Дали целия ни живот е сън ? Има ли разлика между осъзнатия ни живот и съня ?
Ако сте гледали филма "Осъзнат Живот", ще разберете от къде ми дойде идеята. Сън ли е живота ?
Живеем ли или сме мъртви ? Ако сте чували за осъзнатите сънища ще го разберете това по-добре.
но ако си нямате и на представа за какво иде реч, ще се опитам да ви го обясня. Осъзнатите сънища
са такива сънища в които знаеш, че сънуваш.Обикновено има момент на ‘пробуждане’, в който човек разбира, че всъщност се намира в света на сънищата си, а физическото му тяло си лежи в леглото неподвижно. Когато го осъзнайте това то вие сте сигурно, че 1. вие сте в пълна безопасност, тъй като не можете да се нараните и във всеки момент можете да се събудите и 2. реалността около вас не е подчинена на никакви физически, логически, юридически или каквито и да било закони. Това ви дава и контрол над съня ви. Какво можете да правите в осъзнатия сън? Всичко, стига въображението ви да го позволява – да летите, да посещавате други земи и планети, да говорите с богове, да се съветвате с хора, които цените, да правите секс с най-желаните хора на света... в реалността на вашите сънища вие сте бог.
Та, как може да разберем дали наистина не сме в един от тези осъзнати сънища или сме в реалния живот ? Или не можем.
Когато си буден, вярваш че си в реалния живот заобиколен от реални хора. Имаш избор и свободна воля. Но това съществува също и в сънищата. Когато сънуваш(тук не става въпрос за осъзнатите сънища) каквото виждаш, чуваш, чувстваш, пипаш си мислиш, че е истина. Може да си вървиш по улицата и да видиш Годзила да троши центъра и ще повярваш, че е истина. Това е докато се събудиш.
Но дали наистина се събуждаш ? Има едни неща наречени фалшиви събуждания, където сънуваш, че се събуждаш. Обикновенно сънуващия осъзнава че сънува и става осъзнато сънуване. Ако няма достатъчно вълнение не се събудиш и все още сънуваш, ще останеш там и ще може да правиш каквото си искаш. Или просто ще се събудиш наистина. Но от къде да знайм, че е наистина ?
Нека да почнем по темата сега. Учените казват, че когато умрем има 6-12 минути мозъчна дейност докато на всичко не му дръпнат шалтера. Това според мен е доста време. Помислете сега малко. Събуждаш се сутринта, пускаш си телевизора. Лягаш пак не леглото и заспиваш отново и е 9:06. Влизаш пак в сън, и тогава се събуждаш. Гледаш часовника и е само 9:10. В тези 4 минути си има сън който са минали часове. Да приемем, че вярвате в това че влизаме в безкраен сън когато умрем, или поне докато мозъка ни умре, ти си в един сън вечно. Може би ние сме вече мъртви ? Може би съм мъртвец и целия този сайт е нищо повече от един сън. Може би наистина съм починал, когато паднах от терасата като малък още в яслата. Малките неща като опита ни са полетим(в осъзнатите сънища не е никакъв проблем това), но дали наистина сме будни? Кой знае в крайна сметка.
В крайна сметка ви препоръчвам филма "Waking Life"!
Може и да не сте схванали много от превода ми или изобщо от всичко, но само се попитайте това - Сънувам ли ?