МНого съм съгласна с exploitedteen и MaD_CaT*. МНого погрешно е да се правят подобни обобщения за група хора, независимо по какъв признак...

Обаче никой от вас няма да тръгне си има вземане даване с един от онези мили симпатични хора, живеещи по 15-20 човека под един покрив....които са крайно необразовани и гледат само как да се напият и да прецакат системата и теб, ако се отдаде сгоден случай..
Първо ще започна от това- живея в квартал със доста цигани в него (за сведение- Владиславово във Варна). От съвсем малка съм си играла с циганета, първата ми "зарибявка"1-2 клас беше с циганин( който завърши в последствие само 6ти клас, но сега е танцъор, и то много добър, и прави хубави пари). Така че съм общувала и общувам с тези хора... А ти??

Ужасно ме дразнят всички тези обобщения , които спомена exploitedteen. Те няма как да са вярни... Това, че някои цигани крадат, значи, че трябва ТЕ да си понесат последствията, а не че всички са такива. Това, че циганета на по2-3 години просят значи, че имат нужда от помощ, а не "да стават на сапун". Отношението към ромите е толкова негативно, че няма накъде. Малката ми сестричка (доста мургаво хлапе) се е прибирала разревана от училище, щото децата я подигравали задето приличала на циганка... Не искам дори да си представям какво им е на циганчетата в българските училища.

Истина е, че докато циганите може да не си плащат месеци тока, на един българин му го спират след първата неплатена сметка. Истина е, че голям процент са необразовани, децата им просят и т.н. Но дискриминацията, негативното отношение, не само не спомага за решаване за тези проблеми, а ги задълбочава, и пречи на тези хора от етноса, които не отговарят на общата представа за тях, да постигнат нещо, да успеят да се интегрират в обществото, да възпитат децата си като пълноценни граждани на страната ни, вместо да ги пращат на улицата. Пречи на тези, които имат желание и възможност да направят това. Как един ром да иска да получи образование, като вижда, че няма да си намери работа заради етническата си принадлежност?? Как да иска децата му да се интегрират(да ги прати в бг училище примерно) , когато знае какво ще е отношението към тях??

Проблеми с циганите има и никой не го отрича. Това, което някои хора не разбират, че дискриминацията не е решение, а задълбочаване на тези проблеми.