.
Отговор в тема
Страница 3 от 4 ПървиПърви 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 51 до 75 от общо 88

Тема: Правопис

Tedi_sheep
    Guest
    Старая се да пиша правилно!А понякога вместо "в" слагам "Ф", защото така ми харесва!Нарочно!А т'ва, че понякога допускам грешки е от бързане!Но найстина има по-завъртяни думи, които се случва да сбъркам!

Цитирай Първоначално написано от DeaTHroW-ReC_F
    а и аз пиша Ф фместо В че по-ме кефи
    Това ми е пределно ясно, че е практикувано от доста хора.

Цитирай Първоначално написано от kaka_lara
    Da ne bi da sa dali na nqkoi pari za prawopis...?!
    кфо значение има как ше пишеме,нали ни се разбира..
    Не се учудвам от елементарното мислене на някои хора...
    Никой не е задължен да (се опитва да) пише грамотно, както споменах няколко поста по-горе...

Цитирай Първоначално написано от MuTaKa
    с фуния акъл не се налива
    DeaTHroW-ReC_F, сигурна ли си, че се разбира? Мога да ти дам доста примери, за да те убедя, че не си права! Най-вече със запетаи, които не са поставени (въобще липсват) на съответното място и придават съвсем друг смисъл, различен от този, който е имал намерение авторът.
    Пример (ще го измисля аз, но нищо чудно някъде да има подобни... ):

Въпрос: Ти не слушаш музика, така ли?
    Отговор: Не, слушам!
    Отговор: Не слушам!

Можеш ли да ме убедиш, че и двата отговора имат едно и също значение?

edit:

Ще напиша още един пример:

Виж го онзи как си прИдава важност.
    На него му бе заръчано да прЕдава получената информация.

Думите оцветени в червен цвят, макар й толкова близки по правопис, имат ли едно и също значение?

Цитирай Първоначално написано от miloto_girl-4e
    Bimper-ska, с горния си пост искаш да кажеш, че е грешна употребата на "впредвид"?! Тук не мога да се съглася...
    i az ne sam suglasna
    izob6to ne e gre6no da se kazva ili pi6e "vpredvid"
    Bimper-ska oba4e ti nekvo qko se vruzva6.. kato nekfa daskalka si tuka
    -
    Вие хора добре ли сте ? Нещо като "В ПРЕДВИД" нема никъде...не е правилно, наистина е "Предвид" само. Много се дразня някой като напише "дънкен" вместо "дънков" и "гримирвам се" вместо "гримирам се". Много се дразня като видя някой неграмотен. Но много повече се дразня от шльокавицата, не пиша на такава вече 7 месеца и от хиляди постове в различни форуми за това време имам максимум 10-20 поста на такава.

-
    http://6lyokavitza.org/index.html
    АКО ИСКАШ ДА НАПРАВИШ НЕЩО ТЪРСИШ НАЧИН, А АКО НЕ ИСКАШ-ПРИЧИНА

Sk8er4o, става въпрос за думата "впредвид" (изписана слято). Погледни първия ми пост на 4 страница, най-вече:

Ако някой има правописен речник, нека погледне правописа на тази дума и сподели резултата.
    Какво те кара да отхвърлиш вероятността и другия вариант да е правилен (вече споменат многократно - "впредвид")? Ще обосновеш ли отговора си? Или го казваш, защото си го чул от приятеля на твой приятел?

Супер фен
    TaQ teMA sE PrevURnA v UrOk pO bULgArsKI vEcHE

Napu6en-Buhal, не виждам защо хора, като теб (които си знаят всичко) им пречи това, че се опитваме да помогнем на други да затвърдят знанията си (или да научат нещо ново, което ще им бъде от полза - надявам се). Човек се учи докато е жив...Тези, които не отдават значение на писмената (или устната) си култура, не виждам защо постват тук?!

