Днес се прибирах на стоп от Казанлък. Махам си аз и си върся ... и така 5-6 минутки ... и прира "Опел Кадет". Гледам циганин с анцунг оцапан с боя, вар и ала-бала. Викам "За Стара Загора" и той отговаря "Айде качвай се". Сядам аз отпред до него и първото което забелязах беше "Новия Завет", който беше на таблото. Спомена нащо, че времето е горещо и аз отвърнах, че вчера беше по-топло. Той работел в Казанлък, оправял някакъв апрартамент и днес се прибирал по-рано. Попита ме за Библията. Попита имам ли я и дали съм вярващ. Отвърнах, че не вярвам много. Разказа ми какво е бил той преди '90 година и какъв е сега. Преди '90 (мисля, че до 20.10) пушел, пиел, имал жена с две деца и често ходел по чужди жени. Палел колата и просто отпрашвал и си живял както си искал тогава. Но през 1990 година при автомобилна катастрова загива съпругата му, а той е много зле. Показа белег на челото си, където му е бил спукан череша, няма нос, костите в бедрото му били напъно потрошени и лекарите казали, че повече няма да стане за нищо този крак. Казали му че ще го отрежат, но той по собствено желание решил да го гипсират до кръста. На него е извършена първата пластична операция в Стара Загора, за да му спасят лицето от което не е било останало нищо. Петата му била много зле... Молел се и нищо друго не му оставало. След време Бог му казал да стане и да проходи ... той станал и обиколил залата в която се събирали без патерици. Бил много щастлив и благодарен на Бог. Има дваме деца от първия си брак, единия на 26 който е в Испания и 26 годишно момиче. От втория брак със съпръгата му, която му била подарък от Бога, има 1 дете на 13 години. Разказва ми за това, че Бог е любов и трябва да се спазват законите. Попита ме "Ти си ми шеф. Казваш ми да напиша писмо. КОй е автора?". Зачудих се къде е уловката и отговорих "Аз!". "Вярно е. Същото е и с Библията. Може да е написана от хората, но я е сътворил Бог за да следват някои закони и правила." Ето защо хората нетрябва да отхвърлят Библията защото била написана от хората. Каза ми някой неща за пътя към обетованата земя, за наводненията в България тази година и още някой неща които той вижда от религиозна точка. Каза ми, че се моли 2-ва пъти седмично в една църка и ме покани ако имам желание да отида да видя, защото съм имал познания за Библията и Бога и ... така. Запознахме се, стиснахме си ръцете ...
На таблото отпред беше Новия Завет, който той ми подари (на английски и български), а отдолу беше Библията - Стария и Новия Завет
Незнам защо ви споделям това, но ще има много време да си мисля за този човек. Каза, че може като него всеки ден да чета Библията и да се моля.
А аз ходех в Казанлък защото ... да търся някои неща, които изразяват омразата ми към тези хора - циганите