- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Moderated: Какво представлява анемията? Бият ли се инжекции?
Днес разбрах, че майка ми е болна от анемия. Какво представлява тази болест? Бият ли се инжекции?![]()
Moderated by ^npocTo^a3^f^
Точка 7 от правилника!
Благодаря!
Намалението на броя на еритроцититe или на количеството на хемоглобин в кръвта води до анемия - състояние, при което възможностите на организма да се снабдява с кислород се ограничават. Човек с анемия обикновенно има бледа кожа, оплаква се от отпадналост и лесна уморяемост. Неговата физическа дееспособност е намалена. Кръвоизливите предизвикват анемия. Тежки анемии може да настъпят в случаите на малки, но дълготрайни вътрешни кръвоизливи, например при язва на стомаха или при обилни и дълготрайни менструации, които се срещат у жени с хормонални разстройства. В тези случаи особен проблем е загубата на желязо от организма, защото нормално желязото от разрушените еритроцити се използва отново за синтез на хемоглобин.
- От учебника по Билогия за 8ми клас.
Аз до колкото знам трябва да се ядат дробчета и такива неща, които съдържат желязо.За инжекции не съм чувала, ама...кой знае...Те лекарите не са ли и казали на майка ти?!?
Ако анемията е желязодефицитна, става и с хапчета, доколкото зная. И силна храна, т.е. такава,която съдържа желязо - спанак, лапад, коприва...
Но лекарите най-добре знаят какви лекарства и каква диета са необходими.
Дано да се оправи бързо!
ПП И да не забравя - повече спокойствие й трябва на жената, не мрънкащи тийнейджъри!![]()
Аз съм анемична и мога да те уверя, че няма абсол=тно никакви инжекции.Само майка ти трябва да яде богата на желазо храна и много чисто месо /да е червено на цвят ,без мазнини/Иначе анемията май се лекува...А освен да й вземат кръв никаква друга "полезнена" процедура няма да й правят.
Анемията може да се получи и от срес, и от липсва на желязо, при кръвоизлив...Мисля, че може и по-рождение.Като цяло не е опасна болест![]()
Аз лично знам 4 различни вида анемии :Хемолитична анемия, Пернициозна анемия (витамин В12-първична мегалобластна анемия), следкръвоизливна анемия и Желязодефицитна анемия.
Колкото и да си приличат са много различни и естествено изискват различен подход за успешно лечение. Ако конкретизираш диагнозата - може да поговорим. Ако желаеш пиши ми ЛС или мейл.
Better keep your mouth shut and appear stupid instead of open it and remove all doubts
Ami az imam anemia...znam 4e se piat hap4eta za neia![]()
Неподходящ размер на снимка в подпис!
Анемия в общия смисъл значи, че нещо липсва или е с намалено съдържание в кръвта. Ако е железодефицитна анемия (която мисля е на майка ти, понеже сега са и я открили) си е доста безопасна. Просто желязото е намалено и се пият хапчета или ампули със серумно желязо. Няма инжекции. Минава след един месец, месец и половина терапия, обаче трябва да продължи приема на витамини със желязо, понеже има вероятност да се появи отново. Но след 2-3 месеца от началото на заболяването, обикновено след лечението организма е напълно здрав и кръвта е напълно пълноценна. Знам ги тия неща, понеже аз имам хронична анемия, т.е. всяка зима ставам анемична. Но май месец съм 100% добре, понеже обикновено тогава давам кръв. За да се подсили организма трябва да се яде червено цвекло, коприва, спанак, червено месо и дробчета (на мене ми става лошо, затова не ги ям). Но да ви кажа, няма никакъв смисъл. Най-добре да се консултира с лекар и да почне с хапчетата или ампулките - даже са с хубав вкус :P
Помни, че си уникален!!! Както и всички останали.
poneje si4ki kazahte kvo e anemiqmnou umni
bravo ,a nikoi ne kaza s kvo se lekuva :P poprincip tva ne moje da se premahne nacqlo no za da ne e v golqma stepen az znam 4e se biqt injekcii i po-to4no B12,sy6to taka ima i tabletki-pektin i drugo podobni
zapoznata sym 6toto i maika mi i baba mi imat,a i az ama ne e 4ak tolkova seriozna
ne se pritesnqvai za maika si-ot anemiq dokolkoto znam ne se umira
taka 4e spoks
Вярвай в звездите и синьото небе,в зелените поля и безкрайната шир,в морето и планината чиста.Вярвай в недостиживото, то е там и те чака,просто иди и го вземи!