- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- дискусия - бог и религия
Всъщност Луцифер е древноримски бог на светлинатаПървоначално написано от justinsfhc
![]()
Аз не съм религиозна, но се интересувам много по тази тема. Обичам да чета митове и легенди, защото в тях винаги има някаква символика и като цяло ми е интересно да се занимавам. Особено впечатление ми е направило огромното влияние на езическите религии върху християнството. Някой от вас замислял ли се е за паралел между провесения Один, който искал да получи свещените руни, и разпънатия Христос на кръста? Интересно, а![]()
Друг пример: Навремето когато римляните завладявали германските племена, те се опитвали с всякакви средства да им наложат новата религия - християнството. Но местните били упорити.Църковните служители бързо се усетили как да постъпят и решили да запазят старите дати на езическите празници, като само заменили имената им с християнски.И така Yule станал Christmas(на български Коледа си е езическото име на празника), Imbolc станал Candlemass(Сретение господне), Ostara - Easter(Великден), Beltane - St. Valpurgi's night(Валпургиева нощ; в българския календар май нямаме такъв празник), Midsummer - той се е запазил като празник, в северна Европа още го честват както навремето езичниците(българският му еквивалент е Еньовден), Lughnasadh - Lammas/Loaf Mass(на бг се превежда "ден на жътвата"), Mabon - The Feast of Saint Michael and All Angels/Michaelmas(пада се деня на есенното равноденствие), и ето идва ред и на "любимия" ви празник - Samhain, преименуван от християните на Helloween или All Saints' Day(Вси светии).