На тойфел частите са следните:
1. Имаш един текст, който е горе-долу лесен. На него отговаряш на въпроси от типа:
- с а,б,в изброени, оке е вярно, според текста
- с true и false
- написани разни определения, които отговарят на дума от текста. Примерно: The man, that you can hire to do something. Възможен отговор може да бъде worker.
Възможно е да има и други подобни неща към този текст, обаче да не се сещам.
2. Имаш текст, в който глаголите и глаголните форми са пропуснати, а са дадени в скоби в инфинитив. Така правиш текста с правилните форми. Обаче тука вече е гаднооо. На мене поне ми се падна един текст за няква мацка, дето разказва кво е учила преди, след това преди кво е работила, сега с кво се занимава, от наученото кво и влиза в работата и какво иска да учи. Абе всичките времена, дето се сетиш ги имаше вътре.
3. Listening - имах един дето разправяше на друг какво да прави на интервю за работа. Беше разделен на 4 части - как да се потготви, къде да отиде, как да се държи и какво трябва да знае. Нужно е да се напишат нещата с кратки изрази, които човекът от записа използва, просто ги изброяваш. Примерно: You should ask the receptionist about the office of mr. Smith, ако е казал, ти пишеш "ask about the office of mr. Smith".
4. При мене лично имаше и speaking, като темата ни беше "Why I apply in the Erasmus programme?", ама може да те питат всичко, като предварително не знаеш каква ще е темата.
Аз се явих на тоя изпит, понеже кандидатствах по програма да уча в чужбина, но имам приятелка, която се яви също, ама отделно и каза, че можело и на компютърен изпит да се явиш, в смисъл не пишеш на листи, ами на компютър. И другото важно е, че имаш определено време за всяка част, като след изтичане на времето нямаш право да се връщаш на дадената част. Разбираш, че на компютърния вариант, автоматично става затварянето на една и отварянето на нова, докато на листите все ще можеш да хвърлиш един генерален поглед
А ако си решил да взелеш просто някакъв сертификат, а не ти трябва специално Тойфел, съветвам те да се явиш на TELC (The European Language Certificates). Потърси инфо за тях в Гугъл. Аз се явих май месец на ниво B1, което честно казано си е леко ниво. Иначе нивата са всичките: А1, А2, В1, В2, С1 и С2, като С2 е най-трудно. За сега в БГ се правят само до В2, понеже С1 и С2 служат за преподаватели по английски или друго, които желаят да преподават навън съответно за гимназии и университети. А сам разбираш, че хората като си имат дипломи, едва ли сертификати ще им трябват. Ако някой иска по-подробно инфо за тези изпити, нека прати мейл или ЛС. О, забравих да кажа за цените. До колкото знам, Тойфел не е от най-евтините, ако някой знае колко струва, нека каже(на мене университета ми го пое като разходи ). А за TELC нивата са както следва:
А1 - 35 лв
А2 - 50 лв
В1 - 85 лв
В2 - 90 или 95лв, не съм сигурна
А както казах, С1 и С2 не ги правят в БГ.
Цените са само за самия изпит, без да включват някаква потготовка. Абе в сайта им на БГ който е има инфо за школи и всичко останало.