- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- До anonymous464110 + дискусия на музикална тема
Забелязвам, че си изкарваш парите с пеене. Не знам в какъв стил го правиш, но ми хрумна една тема за дискусия.
Важно ли е един музикант да 'знае' какво пее. Ето какво имам предвид - всяка музика, освен атоналната си има тоналност, размер и други съставни елементи. Нужно ли е един изпълнител да познава всичко това? Или е необходимо само да знае криво ляво 'нотичките', да наизусти някакъв текст и да изпее парчето.
Може ли да се нарече музикант човек, непознаващ теорията на музиката и нейните особеност, а просто пеещ някакви фразички. Не говорим за сериозни науки като хармония, полифония и подобни, ами за съвсем елементарни неща - да знаят какво пеят всъщност.
И понеже не знам за друг човек във форума, занимаващ се с тези неща, ще попитам теб няколко неща, които са елементарни за професионални музиканти.
1. С колко знака е си бемол мажор?
2. Коя е тоналността с 4 диеза?
3. Какво е crescendo?
4. Какво е сфорцато?
5. Кои са мъжките певчески гласове и какво е фалцет?
Та, моето мнение е, че човек изкарващ хляба си с музика и имащ себе си за музикант трябва да ги знае тези съвсем елемнтарни неща, които дори освен първите 2 трябва да се знаят и като обща култура от един интелигентен човек.
Това си е мое мнение, ако не ги знаеш и считаш, че не трябва да се знаят - обоснови се![]()
Въпроса е и към всички останали, разбира се. Нужно ли е човек да познава 'музиката', за да се нарече музикант или просто трява да може да си отваря членоразделно устата.
Последно редактирано от admin123 : 07-20-2018 на 14:41
За теб явно музикантите са само певците, така ли? Явно си в голяма грешкаПървоначално написано от machoka
![]()
Последно редактирано от admin123 : 07-20-2018 на 14:42
не си прав според мен.може и да е
важно за музиката, с която ти се
занимаваш...но според мен нищо няма
да се случи, ако мога примерно да свиря
на китара/бас/барабани/или да пея
(да бе точно пък аз ли)
и без да знам колко знака е си
мажор или каквото там беше.
Но трябва да знаеш основните неща! Те ти помагат.
Давам пример с певци, защото случайно, докато четох пост на justinsfhc, се сетих че той се занимава с това.Първоначално написано от Fena
Lola Bunny
Добре, но ти няма да имаш самочувствието на музикант, а на аматьорско изпълнение /странно защо в думата 'аматьор', някои хора виждат обида/. Докато хора като Камелия, ДесиСлава, Азис и подобни се мислят и наричат себе си музиканти и певици, а съм сигурен, че нямат понятие от най-елементарни неща. Кофти самочувствие.
И докато ти ще се опитваш да наподобиш дадена мелодия на Гънс, някои хора изпълняват музиката със завидно самочувствие, а всъщност сами не знаят какво свирят, защо го свирят/пеят и т.н.
Последно редактирано от admin123 : 07-20-2018 на 14:42
е, да, логично е, че ако знаеш
нотите ще ти е по-лесно да свириш.
![]()
аз пък като ходех на барабани...
тая дето ме учеше, ме караше да
и свиря някфи македонски песни...
С НОТИ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
тогава се и отказах..
Заговорихме за Гънс. Доколкото знам, Слаш няма представа от ноти и теория на музиката. А дали не може да има самочувствие на китарист?
machoka
Музикантите се делят на две категории: Тези които САМО свирят и правят музика и тези които пеят готова, или собствена музика. И идеята ми е че за един музикант, който САМО свири, без дори и да е излязла от устата му и една нота, дали ще му притрябват някога тези неща?Той че ги знае, знае ги, но не е там въпроса. Та това исках да разбера, какво точно разбираш под музикант.
![]()
Виж сега.. нямам представа кой е Слаш, но зачекваш една мнооооого обширна тема, по която спорят музикални критици и до ден днешен няма решение.Първоначално написано от `Death`Whore`
Има много известни, страхотни джазмени, които правят невероятни джемсешъни, импровизации /то е едно и също де/, и всякакви магии в джаза, а нямат представа от теория.
И въпреки всичко, въпроса си остава, дали подобни хора могат да се нарекат 'музиканти' и до каква степен. Дали теорията е неразделна част от професията. Дали е важно да знаеш КАКВО правиш и ЗАЩО го правиш, а не просто да правиш НЕЩО.
И аз съм раздвоен, мисля по въпроса. Може би много неща зависят от стила.
Това не го разбрах...когато свириш, няма ли ноти???? Но всъщност при пеенето е различно.
А не може ли просто да правиш нещо,Първоначално написано от machoka
което ти харесва на теб, и което харесват
и други хора/в случая с гънс-милиони такива/.