Абе за правописни грешки ще говорим...мми с грешки пак се разбира, но тези които пишат на ШЛЬОКАВИЦА почти не се разбират, затова пропускам постовете на неразбираема ШЛЬОКАВИЦА
    МОЛЯ ВИЖТЕ ЛИНКОВЕТЕ ПО-ДОЛУ
    [/b]
    АКО ИСКАШ ДА НАПРАВИШ НЕЩО ТЪРСИШ НАЧИН, А АКО НЕ ИСКАШ-ПРИЧИНА

Супер фен
    Napu6en-Buhal, не виждам защо хора, като теб (които си знаят всичко) им пречи това, че се опитваме да помогнем на други да затвърдят знанията си (или да научат нещо ново, което ще им бъде от полза - надявам се). Човек се учи докато е жив...Тези, които не отдават значение на писмената (или устната) си култура, не виждам защо постват тук?!
    misLisH Li cHE nqkoI sHTE sEdNE dA UcHI BuLgaRSki tUkA ? Tfa KoEtO IskAm dA kAjA Az E cHE NqKOI hoRA PravqT eLemeNtaRNi GResHki i MOgAT dA sE VgLejdAt maLKo sHToTo e TUpo dA PishAT kATo CigAnI i dA PReTInDirAt cHE MNogO zNAqT. taKIvA sAMo kATO iM vIDq PravoPIsA MI sTAvAT sMESHnI, bEZ dA TurSq SmiSULa nA mNenIEtO iM. a ChESNo KAzANO TfA dA pISheSh vSqkA edNA dUMA kAKtO tyRqbvA dA e... nE miSLq cHE SHte POmoGNeSH nA NqkOI AmA kAKtO IskASh, USPeH FsE pAk

Супер фен
    misLisH Li cHE nqkoI sHTE sEdNE dA UcHI BuLgaRSki tUkA ? Tfa KoEtO IskAm dA kAjA Az E cHE NqKOI hoRA PravqT eLemeNtaRNi GResHki i MOgAT dA sE VgLejdAt maLKo sHToTo e TUpo dA PishAT kATo CigAnI i dA PReTInDirAt cHE MNogO zNAqT. taKIvA sAMo kATO iM vIDq PravoPIsA MI sTAvAT sMESHnI, bEZ dA TurSq SmiSULa nA mNenIEtO iM. a ChESNo KAzANO TfA dA pISheSh vSqkA edNA dUMA kAKtO tyRqbvA dA e... nE miSLq cHE SHte POmoGNeSH nA NqkOI AmA kAKtO IskASh, USPeH FsE pAk

Sk8er4o, винаги ще има хора, които пишат на "шльокавица", както и такива, които допускат (доста) правописни грешки...
    Смятам, че не е нужно и тази тема да става от рода на: "Кирилица vs Шльокавица", "Левси vs ЦСКА", "Siemens vs Nokia"...

Супер фен
    Град
    above the clouds..
    а и аз пиша Ф фместо В че по-ме кефи
    Това ми е пределно ясно, че е практикувано от доста хора.

Цитирай Първоначално написано от kaka_lara
    Da ne bi da sa dali na nqkoi pari za prawopis...?!
    кфо значение има как ше пишеме,нали ни се разбира..
    Не се учудвам от елементарното мислене на някои хора...
    Никой не е задължен да (се опитва да) пише грамотно, както споменах няколко поста по-горе...

с фуния акъл не се налива
    DeaTHroW-ReC_F, сигурна ли си, че се разбира? Мога да ти дам доста примери, за да те убедя, че не си права! Най-вече със запетаи, които не са поставени (въобще липсват) на съответното място и придават съвсем друг смисъл, различен от този, който е имал намерение авторът.
    Пример (ще го измисля аз, но нищо чудно някъде да има подобни... ):

Въпрос: Ти не слушаш музика, така ли?
    Отговор: Не, слушам!
    Отговор: Не слушам!

Можеш ли да ме убедиш, че и двата отговора имат едно и също значение?

edit:

Ще напиша още един пример:

Виж го онзи как си прИдава важност.
    На него му бе заръчано да прЕдава получената информация.

Думите оцветени в червен цвят, макар й толкова близки по правопис, имат ли едно и също значение?
    хм..говорехме за правопис нали,не за пунктоация,въпреки че тя е част от него....няа значение

кфо се опитфате да постигнете с тая тема?може някой без да искат да сгрешат,простено е..не секи е свикнал с клавиатурата деа

..But why?...

