Значи, много ме заинтригува дискусията относно българите в чужбина и тяхното "завръщане". Винаги ми е било интересно как във форумите всеки пише по нещо, а истината е общото от всички мнения плюс нещо, което е обягнало на повечето хора.
Искам да кажа само, че:
1. Съвременният свят е свят на мобилността. Няма граници. Днес може да работиш в София, утре в Ню Йорк, в други ден в Париж, Лондон и т.н.
2. Съвременният човек е преди всичко индивидуалист ! Отдавна сме отминали времето, когато задалжително като се изучим трябва да се върнем в родния град - при нашите корени. Семейната задруга не участва сред новите ценности.
3. Моля ви, правете разлика между национална идентичност, национално самоопределение и национално самосъзнание.
4. Правете разлика между държавата България и родината България !
5. Когато пишете по темата, казвайте за кое пишете - за държавата или за родината? това е важно, защото от там идват всичките ви караници във този форум.
6. Никой няма право да съди друг за изказано мнение или заета позиция. Всеки човек има право на избор ! Всеки си има свои мотиви да остане в България, да работи навън, да учи навън и т.н.
7. "Изкуствен национализъм" - много болна за мен тема ! Аз като човек, който обича родината си, не мога да понасям вече всички "изкуствени родолюбци". Какво имам предвид? - ами замислете се всички вие, които казвате, че обичате България и за вас тя е над всичко. За питайте се защо мислите така? Веднага ще почнете с изтърканите до безбожност клишета от типа на "красива природа, любезни хора " и т.н. - неща, които се повтарят от години. Та нима няма много други държави с уникална природа или други държави с любезни хора? - има разбира се !

Това, че Слави Трифонов, или някой друг популярен човек в България е казал нещо патриотично или е изпял някоя друга песен, не означава, че и вие като слушате ставате патриоти! Всеки човек може да си намери причина да обича България, а не само да се повтаря едно и също десетилетия наред !
8. Колкото до въпроса какво България прави за нас и какво ние за нея мисля да подкрепя една велика мисъл, а именно: "Хората не трябва да се страхуват от техните правитества, а правителствата трябва да се страхуват от своите хора!" - мисля, че тази мисъл е показателна !
9. Какво значи - върнете с в България? Човек е там, където иска да бъде, там където му е добре или там където е принуден да бъде по едни или други обстоятелства.
10. Едно любимо мое изказване на няколко поколения (включително нашите бащи и майки): "Нещата в България ще се оправят, но не за нас, не за нашите деца, а може би за децата на нашите деца" - пълна глупост ! Докато ние не се вземем в ръце и не отстояваме това, което искаме - никой или по точно, никои управляващи няма да ни дадат ! Ако ние продължаваме да мислим така, сме обречени да сме на тоя хал, на който сме сега до живот ! Искаме ли нещо - трябва да се борим за него, а не да чакаме някой да ни го даде на тепсия, защото просто няма кой ! - нито Европейския Съюз, нито фондове, нито приятели и т.н.
11. Който иска да живее в България - да живее там. Който иска да живее навън, да живее там ! Това си е абсолютно личен избор !
12. Нелепите забележки за проблеми в обществата на България и други страни. - Спрете се ! Навсякъде по света, всяка държава си има проблеми от различен характер ! Има ли смисъл да сравнявате проблемите на различните култури? Те винаги ще бъдат различни !
Ами, това е за сега

Дерзайте !