и да, със сигурност зависи до стила, както вече
май казах
и все пак още джъстинсфхк не е писал...
Fena
Каталогизирането ти на музикантите е крайно неточно![]()
За останалата част, не те разбрах много много![]()
Според мен важното е да се прави качествена музика. Тя се прави с чувство. Аз например, когато изпея нещо с много чувство, то би имало много повече стойност, отколкото нещо, изпято от перфектно обучена певица, но...заради задължението, заради парите и т.н.
machoka
Това са двете главни категории според мен. Щом смяташ че е неточно, явно ти имаш нещо в предвид по този въпрос. Сподели го![]()
Първоначално написано от Lola Bunny
da,poprincip si prav.malko se stresnah kato si vidqh nika v nqkakuv topicaz muzikalno obrazovanie nqmam,a i tova deto si go napisal 4e si izkarvam hlqba s muzika...de da be6e taka.v taq muzika (govorq za hardcore) v rodinata ni pari nqma,vsi4ko e D.I.Y,samofinansirane.Razbiram provokaciqta ti,za horata svire6ti na instrument opredeleno e tvurde su6testveno da sa svetnati s konstrukciqta i muzikalnite termini.Pri vokalite ne6tata ne stoqt to4no taka.Az moga da te po4na s razni vuprosi ot sorta na "znae6 li kakvo sa sukra6teniqta DMS,FSU,LBU " i t.n. no osuznavam 4e veroqtno ne si naqsno prosto 6toto ne slu6a6 ne6tata,koito az slu6am i tova e napulno normalno.Interesno mi e samo ako pita6 da re4em Azis,dali i ako da,za kolko vreme 6te ti dade otgovori na 4etirite vuprosa
kakto i da e,po temata.
za sforcato ne sum osobeno ubeden,no dokolkoto sum 4uval taka moje da bude nare4en opredelen ton,koito e izsviren s akcent nad nego.toest ton,na koito se nablqga vnezapno v nqkakuv moment.abe akcentirane...ne6to takova.samata dumi4ka kato muzikalen termin zna4i "da izsviri6 po-silno sledva6tiq ton"
otnosno "kakvo e krescendo",mmm nai-prosto kazano kogato sledva6tiqt ton se izsvirva po-silno,sledva6tiq o6te po-silno i taka.ob6to vzeto plavno zasilvane na zvuka.ako moga da si pozvolq malko nelepo,no spored men logi4no razsujdenie ot ne6tata koito spomenah do tuk krescendoto ob6to vzeto si e sustaveno ot nqkolko sforcato.
mujkite pev4eski glasove za koito se se6tam sus sigurnost sa bas,bariton,mmmmmm tretiq kolkoto i da se napuvam ne moga da se setq kak se kazva,mamka mu.falcet,heh,falcetut si e visok glas,vodi se jenski ama ako me pita6 men i ako poslu6a6 King Diamond ili Danny Filth na nqkoi mesta vokalite im sa si napravo v kategoriq falcet...
na purvite dva vuprosa ne moga da ti dam otgovor,neuk sum,dobre 4e drugite hora v grupata imat muzikalna kultura
interesno mi e na men dali znae6 termini ot "sveta na kiratata" (ama 4e tupo go izmislih tva) kato naprimer tremor,triol,svirene sus "Slap" udar,kakva e razlikata m/u "normalno" i "slabo vreme",na kolko instrumenta moje da se postigne tremor efekt pri izsvirvane,kak se kazvat razli4nite 4asti na edin set barabani i mnogo mnogo drugi ne6ta 4ove4e...
razbiram 4e iska6 da me provokira6 i opredeleno uspqva6.ima dori mnogo golqma veroqtnost otgovorite mi na ne6tata koito spomenah da ne sa suvsem ili dori izob6to to4ni
vajnoto e 4e go use6tam otvutre i 4e jiveq za taq muzika.budete jivi i zdravi
![]()
imenno radvam se 4e spomena tiq izpulniteli 6toto kato po4nah da si pi6a otgovora temata be6e nerazpe4atana a kato go postnah ve4e ima6e vtora stranicaПървоначално написано от machoka
ta i az te bqh popital dali primerno ako pita6 azis tiq ne6ta toi 6e moje da ti otgovori.ta,razdvam se 4e i ti si na tova mnenie.
Последно редактирано от admin123 : 07-20-2018 на 14:43
Fena,
Не могат да правят разделения на музикантите. Толкова общо понятие е, че няма начин да бъде разделено в графи.
