноморското, и разпитай студентите, за какво става дума. Те от 1во лице, могат да ти дадат най-точен отговор. Обаче не се задоволявай като питаш само 1 студент.
...ако го направиш за парите ... все едно някой те кара да вършиш безплатен труд. Усещаш си как сам/а си противоречиш :razz: :? ?!
SHPAIdURmeN
03-14-2018, 22:42
Усещаш си как сам/а си противоречиш :razz: :? ?!
На профила ми пише, че съм от мъжки пол или греша ?
Понеже не ти е станало ясно от първия път, надявам се от този да ти стане. За да бъде всичко коректно, ще се цитирам : "Ще съжаляваш ако го направиш за парите и ще бъдеш поредния, който нацупен ходи на работа, все едно някой те кара да вършиш безплатен труд. " . Както виждаш съм оставил цялото изречение, защото съм имал нещо предвид щом така съм го написал.
Иван си е избрал Х професията, заради многото пари, който се изкарват. Всеки ден с приближаването на края на работния ден, той се усмихва до уши, и как няма да се радва човека. Свършва работният ден! Ще може да си отиде вкъщи, да си почине от изморителните 9 часа бачкане, след това да се порадва на няколко видеа с котки по интернет и каквото още му дойде на ум. Уви, обаче на следващия ден се пада Вторник, и той трябва да работи още 3 дена+, което за него изглежда като цял век, докато дойде уйкенда. Като цяло на Иван не му харесва, това което върши, трябва да се кара насила, за да му харесва. Единственото, което го крепи да издържи до уйкенда, е че в край на сметка портмонето ще е пълно с парите, за които толкова много ще се бъхти всеки пореден месец, през всяка една поредна година от живота си, докато се пенсионира. Знаем добре, че насила хубост не става. Така е с Иван. Отива с полу-желание на работа, с пресилена усмивка на лице се усмихва на колегите и върши своята работа, и когато го погледнеш в очите, като че ли нещо липсва. Няма го огънят в очите. Изглежда, че отдавна е изгаснал.
Тук, е време да обърне внимание на неговият колега Тодор. Бай Тошко, работи същото, за същите пари без разлика в задълженията. Той от своя страна, идва всеки ден на работа с една енергична походка и ентусиазиран, за поредния 9 часов работен ден. В очите на Тошко се забелязва съвсем, съвсем различна картинка, погледът му е жив, пламъкът не е изгаснал, а гори. За него е първа радост, че днес е Вторник и той трябва да работи още 3 дена. Още 3 дена трябва да прави това, което му е интересно. Всеки месец, всяка година, докато не се пенсионира.
Иван ще прави това без да му харесва, и ще изглежда така все едно се бъхти здраво, без да му платят и една стотинка. А Тодор ще прави това което обича, на него обаче няма и ден да му се наложи да работи.
Грозен представи си само, да ти плащат да правиш, това което си правиш във форума по "цял" ден. След 3 месеца, ако те питат : Досега забавлява ли се или работи ? Какво щеше да отговориш ?
П.П. Грозен имай предвид, че никога няма да ти отговоря на коментара. В случай, че те засърби и решиш да ми цитираш този коментар или друг. Нямам желанието повече да спамя в темата на съфорумника. Пиши ми на ЛС или създай тема в кофата, с удоволствие ще отговоря там.
кой е грозния? не съм го чувал до сега. но и не му виждам коментарите нещо
иначе автора ако не си обичаш работата няма да си добър в нея
млад си искаш парите да идват лесно но трябва да си добър в това което правиш а за целта трябва да си обичаш занаята
сам реши къде искаш да учиш и дали е нещо от изброените