PDA

View Full Version : Университет и работа?

brosmind
03-28-2018, 17:41
Здравейте, имам въпрос към студентите и по-точно тези на редовна форма на обучение!
Все още съм ученик в 12-ти клас и съм се насочил да следвам в ТУ Варна(ако си взема матурите де :D) и въпросите ми към студентите са следните:
Работите ли някъде и ако да какво?
Намирате ли време за работа и учене?
Имате ли свободно време?
Труден ли е студентският живот?

Грозния
03-28-2018, 18:26
Работите ли някъде и ако да какво?Работиме :)!

Намирате ли време за работа и учене?За бакалавър е почти невъзможно, освен ако не работиш нещо почасово и то не всеки ден.
Ако си магистър ще ти е по-лесно да съчетаваш работата и ученето.

Имате ли свободно време?Имаме, но не много. Свиквай че като студент ще имаш по-малко свободно време, отколкото като си ученик.

Труден ли е студентският живот?Зависи колко пиеш и пушиш и дали си се научил поне да свариш/пържиш яйца и да си переш гащите и чорапите :D .

Fisherman
03-28-2018, 19:04
редовно обучение и работа никога не вървят заедно или едното или другото избери си

nqmamNervi
03-28-2018, 19:19
зависи от програмата ти. първите 2 години ще ти бъде трудно да съчетаваш работа и обучение, понеже е по-тежко. не е невъзможно, но освен ако не ти се налага, по-добре не рискувай. след това е възможно, дори наложително, понеже областта, към която вероятно си се насочил, е бързо развиваща се и ще откриеш, че по-бързо се учи с практика, която в университета не можеш да получиш. почасова работа би била идеалният вариант, но не винаги се намира такава. за сметка на това има доста фирми, които предлагат гъвкаво работно време.

anonymous908491
03-28-2018, 20:20
работи през лятото, след това цяла година можеш да караш със спестените пари

RapExotic
03-28-2018, 21:21
В техническия ще е доста трудно да съчетаваш работа и учене. Там ги скъсват от дълги лекции, упражнения, лабораторни, курсови работи, чертежи, допълнителни семинари и тн. А освен това водят хорариум за присъствия и не те допускат до изпитна сесия ако нямаш определен брой присъствия. Иначе ако си в някоя по-айляк специалност може да се съчетава учене и работа, стига да не си на пълен работен ден и стига работодателя да е склонен да те пуска, когато имаш изпити и важни мероприятия в университета. В твоя случай е най-добре да работиш нищо онлайн, ако успееш да намериш или при някой познат, при който да можеш да работиш, когато и по колкото си искаш.