Ето интервюто:

Януари 1995г. Журналистът Кевин Пауъл се среща в ареста с Тупак Шакур.Това е първото интервю на суперзвездата след 30 ноември 1994, когато Тупак е прострелян.В ареста той очаква присъдата си по нюйоркско дело за изнасилване.Защо Тупак, който е на нож с медиите отминава с презрение журналистите, тъй внезапно решава да даде интервю? "Това е последното ми интервю! Ако ме убият, искам хората да са наясно с всеки детайл.Нека да узнаят моята ИСТИНСКА история"

Тупак, как се чувстваш след всичко, което ти се случи през последните седмици - обжинението в сексуален тормоз,задържането то?

Първите два дни в затвора изпитах на гърба си това, което се случва на човек, когато е пушил трева с години и изведнъж спре.Чувствах се, сякъш въобще не познавам себе си.Сякъш в мен имаше две личности - едната добра, другата лоша.Това беше най-трудното време.След това се изчистих от тревата... Реших всеки ден да правя нещо за себе си.Изчитах цялата книга за един ден или пишех и това ми помагна да намеря душевен мир.Тогава започнах да осъзнавам сериозността на полужението ми и се замислих какво ме докара дотук.Въпреки, че съм невинен по обвиненията, които ми бяха предявени, не съм невинен в цялото си поведение.

Какво имаш предвид?

Аз съм повече виновен, че не правех нищо, отколкото че съм направил нещо лошо.Не в конкретния случай с " изнасилването ", но в досегашния ми живот по принцип.Аз имах мисия, но не смеех да се нагърбя с нея.Толкова бях оплашен от тази отговорност, че непрекъснато бягах от нея.Но сега виждам, че дали ще се заема с мисията си, или не, злите сили винаги ще ме преследват.И ще дойдат с сто процента сигорност... Така че ако моето сърце е сто процента чисто то аз ще загубя.Точно затова и губя сега....Когато ме запряха тук, всички затворници викаха: " майната му на тоя гангстерски рапър!",аз не съм гангстерски рапър, аз правя рап за нещата, които ми се случват.Бил съм прострелван пет пъти - разбирате ли какво имам в предвид? онези се опитваха да ме обият! НАИСТЕНА си беше така! Въобще не се мисля за специален, просто съм човек, който носи повече отговорности от ближния си. Хората се обръщат към мен, за да им помогна, за да им дам, одговорите на въпросите на живота. Но аз не бях готов с тези одговори, защото - то мозъкът беше атрофирал от пушене на трева.Просто си стоях в хотелската стая и пушех страшно много, пиех после обикалях клубовете - бях изпаднал в летаргия. Ето това проумях в затвора. Въобще не бях щаслив на свобода в гетото. Никой не може да каже, че ме е видял щаслив.

Преди година обаче каза, че ако попаднеш в затвора духът ти ще умре....

Тогава говореше наркоманът у мен. Наркоманът знаеше, че ако попадне в затвора, там няма да може да живее. Сега наркоманът у Тупак е мъртав. Онзи Тупак, който може да гледа безучастно как се случват недостойни неща е мъртъв. Господ ме остави жив досега за да направя нещо наистена изключително и аз трябва да следвам пътят си. Дори ако ме осъдят на четери години и половина, максималната присъда това си остава моята мисия. След тези проникновенни мисли Тупак обяснява подробно как се е стигнало до обвинението в сексуален тормоз неговата версия е че момичето само го е потърсило, но е попаднало на някои от приятели те му, чието дело е всъщност е изнасилването.Според суперрапъраединственната му вина се състои в това, че не се е намесил, за да предоотврати престаплението. След това интервюто продължава със въпроси за творчеството на Тупак.

Носи се слух че си завършил записването на нов албум....

Да, рапът.... Дори вече не усещам тръпката да правя рап, имам предвид, че в затвора дори не си спомням текстовете на парчетата.

Но ще издадеш новия албум нали....

Да. Нарича се " Me Against the World " / сам срещу света /. В него е моята истина. Това е най-добрият ми албум досега. И понеже вече го записах, духът ми е свободен., когато правиш рап албуми трябва да се самотренираш по собствен начин. Трябва непрекъснато да играеш някъква роля. Ето, сами виждате разни рапъри, които говорят в парчетата си за пари, насилие, алкохол за живота в гетото, а после се появяват на церемонията по раздаването на Американските музикални награди, нагласени в костюми. Аз не искам да съм от този тип негри. Искам всичките ми парчета да са изтенски и доскоро си мислех, че се справям добре. Но сега всичко е минало. Край на гангстерския живот.... Да аз го живях, показах го в парчетата си, записах го на винил.... Но сега това е минало.