Ама, разбира се, че може.. Идеята на темата беше, хора, занимаващи се с музика, но 'професионално', изкаравщи хляба си с това, но не познаващи теорията и това, което правят, могат ли да се нарекат музиканти или са просто хора на аматьорско ниво, занимаващи се с музика.А не може ли просто да правиш нещо,
което ти харесва на теб
Качествена музика, без да познаваш закономерностите, по които се прави тя, за да звучи добре -> не е възможно да направишПървоначално написано от `Death`Whore`
И ето, тук отново има голяма зависимост в стила -> в класицизма, има строго определени правила, оркестрациите изискват специални закономерности, за да звучат добре, да бъдат 'правилно написани'.
В една съвременна музика - да си издрънкаш на китара нещо в тоалетната, може да стане хит за милиони долари, просто защото го е изсвирил някой известен.
Мога да ви кажа за пеенето, макар че не разбирам особено. Гласът е доста сложен инструмент. Зависи от адски много неща. Но колкото и да е добър, трябва някой да го насочи и "извади". На мен това ми е проблем. И че не пея много напоследък. Трябват уроци...макар че и необработеният глас не е лош.
a otnosno drugite 4lenove na grupata v koqto se podvizavam.kitarista i barabanista ni(nai-ve4e toi,mamka mu) sa absoliutni ma6ini,horata sa ot semeistva na muzikanti i svirqt ta pu6ek se vdiga.4ove4eca s kitarata misli mnogo qki rifove,obru6ta tempa,ritmiki,sviri...sviri...
a za barabanista ni (EVALA SA6OOOOO) nqma smisul da govorq kopeleto e nenormalno a kardanut mu e liubimata igra4ka.basista ni si sviri gotino 4oveka,vku6ti si gi praska s metronom ne6tata (koi znae kakvo e metronom
),takiva ne6ta.
![]()
Аз даже съм виждала. Отмерва темпото. Аз познавам една мацка, която от 10 години учи класическа китара. И си свири разни парчета по слух..импровизация...направ И се възхищавам!
i durja pak da pod4ertaq.nikoi ot nas ne si izkarva prehranata s muzikata koqto pravim.hardcore e na4in na jivot,atmosfera,otdadenost,vutre6no 4uvstvo,ne e 4ast ot ma6inata na muzikalnata indistriq.hardcore is my life...
nie ot svirene v o!6ipka vzimame po deset kinta na 4ovek i to ako doidat pove4ko hora...
vij ako si "profesionalen" muzikant po na4ina po koito ti go razbira6 - s kup producenti i neznam si kvi ne6ta zad teb i ti se pla6ta za da pee6,demek - da si ne4ii naemnik,togava e nelepo da nqma6 muzikalno obrazovanie,taka e.vsi4ki na6enski sme6nici deto gi vurtqt po mm i se mislqt za muzikanti i nai-nelepoto - za nqkakvi zvezdi - da go l*pat.
Бритни професионална певица ли е? Тц!
emi za takava se pi6e,madona su6to,ama ako i kaje6 "izpei mi edna,samo edni4ka oktava bez da fal6ivee6" 6e q zabie6 v zemqta.
anonymous464110
За пръв път прочетох подобен дълъг пост на латиница![]()
![]()
Сега, относно въпросите -> 'позна' за сфорцатото и креш(ч)ендото. Третия основен мъжки глас е тенор, като има и други по-специфични. Фалцетът е начин на изпяване на тона. Не е женски, ами .. ся и аз няма да го обясня много точно, щото не съм певец, но знаеш, че до едно ниво изпяваш тоновете през гърло, с 'пълен глас', а по-високите тонове вече ги изпяваш полу-гласно, без гърло. Те са фалцетните тонове. Не са женски, защото на на някои баси и още по-ниски гласове фалцетните тонове са в такава теситура, която и най-ниските женски гласове не достигат. Просто това е начин на взимане на тона, който е и при жени и при мъже![]()
Пък що си мислиш, че те 'провокирам'?Тази тема се развиваше преди много време в един музикален форум, та там спорехме на по-високо ниво с колеги музиканти, но беше преди много време, а ми е интересно да поставя темата и тук.
Не съм китарист и барабинст, не мога да ти отговоря на поставените въпроси, но пък и някои от тях не са характерни за класическите твори, писани за китара, а все пак аз не се занимавам професионално със 'съвременен стил' музика.
Та... така
Най-сложният. Всички музикални инструменти се опитват да наподобят именно него. Всяка музикална фраза се извайва така, с такава цел, както би я изпял човешкия глас. Останалото, което го каза също е много вярно. Гласът е природна даденост - но само с това си нищо. Трябва тренировки и упражнения.. години.. примерно за да превърнеш някои от ниските си фалцетни тонове в 'твои'. Да разшириш теситурата си нагоре до толкова, че да ги изпееш с тембър, с гласа си, 'а не на фалцет'Първоначално написано от `Death`Whore`
![]()
Последно редактирано от admin123 : 07-20-2018 на 14:43