- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Американския колеж в София
Az u4a v Amerikanskiq v Turnovo. Kandidatstvah i v sofiq ama ne ma prieha, a i sega sa radvam 6toto mi razkazaha 4e za da izlqzat u4enicite v sofiiskiq ot ob6ejitieto trqq da sa sabere grupa pone 15 4oveka i trqq da gi pridruji u4itel... To tam 4oek ne moje da izleze da izpie edno kafe... bahti karcera!![]()
![]()
![]()
"za da izlqzat u4enicite v sofiiskiq ot ob6ejitieto trqq da sa sabere grupa pone 15 4oveka i trqq da gi pridruji u4itel... To tam 4oek ne moje da izleze da izpie edno kafe..." glupustiiiiiii![]()
![]()
![]()
Само на 3 училища им признавали дипломите навсякъде в Европа...ми тогава защо хората се редят на опашка да влизат в българските ВУЗ-ове??? Пък и като ти гледам правописа...не си научил много!Първоначално написано от Анонимко
![]()
И тази година най - шумна бе групата на православните араби.Младежите с пълно гърло викаха "Иисус е наш Бог".Преди години било решено арабите да не бъдат допуснати в комплекса.Свещения огън обаче не паднал, докато прогонените не влезли.
Друго имаше предвид, но не можа да го каже като хората. Американския колеж и този във Велико Търново са акредитирани по International Baccalaureate (IB) програмата. Великотърновският - от тази година мисля, софийският - отпреди 2. Идеята е да можеш да завършиш бакалавър в България и после да се прехвърлиш в някой от чуждестранните IB университети в чужбина. Съвсем друг е въпросът, че самата програма все още не е започнала дори в АКС, камо ли в Търново. А и какви цени се чуват ... Та общо взето IB е кирия, доколкото училищата в тях са "име" в Европа...Първоначално написано от Initial_D
П.с. Initial_D, за търновския не знам, но от при нас (ACS) в България ще кандидатстват по-малко от 10%... Ориентацията за кандидастване е в американски/английски ВУЗ...
Ех легендииПървоначално написано от MaKe_Ti_TraN{}
![]()
![]()
![]()
според мен или трябжа да си некъв зубрач или в повечето случи както е мама и тати да имат праички ... (лично мое мнение) опитах се да реша задачите .... нищо не се получи имах точно 0 точки ... нз как стана ...
до колкото знам ... не ги държат кой знай колко строго ... ако си некои супер спретната ще ти е строго ама ... ако си некох бунатрка ... няма ти праи впечтление ...
RestInPeace Smacy! Ti vinagi shte si v men ... Obicham te!
![]()
tazi godina me prieha v acs sa kato 4eta ne samo tuka no i v dr forumi mneniqta ne ostavam mn o4arovana naistina li e taka? az sum izklu4itelno entusiazirana za tva u4ili6te i nqmam turpenie da po4ne novata u4ebna godina (kolkoto i stranno da zvu4i ot ustata na edin u4enik(az sum u4eni4ka de)) no skoro 4uh 4e taq godina mn deca sa vlezli s pari istina li e tva?![]()
![]()
e az se probvax predi vreme ama uvi ne mi se otvori para6uta ama ko da se prai ne biax xodila na uroci nikade ama se pak imax 6to gode sgoden rezultat i da vi kaja togava mi stana mn gadno ama kvo da se pravi tupi4ka sum![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Миличко, когато Великотърновсия Американски Колеж бие ПМГто по подготовка, тогава ще го признаяПървоначално написано от Initial_D
![]()
хъхъ..
vie ludi li ste be?
tva e nai-gadnoto u4ili6te v cqla bulgariq-decata na vruskari,politici i mutri-takiva sa pove4eto i tuk tamq nqkoe genialno vunderkin4e,koeto e imalo ne4ove6ki kusmet! tam sa nai-golemite mamini sin4eta,koi ot koi po-golqm liglio. izguzici,ligav6titi i pretencii,a vsu6nost sa koi ot koi po-golemi bukluci i narkomanqsali laina,6toto ne im ponasq na si4koto tva naprejenie!
