- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Злобата
Позволи ми да не се съглася. Ако за теб завистта е мотив за труд жалко. Завистта е един порок на душата, чийто корени трябва да бъдат своевременно изкоренени, понеже душевния мир, който бива отнет поради завистта, трябва да бъде възстановен.Първоначално написано от Josefinne
Не съм съгласен, че завистта е мотив за действие, ако е така, то ти признаваш, че сама не би съградила нищо, поради бездействието на другите. И тяхното действие би те тласкало напред. А аз мисля, че човек не трябва да завижда и непременно да се стреми към вече постигнати чужди постижения, не и във варианта, който ти казваш, защото тази завист е един път завист, втори път е вече злоба, която е пагубна за душевния покой и ничие щастие не трябва да бъде пожелавано като мое щастие, поради щото и двете щастия стават обречени на страдание от нашето желание за притежание.
Нека кажа и две думи за злобата, която е човешка, но не е присъща на съществото ни в чист вид. Детето не може да бъде злобно, защото неговата същност отхвърля злобата и за него тази категория е непозната и чужда, както завистта и желанието за притежаване. И както каза Жозефин, аз трябва да я опровергая чрез следното твърдение, защото тя казва, че човек трябва да се стреми към щастието, най-малко което е постигнато от другите, а аз казвам, че човек чрез своята ограничена воля трябва да прави околните щастливи и тогава и той е щастлив, понеже чувствайки обичта около себе си, злобата(завистта) стават чужди за неговото съществувание и ако всички бяхме такива, то злобата щеше да бъде победена от вечността.