- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- дискусия - бог и религия
какво е за вас Бог? съществува ли наистина, има ли нужда от него? а от религията? въобще - всичко, което мислите и ви вълнува за Бог. надявам се да стане хубава дискусия. моето мнение ще кажа по-късно. искам първо да видя какво мислят другите
ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив. мислиш си "моето цвете е там някъде"
малкият принц
Няма бог. Религията е абсолютна простотия и е създадеба да държи хората под контрол.
"Music, sweet music, I wish I could caress, caress, caress..."
Съгласна съм.Първоначално написано от Dr. Kazimbutt
Get me,
Roll me,
Light me,
Smoke me!
Аз не вярвам в Бог. Смятам, че е създаден просто за заблуда на хората...когато стане нещо кофти да има кого да обвиняваш, а когато си щастлив - да се молиш това да продължи дълго...Никога Бог не ми е бил опора, нито съм мислила за него като за нещо истинско и велико...въпреки това, тук може би си противореча, се случва да запаля някоя свещНе знам...като бях малка вярвах и може и да е останала такава частица в мен, сигурно от там идва...Дали има нужда от Бог - за мен няма, но за тези, които вярват в него - със сигурност има...някои дори са ми казвали, че са усещали празнота в себе си, но щом са повярвали тази празнота е била запълнена...Както и да е, при всеки е различно...това е почти като да вярваш в съдбата...
vqrvam 4e ima ne6to nad nas i go mrazq ot vse surce i du6a![]()
![]()
![]()
vie ste ludi!!! BOG sa6testvuva i ni pomaga. ima smisla da vqrvate v nego. tolkova li ste negramotni? tova ne e izmislica a realnost. pitaite hora koito vqrvat i te 6te vi kajat kolko pomo6t sa vidqli ot nego. 6tom nevqrvate za6to na velikden se 4ukate s qica, za6to po4itate badni ve4er i koleda? pomislete varhu tova.
Господ,Джа,Провидение,Съдб ...вярвам в каквото си искам дори и то да е събирателно от 8465658 религии
спрях да вярвам в приказки още..3 клас някъде...
мда...аз вярвам в Бог..
Su6testvenoto e nevidimo za o4ite..
И аз не вярвам!
Ако започнем отначало - неуките наши прадеди са вярвали в някаква всемогъща сил над нас, с която са си обяснявали светкавиците, гръмотевиците, земетресенията, дъждовете и т.н., но вече всички знаем на какво се дължът тези "придродни феномени".
След това, за да се обедини един народ (едно племе) е трябвало да има една религия. Нещо, в което всички вярват и нещо което ще ги събере, според еднаквите им възгледи за живота. Така народите, населяващи Средновековна Европа, първо са се обединили религиозно, а после и политически.
Религията е една манипулация и то достигнала голяма степен в миналото, тя принуждава дори тогавашните политически фигури да подтиснат нейното влияние над хората.
е, иде и моята дума. надявах се тук да стене хубава дискусия, но май няма да се получи. твърде малко хора тук вярват. разбирам ги. и аз не вярвам в бог. за мен бог е надеждата, любовта, радостта, омразата, отчаянието - всичко, присъщо на човека. това, което сме ние. и това, което искаме да сме, надяваме се да сме и се борим да сме. стана малко оплетено, но днес не съм много в кондиция. но думата ми беше, че бог е вътре в нас. бог - това сме ние. нокой не управлява постъпките ни. никой не предотвратява и не наказва. всичко е в нас - в нашите възможности, воля, желания и т.н.
но тогава защо отричам бог? много е просто. не се нуждаем от нещо, което извън нас да ни говори за него. имам предвид религията. тя е писана от хора. хора, като нас. за мен човек, видял бог в себе си е достоен за уважение. такива хора са мислили религиите. но духовно западнали хора са ги преиначили. така или иначе в днешно време религията не е нещо, което ни омага да видим бог вътре в себе си. те ни карат да мислим, че той е вън. и затова го наричаме бог. а за мен името му е друго - душа. в днешно време представите за бог и душа се различават. и моят въпрос е какво мислите за това, което е исвън нас - така нареченият бог?
п.п. моля ви давайте и обяснение защо вярвате или не. така може и да стане дискусия.
ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив. мислиш си "моето цвете е там някъде"
малкият принц
как може да не вярвате в Бог?!![]()
аз вярвам...въпреки всички лоши моменти и всички хубави...вярно е че гърците,славяните,прабълга рите са вярвали в страшно много богове и несъществуващи,но за Бог е доказано че е живял,че е помагал на хората и е вършел чудеса...и заради това са го разпънали на кръст!!!
не съм чела библията,но учихме по История за Христос и в Библията се казва че когато настъпи краят на света Господ ще слезе на земята и ще даде на всеки му заслуженото...Освен това Господ е загинал изкупвайки греховете на смъртните,жертвал е живота си...А вие само защото сте изпаднали в криза и депресия(като korn_) и се чудите на кой да си го изкарате,обвинявате за всичко Господ(казвам го защото и аз мислех по този начин)...
Гледахте ли на Коледа "Горещо" с Венета Райкова?Е,там тя показваше кадри от божи гроб,от пешерата в която е роден Христос,минала е по пътя по който той е проповядвал...нз за вас,но аз много искам да посетя Божи гроб,защото определено там има някаква невидима сила и магия...
Господ съществува!!!
♥ Усмихвай се - това кара хората да се чудят какво мислиш ♥
вярвам в по-висшата сила,незнам каква е и на дали някой ще разбере
някой вярват в бог други в буда.....