DeaTHroW-ReC_F, темата наистина е за правописа, но още в първия си пост съм споменал и проблемът с пунктУацията (защото той също е толкова наболял, както и този с правописа).
    Какво се опитваме да постигнем с темата? Опитваме се да предотвратим допускането на елементарни грешки (споментаи многократно в темата), защото тези грешки (за съжаление) не се допускат от недоглеждане, бързина или неудобна клавиатура, а от незнание.

Фен
    Град
    sofia
    purvonachalno temata mi haresa, zashtoto e polezno da ima i takava, i e vqrno, che ponqkoga se pravqt prekaleno mn greshki, ama tva ne e kraqt na sveta! A toq mitak mi se vijda malko snob! ponqkoga tochno tva mu e zabavnoto na mnenieto, kogato nqkoi kaje narochno hubu vmesto hubavo ili she prava! osven tva men mn me kefi kak govorqt momchenceto i deathrow_rec_f! mislq, che e sladko!
    Your love is one in a million

so mazy!, сноб или сноп?
    Опитвам се да разведря обстановката (преди да те почна).
    Значи сноб? Какво разбираш ти под "сноб"?
    Я ми разясни какво е туй животно сноб-ът и има ли почва у нас (не за да вирее, защото предполагам, че не е растение ).

Мега фен Аватара на miloto_girl_4e
    Град
    нА плАнеТаТа зеМя
    Цитирай Първоначално написано от air_J
    Bimper-ska, с горния си пост искаш да кажеш, че е грешна употребата на "впредвид"?! Тук не мога да се съглася...
    i az ne sam suglasna
    Това, че иска да ви научи на нещо е похвално. Жалкото е, че в България умните хора ги имат за луди. И по-добре да имате даскалица като нея, а сега и от даскал като мен (особенно пишещите на латиница), защото както се изказа някой след време едно CV няма да може да напишете. Аз ако съм един шеф (а аз 100% в живота ще заемам доста висока длъжност) просто видя ли правописна грешка и гоня кандидата за работа!
    hehehe samo ne znam za6to govori6 direktno na mene.. smisal,4e mene trqbva da nau4i
    az sam si dooosta dobre s gramatikata(ne se hvalq,kazvam prosto)
    znam si pravopisa perfect,punktoaciata su6to ...
    prosto i kazvam da ne se pali tolkova,za6toto 6tom masata TEENS
    v daskalo ne sa si nau4ili pravopisa(koeto e jalko) tq nqma da uspee da promeni ne6tata.. edna pti4ka prolet ne pravi
    Internet,Football,Friendship,Travel,Cinema,Animals ,Movies,Music,Horror movies,Love

i az ne sam suglasna
    Това, че иска да ви научи на нещо е похвално...
    hehehe samo ne znam za6to govori6 direktno na mene.. smisal,4e mene trqbva da nau4i ...
    miloto_girl-4e, просто е цитирал поста ти. С подчертаните думички става ясно към кой е насочено обръщението.

edna pti4ka prolet ne pravi
    Пичка (с поличка) или птичка...?

Град
    нА плАнеТаТа зеМя
    i az ne sam suglasna
    Това, че иска да ви научи на нещо е похвално...
    hehehe samo ne znam za6to govori6 direktno na mene.. smisal,4e mene trqbva da nau4i ...
    miloto_girl-4e, просто е цитирал поста ти. С подчертаните думички става ясно към кой е насочено обръщението.

edna pti4ka prolet ne pravi
    Пичка (с поличка) или птичка...?

pti4kaaaaaaa :P
    pravilno sam si go napisala.. do se 4etoh cqlata tema i iskam da kaja,4e i mane mnogo me nervi best-kata(koqto spomenah,4e e mnogo negramotna i ne znam kak e v daskaloto mi i kak ima 5 po BEL na izpita..) ta tq vika " kakvo da si oble4a utre?" i az i vikam " abe,mila,ne se kazva oble4a,a obleka!" i tq nekva spori " da be da,nali e obli4am se,a ne oblikam se" i az i vikam " ooo dobre,kazvai si go kakto si iska6!"
    Internet,Football,Friendship,Travel,Cinema,Animals ,Movies,Music,Horror movies,Love

miloto_girl-4e, попитай приятелката си как би написала "облекло".
    Питай я също как й звучи "облечло"?

