бе вие сте болни..кфи расти ви гонят
в 3 часа през нощта тфа си е някфа
негърска прическа пич питай в някой фризьорски
салон или някой ако познаваш с такава коса го питай къде си я е направил
п.п. нит са расти, ...ам доколкото знам се
плетат на принципа на рибената кост
Това, което и аз видях не мяза на раста. Ако имаш предвид плитки като на Алиша Кийс във Fallin, значи са си баш плитки. То на принципа на рибената кост се прави, като се заформят разни формички (завъртулки, разни редчета накриво и т.н.). И във фризьорските салони си има специално плетачи на негърски плитки, обаче бая пари струва, ако ти е дълга косата. А за дължина, ми предполагам, че до раменете ще е достатъчно.
А относно растата - ми не е вярно, че трябва да израсте или нула номер да се острижеш, за да падне. Ако не се харесаш, можеш още веднага, като си накиснеш косата във вода да я разплетеш. Обаче бая коса ще падне и ще скубе. До колкото знам сега за раста си има и машинки, но не знам за качеството. Иначе на ръка се прави, като се хване отделният кичур коса, започва да се топира с гребенче от върха на кичура към корена, като едновременно с това се усуква в една посока и се натрива с восък и вълна. Така става масур, който задържа мръсотията от главата ти, затова му казват dreadlock (dread - мръсотия, lock - заключвам). И раста наистина си е част от културата на растаманите, заедно с регето, тревата и мирът. Ако не се чувстваш растаман, няма смисъл да си правиш раста.
А негърските плитки, за които говорех по-горе, могат да се разплетат (което си е препоръчително!). Иначе плитки за дълга коса, като на Кристина Агилера в Dirrty се правят с допълнителни кичури коса. Мисля даже, че на Лейди Би са на същия принцип направени.