всъщност училищата в България по ИВ програмата са 3 (както казаха по-горе): амариканския в София(от 2005), Васил Златарски(от 2003) и американския във Велико Търново(от 2007)Първоначално написано от Анонимко
Първоначално написано от lady_bird
![]()
![]()
поне забавляваш ех тия легенди =D>
всъщност училищата в България по ИВ програмата са 3 (както казаха по-горе): амариканския в София(от 2005), Васил Златарски(от 2003) и американския във Велико Търново(от 2007)
[/quote]
Здравейте, аз завършвам тази година IB програмата във Васил Златарски (София) и нека да ви поясня за какво става въпрос. IB е програма за гимназия, която обхваща 11 и 12 клас. С нея, тъй като е много престижна, кандидатстваш в университет. Т.е. IB ти дава предимство при кандидатстването в университет, най-вече в чужбина.
Нашето училище Златарски въведе IB в България през 2003. Оттогава всички завършили програмата са приети наистина в супер унивеситети - Оксфорд, Брунел, Куиин Мери, Уестминстър и тн. То и затова в zlatarskischool кандидатстването става рано и местата се запълват бързо. Учениците са много амбициозни, обаче са и страхотни хора.
Най-хубавото обаче за Златарски Скуул е, че е международно училище. Много от нас са доволни, че не е американско - защото нямаме никакво намерение да се американизираме, но пък имаме съученици от мн различни държави, което е страшно интересно.
Общо взето ще кажа, че завършилите в Златарски учат предимно в Европа (Англия, Германия, Холандия, Франция и Италия). Някой остават в БГ да учат в СУ и УНСС. Малко хора заминават за Америка (мисля че само 2 от нашия випуск).
Надявам се да съм ви помогнала, и на тези които кандидатстват тази година - Успех - защото е лудница това кандидатстване....
az sa sam 6klas i mislq dogodina da se probvam v acs...ako sam sred parvite 50 sas sig 6a vleza...ama ako ne sam dosta 6a trea da molq maika da mi dade 6tot 4500euro ne sa malko de ama se pak...nz nekoi mojeli da mi dade primeni zada4i za toq izpit ili nqkoi ot temite davani na predi6ni godini za sa4inenieto mn vi molq pi6ete..sa6to taka nqkakvi drugi komentari za hora koito u4at ili sa u4ili tam iskam da zn dali 6te mi haresa i dali vob6te si zaslujava mn molq pi6ete![]()
![]()
![]()
Така.. тъй като уча в колежа и ми остава малко до момента на завършването ще се постарая да дам информация, която би ми се искало да имах преди да се запиша в това училище.
В крайна сметка дали в колежа ще ви хареса или не зависи изцяло от вас и доколко ще се впишете.
Първо да опровергая някои от митовете, които съществуват за акс.
Наистина има хора влезли с пари и техния брой се увеличава всяка година, има и зубъри каквито дори по филмите не сте виждали, но има и нормални при които не се стига до крайности. И все пак ако трябва да направим по-общо описание: типичният колежанин е син/дъщеря на заможни и амбициозни родители, които държат детето им да получи най-доброто образование. Оценките са от изключителна важност, затова колежанинът усвоява така ценните в живота качества нечовешко самочувствие и способността да се изкараш по-умен от останалите.
Много съществени аспекти обаче остават неизяснени за тези, които нямат наблюдения на нещата "от вътре". Дисциплината и наказанията са по-строги от останалите училища, но към тях се привиква. Леките провинения като да избягаш от часове един ден или да надзърнеш в чужд тест и т.н. ако бъдат разкрити не биха имали фатален ефект но всичко си е до индивида. Някои оцеляват в колежа благодарение на умело нарушаване на правилата, други ги изключват заради дреболии (с др думи за аматьорското нарушаване на правилата). Ще се сблъскате с абсолютната власт на бюрокрацията и ако се противопоставите на системата тя ще ви сдъвче и изпюе, просто защото така стоят нещата, нищо лично.