Супер фен Аватара на air_J
    Град
    Свищов Town
    Абе трябва някой да учи децата на правпис, защото сещате се, че една грешка, повторена 100 пъти става истина. Една дума, написана 100 пъти на латиница "kAde", става и в съчиненията на младите кАде. Примерите са безбройни. Даскалите в академиите късат на изпит за правописна грешка, защото това вреди и на тях. Който и да е човек ако постоянно вижда една дума грешно написана, накрая самия той ще се чуди как точно се пише. И още нещо, не е една птичка - така като гледам сме три, а лошото е, че стадото, което обучаваме ни превъзхожда многократно количествено.
    Левски шампион але але!

Голям фен
    Град
    Враца
    Проверих в речник и се пише ПРЕДВИД, както споменах и преди.
    Грешно е използването на "Впредвид", "в предвид" и "напредвид(навпредвид - lol)", защото изразът е "вземам предвид".
    Тоест вземам под внимание.Употребата на два предлога в "напредвид"(предлозите на- и пред-) или във "впредвид" (предлозите в- и пред-) е грешно и безсмислено.
    в топла нощ през юли

Голям фен
    Град
    Tam kydeto ne moje da stypi choveshki krak...
    Казват "случей",а то е правилно "случай"...Пи6ат "особенно",а то е с едно Н...УЖАС

Голям фен
    Град
    Враца
    Най-новият бисер - чехла във форума.Без да споменавам никове де...
    в топла нощ през юли

Град
    нА плАнеТаТа зеМя
    miloto_girl-4e, попитай приятелката си как би написала "облекло".
    Питай я също как й звучи "облечло"?
    wow,mnogo qka ideika,10x
    sledva6tia put kato mi go kaje tova,to4no s tozi vupros 6te q zaseka
    da vidim kakvo 6te otgovori
    hehe,zlaten si,ei

Голям фен
    Град
    Beyond the limits of the mind
    Хора не се впрягайте, де! Пуснах темата само за хора, които ИСКАТ да си оправят правописните грешки, да станат поне мъничко по-компетентни. Ако има хора сред вас, на които не им пука как пишат, никой не ги спира да продължат да си пишат, както искат. Но по мое мнение, всеки трябва да осъзнае, че правописът в бъдеще може много да им помогне. Ако не по друг повод, то поне като кандидатстват за работа. От опит знам, че една грамотно написана автобиография се приема доста по-добре, от автобиография, написана с 1,2,5 грешки...
    П.П. MiTaKa в моя речник я нямаше думата предвид, но нито думите впредвид или напредвид. Мисля, че lalqla обясни защо е така:
    Проверих в речник и се пише ПРЕДВИД, както споменах и преди.
    Грешно е използването на "Впредвид", "в предвид" и "напредвид(навпредвид - lol)", защото изразът е "вземам предвид".
    Тоест вземам под внимание.Употребата на два предлога в "напредвид"(предлозите на- и пред-) или във "впредвид" (предлозите в- и пред-) е грешно и безсмислено.

Помни, че си уникален!!! Както и всички останали.

Фен
    Град
    sofia
    so mazy!, сноб или сноп?
    Опитвам се да разведря обстановката (преди да те почна).
    Значи сноб? Какво разбираш ти под "сноб"?
    Я ми разясни какво е туй животно сноб-ът и има ли почва у нас (не за да вирее, защото предполагам, че не е растение ).
    hahahahaaa!! shte me pochvash znachi.. interesno..
    Ti da ne sledvash bulgarska filologiq sluchaino? malko vmaniachen mi se vijdash..

samo da dobavq, che bqh napisala snob, toi samo se sheguva..
    Your love is one in a million

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си