Какво ще правиш когато излезеш от затвора?

Ще основа организацията " US FIRST " / ние първо / и ще спася младите чернокожи защото, никой друг не иска да ги спаси. Никой не дойде да спаси мен самият, всички просто гледат безучасно какво ти се случва. Ето защо замен дойде краят на гангстерският живот ако той съществува, то нека някой друг се заеме да го показва на хората - изморих се от това. Та аз съм единственият негър от гетото който имаше да покаже животът си едно към едно.

Помага ли ти някой в ситоацията, която се намираш?

от както съм в ареста, получих около 40 писма. Малки момиченца ми изпращат пари... Всички ми казват, че Бог е с мен. Хората твърдят, че ще се молят за мен. Е, получих писмо от някякъв идиот, който пише, че желае смърта ми. Но след това извесни хора се застъпиха за мен - Джейда Пинкет / съпругата на Уил Смит - б.р./, Ясмин Гай, Мики Рурк. От звукозаписната ми компания - "Интерскоуп Рекърдс" ме подкрепят през цялото време. Дори Мадона ме подкрепя...

Ще ни разкажеш ли нещо повече за отношенията ти с Мадона и Мики Рурк?

Оставях други да ми диктуват с кого да се сприятелявам. Караха ме да се чувствам сякаш съм чернилка от гетото "добро дтро" - не трябваше да съм приятел с Мадона... И затова аз й се подигравах въпреки, че тя ми показваше само добронамереност и внимание. Когато влязох в затвора обаче, се почувствах гадно и й се обадих - тя единствена имаше желание да ми помогне. А Мадона е бяла... Същото беше и с Мики Рурк - той спечели моето приятелсво. Не като черен и бял, просто като приятел към приятел. От сега на нататък обръщам гръб на черния расизъм. Дори вече се извиних на Куинси Джоунс за всичко, което казах за белите съпруги.

Тревожиш ли се за сигурноста си?

Не се страхувам от смъртта. Единственият ми страх е да не би да се преродя. Не искам хората да мислят, че всичко, което казвам сега, е преструвка - целият ми живот ще бъде посветен на каузата да спася своите братя. Искам негрите да са образовани. Знаете ли, преди отклонявах черните от училище. Но човек трябва да ходи на учелище, защото само така може да си намери работа. А като си намериш работа, можеш да се предпазиш от всичко, което ТЕ искат да ни направят.

Мислиш ли, че рапмузиката ще бъде атакувана повече след всичко, което се случва сега с теб?

О, съвсем сигурно е! Ето затова ме насадиха така. Защото, ако могат да спрат мен, ще могат да спрат поне 30 рапъра, още преди да са се родили. Но има и нещо друго, което разбрах сега... Ако ние наистина твърдим, че рапът е изкуство, форма на себеизразяване, то трябва да се съобразяваме с това и да сме по-отговорни за думите в парчетата си. Ако някой умре заради нещо, което си казал рапа си, няма значение, че не ти си натиснал спусъка - важно е само, че не си направил нищо, за да го спасиш.

Ти цитира Марвин Гей в едно от парчетата си. Много хора да те сравняват с него заради конфликтите в личният ти живот...

Аз самият чувствам, че приличам на него. Чувствам се близо до Марвин Гей и до Винсент ван Гог.

Защо до ван Гог?

Защото никой не оценява неговата работа, докато и жив. Сега картините му струват милиони. Чувствам се близо до него, защото той е бил толкова измъчен. И Марвин също. Така се чувствах и аз отвън. Сега съм в затвора, но съм свободен. Единственото време, когато имам проблеми е, когато спя

Значи си благодарен да си там, кадето си сега?

Това е дар свише, за да се поправя. Това е Божията воля. И за всички, които казваха, че не струвам нищо... Голямото ми постежение ще е да ги накарам да се засрамят заради всичко, което написаха по мой адрес. Никой не ме е възпитавал - възпитан съм в гетото, в американското общество... Но вече няма да използвам този факт за извинение. Ще се променя. И моята промяна ще донесе промяна и в цялата черна общност. За какво е туптяло сърцето ми

извинявам се ,направих грешка това нее му последното унтервю май....