Начинът на обучение е много различен от бг системата. Философията на училището е че най-добрия метод е чрез практически занятия и преподаване на наученото да се затвърдяват знания. На който не му приляга, натоварването е убийствено. Нагодено е така че да оцелеят само най-организираните и ученолюбиви копеленца. Не разчитайте да разширите познанията си в различни области, нито да научите нещо с практическо приложение. Единственото, което се научава в колежа е английският. Останалото е просто с възпитателна цел, изпитание на способността ти да се справяш в трудни ситуации и да оцелееш. Ако сте привърженик на идеята, че това което не ме убива ме прави по-силен - това е мястото за вас.
Ако сте типът социална пеперудка, колежът ще ви предостави широко поле за изява. Погледайте американски тийн комедии, те добре илюстрират атмосферата. Има ги спортовете, клубовете, артистичните изяви, но ако вече сте се ориентирали към изкуство или спорт като бъдеща кариера зачеркнете това училище като вариант.
Още много мога да споделя за училището, но няма как да скрия разочарованието си. Целта ми не беше да оплювам колежа а да предпазя идеалистите които гледат на това училище като на перфектното място да се развият. Аз дойдох с много очаквания и ентусиазъм, наистина ходих на училище с желание и останах доволна от първата си година. После станах свидетел на осезаемия спад на нивото и.. вмомента е жалко подобие на онова, което е било преди години. Голяма част от учителите са неквалифицирани и преподават само защото идват от незнам си кое село в незнам си кои американски щат. А и са глупави, което също е проблем... ако някой му е интересно още да пита понеже аз си пиша пиша но нямам представа дали някой изобщо ще арзбере закфо иде реч.
Общо взето колежа вмомента е една лъскава институция, която бавно но сигурно гние отвътре и освен ако не сте дълбоко убедени че искате да прекарате живота си трепейки се и младостта си вършейки неща които не ви вълнуват ни най малко само за да изживеете американската мечта, няма смисъл да плащате. Едно от нещата на които колежът учи е да следваш стандартите. Има си изисквания, следваш ли ги ще успееш. Именно това ограничено мислене ме отблъксва в колежа. Научават те да се подчиняваш на инструкции, но не и да мислиш сам. А това е задачата на всяко училище.
Лично аз съм 7клас.Майка ми ме бута в американския колеж,но аз се чудя дали той е добър колкото казват...Ако може "gostenkata-dnes" да ми разясни дали ще си губя времето ,при положение че вляза.Другото,което е дали ще мога да отида в престижен университет,след като завърша.Как протича един учебен ден?
Първоначално написано от lady_bird
искрено се надявам да се шегуваш. трета година уча в Колежа. нито го идеализирам, нито го мразя. въпреки това определено мога да кажа, че дори и най-големите олигофрени са далеч по-търпими от тези, които ще срещнеш на много други места. може да се дължи на снобария или на възпитание, а може и на двете, но хората се държат адекватно. лиглите се броят на пръсти, мое би най-вече в 8 и 9 клас.
gostenkata-dnes, разбира се, да имаш негативно мнение е напълно в правото ти, но не съм съвсем съгласна с теб. научава се много повече от единия английски. то си е и до човек и лична нагласа.
негативно ми е мнението, но това е защото аз лично не харесвам това за което ни подготвят в колежа. и написах че това е много субективно, дали ще ви хареса или не, зависи дали ще се впишете в обстановката като цяло, има много хора доволни от колежа, които не си ги представям в други училища. аз изброих само нещата, за които съм имала различна представа преди да почна да уча там и впоследствие са ме разочаровали.
естествено че не е само английския, но аз имах друго предвид. Иначе наистина се развиват много умения, като например как да говорим пред много хора, как да се аргументираме добре, разни такива полезни неща. Но всички неща които ги учим по различните предмети уж имат за цел да ни научат да мислим логично, да работим в екип, а на някой пука ли му какво остава в главите ни? Защото ако примерно искаме да учим в бг университет в 12ти клас виждаме че сме назад с материала и трябва минимум година частни уроци за да наваксаме теорията която ни липсва като цяло.
