- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Тъжно разказче...
о, да напълно вярно е. аз не вярвам в бог. не мисля, че някой висш разум е създал света, хората, звмята, небето и слънцето за 6 дни. може наистина да има някаква висша вселенска сила, която да е създала всичко. да, наричаме я природа. но природата не се грижи за мен повече, отколкото за всеки друг. дава ми същия въздух, който дава на всички същества. и всичко, всичко останало зависи от хората. не бог е завел човека на Луната, не той го е издигнал със самолет, не той е построил керпичените къщи и небостъргачите. да продължавам ли? няма нужда. мисля, че ме разбра.
това досега беше за БОГ. сега за ВЯРАТА. да, различни неща са. вярата е това, което ни кара да сме добри. вярата е това, което ни спира да вземем нож от кухнята, да излезем на улицата и да започнем да колим всичко пред нас докато ни спрат. но вярата е и още нещо. вярата е това, което е църквата. специално що се отнася до Христос. е, тази църква ли ще ме кара да живея по някакъв начин? тази църква, която векове наред е тъпчела всичко? която е убила хиляди, наричйки ги вещици и магьосници, хора, които просто не са били овце, които не са следвали задника на овцата пред себе си. това са хората на науката, на искуството, на прогреса. били са тъпкани, горени и убивани. дори самия Галилей е заплатил с живота си, защото е доказал, че Земята се върти около слънцето. ако това безумие не е било спряно днес ние нямаше да пишем в интернет. нямаше да има интернет. нямаше да има небостъргачи. нямаше да има нещо повече от това, което е имало през Средновековието. а ако това не се бе случило нямаше да пиша с теб тук, а може би на Марс.
и още мога да продължа. но защо? май бях ясен. не искам да съм овца. не искам да вярвам, че някой ме е спасил от самия себе си. но на човечеството от много време не му трябва Бог. хората могат да правят преценка. не е нужно друг да я прави вместо тях.
ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив. мислиш си "моето цвете е там някъде"
малкият принц