просто според мен всеки вярва в нещо и се оповава на него в трудни моменти
"Целувка за лека нощ"
религията едва ли е била замислена като конспирация. идеята за мир, любов и равенство има своите предимства. но дори и да не е била замислена като конспирация тя се е превърнала в нещо подобно. exploitedteen го обясни достатъчно добре.
а има ли вярващи, имащи по-сериозни аргументи от Горещо с Венета Райкова?
малкият принц
Не вярвам даже май тука е мястото да пусна едно тестче: http://quizfarm.com/test.php?q_id=1631&first=yes
на мене ми се получи:
atheism100%
Satanism71%
Paganism71%
Buddhism54%
agnosticism38%
Islam33%
Hinduism33%
Judaism17%
Christianity0%
ХахАха...
".... so ... can we move on?!!!"
Click
Да си кажа честно , невярвам ... а в Библията са писани доста ... как да кажа , лъжи ...
Simplicity, complexity, oh what a tragedy! Reality, insanity, strange normality. Incredible, untouchable, but just visual...
нз дали има... ае може би има господ, но не е този, който си мислим... според мен тфа е просто чиста енергия или нещо такова... :/
а в библията има толкова много несъответствия...
създал земята за 6 дни... мухахаха! то човек се е появил хиляди, даже милиони години след като земята е била създадена, нооо това няма значение...
и как става тоя номер от двама човека да произлязат тези милиарди? вярно е, че инките са се женили за сестрите си (само кралете), ама силно ме съмнява адам и ева да са инки![]()
а църквата е нещо, което безкрайно много мразя! едва ли не там се опитват да ни НАЛОЖАТ християнството като религия... нали бог е мир и любов? а църковните служители са водили толкова много войни именно за да си наложат религията, дори на места, където самата религия няма много общо с християнството... това ли е бог? това ли е мирът? това ли е любовта? след като твърдят това, защо не го докажат по някакъв начин? или може би това е техният начин, чрез война да проповядват за мир...
бог едва ли има... но дори ако го има цялата представа за него е много, ама много изкривена
No,wanna sell your soul,with your stylish yellow touch
No,forget smile again,we just want to dance forever.
Yeah,chasing after,chasing after,the white wind
не вярвам в приказки вече..
хахахххахааххаахПървоначално написано от мечтател
Бог е мъртъв!
Никога не е имало мир, любов и равенство. Религията е подчинение, подчинение и пак подчинение. Свещеници са благославяли оръжията на война, църквата е ограбвала бедните през средновековието. Тая работа с опованието в Бога пълна кретения. няма грехове, има само неща, който религията ни забранява без право на разикване.
Долу авторитетите!
hahahahahaПървоначално написано от toni_F
![]()
![]()
abe ti vqrva6 li si sam na sebe si ?
bog mi e pomognal ? vijdal sum kak 2 popa zimat pari ot kasata na curkvata i gi polzvat za li4ni celi tova be6e momenta v koito sum bil nai besen v jivota mi 6tqh da gi izbiq v curkvata vutre
ot togava ne vqrvam na nito duma nit ot bibliqta nit hodq na curkva nito praznuvam skapanite hristqnski praznici
![]()
[quote="korn___"hahahahaha![]()
![]()
abe ti vqrva6 li si sam na sebe si ?
bog mi e pomognal ? vijdal sum kak 2 popa zimat pari ot kasata na curkvata i gi polzvat za li4ni celi tova be6e momenta v koito sum bil nai besen v jivota mi 6tqh da gi izbiq v curkvata vutre
ot togava ne vqrvam na nito duma nit ot bibliqta nit hodq na curkva nito praznuvam skapanite hristqnski praznici
[/quote]
преди не разправяше ли как бог
е велик и т.н....
или съм се объркала нещо..ама се
съмнявам де..
[quote=Lola Bunny]za moment be6e taka dokato ne vidqh kakvi sa licemeri vqrva6titeПървоначално написано от "korn___"hahahahaha :lol: :lol: :lol: abe ti vqrva6 li si sam na sebe si ? :lol: bog mi e pomognal ? vijdal sum kak 2 popa zimat pari ot kasata na curkvata i gi polzvat za li4ni celi tova be6e momenta v koito sum bil nai besen v jivota mi 6tqh da gi izbiq v curkvata vutre :evil: ot togava ne vqrvam na nito duma nit ot bibliqta nit hodq na curkva nito praznuvam skapanite hristqnski praznici :!:[/quote
te sa tolkova 4isti egoisti 4e prosto nqmam dumi
ot kade na kade 6te imam nqkvo dobro vpe4atlenie za takiva zabludeni hora zabludeni e to4nata duma
![]()
![]()
така.....аз вярвам,че има нещо по-висше от нас,но не знам дали това е Бог...изобщо не може да говорим със сигурност за нещо,което не знаем дали го има или не и няма да го разбереме поне докато не умрем...![]()
От друга страна Иисус наистина е съществувал..това е научно доказано,че е имало такъв човек..но дали това наистина е "синът Божи"...или е просто някакъв луд,измамник за времето си,който е вярвал,че е нещо повече от другите..?Дали не е бил просто някой си еретик,който лесно с думи е умеел да печели последователи..?Тогава хората не се опирали до научни доказателства и т.н...те просто били като едно стадо овце,които само чакали да се появи наистина "спасителя",който ще ги избави...Една нова вяра се превръщала в нова надежда..Това са били хора вярващи в митове и легенди...превърнали може би и самият Иисус в една легенда..
А дали може да вярваме на хората живели тогава,които твърдели,че са виждали Божия син..на хора,които все още мислели,че Земята е плоска..?Не знам...един ден ще разберем..но за съжаление тогава няма да се върнем,за да дадем отговор на вечният въпрос,който ни тормози...![]()