за въпроса за кандидатстването. Плюсовете са:
-като завършиш колежа получаваш и българска и американска диплома, с американската можеш да кандидатстваш в САЩ или американските колежи по целия свят. Затова обаче ти трябва и висок САТ, а и доста пари в джоба, защото стипендиите са труднопостижими последните години
-научава се английски на доста добро ниво така че изпитите за университете в чужбина няма да са чак такова предизвикателство
-получаваш нужния опит какво те очаква ако караш висшето си в чужбина, и ще ти е много по-лесно от колкото ако идваш от държавно училище
а сега минусите...
-ако искаш да кандидатстваш в европа, което е много изгодно вече понеже като част от ЕС имаме големи отстъпки, а в англия се дават заеми за обучението, американската диплома не се признава. Кандидатстваш с българската, което означава че си равнопоставен с хората от всяко друго бг училище. Но в един момент излиза че не си съвсем равнопоставен, защото от кварталното даскало излизат пълни отличници които не са отваряли учебник 5 години а от колежа едвам закъпрваш 5 и нещо.
-в бг се кандидатства трудно, просто зашото липсва нужната подготовка, остават вариантите НОв бг и УНСС![]()
-реално предимство за всичките пари които се дават НЯМА, никой няма да ахне с възхищение като види че си завършил колежа, което е някъв много популярен мит.
по добре давайте пари за частни уроци по английски, изкарайте си добра бг диплома и ходете в европа, не ви трябва колежа, само хабене на нерви и пари
ей уфсъ стига говори наизуст бе да те....Първоначално написано от miloto_girl-4e
![]()
Хм, от всичко, което прочетох, като изключим това за връзкарчетата, си звучи като всяка средностатистическа американска гимназия.
No man for any considerable period can wear one face to himself and another to the multitude, without finally getting bewildered as to which may be the true.
ами аз имам мн приятели от там и въоб6те не са се променили след като влезнаха .... мн са яки оби4ам вииии
XOXO...
мда, гостенке, не те бях разбрала съвсем точно.
то и на мен целта ми е САЩ и затова си ме устройва перфектно, но ако някой цели да учи в Европа май е по-добре през Златарски примерно (заради IB дипломата, не друго).
бтв покрай края на четвъртината умирам![]()
така... от къде да започна.... може би "ааааа....."
какви са тея глупости, които приказват повечето от вас...?! омфг....било затвор и голяма снобария, децата били синове на политици и нз кви, влизало се с връзки, а на изказването, че от дорм-а се излиза само група 15 човека, нпараво паднах....![]()
Айде сега, всички които не са от там да престанат да заливат форума с хиляите измислени легенди.... Спрете се!!!
какво да ви кажа, аз уча там и у-щето адски ме кефи, разбира се има си своите лоши страни, но относно образоанието, то наистина е 100% на ниво, светлинни години по-голямо от от това в масата други у-ща. Мисля, че вече 2ма от клежа ви обясниха за програмата и т.н.
Хреса ми и изказването, че и най-големите простаци са далеч по-добра стока от тези, във всяко други у-ще. Лично за мен колежа е супер място и никой не ви кара да идвате тук, ако не искате. Просто не злобейте и не разправяйте глупости.
и....относно злобните коментари..нали всички знаем приказката за лисицата и гроздето...
"gostenkata-dnes"
Много те моля, би ли ми казала дали ще държите втора матура.
Разбрах, че за Американския няма да се държи втора матура, а ще се признава оценката на изпита по език, който ще държите за американска диплома.
Можеш ли да кажеш какъв е този изпит? Или го приравняват на Тойфел?
Аз съм чувала, че в Америка дипломата не служи за вход във Вуз, а трябва да си държиш САТ.
С вашата диплома може ли да се влезе във Вуз в САЩ без да се държи САТ?
Благодаря за отговора!
Според мен ACS е прекрасно у-ще което наистина си заслужава. Аз кандидатстваx, не влязох от първите 50 ама съм резерва и ще се запиша нащо че е за малко повече (10,000 лв) ама т`ва даскало реално си заслужавакойто се двуоми ACS е правилния избор
![]()
Мечтите се сбъдват ...