- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- дискусия - бог и религия
за мен пречи. вярата в бог е някакси оправдание. ако нещо не се случи какво трябва можем да кажем, че той е виновен. не казвам, че за теб е така. но за много хора е. и така, след като има нещо, което да носи вината борбата губи част от стойността си. не винаги, но в повечето случаи е така.Първоначално написано от sherry
ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив. мислиш си "моето цвете е там някъде"
малкият принц
БОГ е състояние на Свободния Дух.
za bog neznam...az ne vqrvam...
a religiqta e s1zdadena za pe4elene na pari. 20st za sve6ti4ka, koqto posle se pretopqva i pak se prodava...tova e samo primer...![]()
Ако е в моите ръце, то е мое
Ако то е мое, то никога не може да стане твое.
Ако строя нещо, то всички части са мои.
Ако изглежда като мое, значи е мое.
Ако си мисля, че е мое, значи е мое.
Ако то е твое и аз го открадна, значи е мое.
Аз вярвам в Бог, но не вярвам в религията. Официално си се водя християнка - обаче не харесвам начина, по който религията представя нещата. Прави са тези, които писаха за комерсиалната част от вярата - купуване на свещички, икони, плащане за различните обреди за кръщенета, венчавки, при смърт... Аз вярвам, че вярата е вътре в нас, и няма значение какво показваме навън. Може нито веднъж в живота си да не отидеш на църква, но вътре в себе си да вярваш в Бог и да знаеш, че всичко, което имаш, е от Него...
Господ ми е помагал много пъти, когато ми е било тежко, и ми е дал ВСИЧКО което имам в този живот - а то хич не е малко... аз имам невероятен живот, което далеч не означава лесен... но е невероятен. Вярвам, че Господ е създал един прекрасен свят, в който ние живеем и ни дава всичко, с което и заради което живеем
Не знам каква дискусия очаквате да стане на тази тема. Всъщност темата е доста обширна, но не мисля че трябва да се превърне в обичайното "аргумент - контрааргумент", а и всичко по отношение на вярата е доста относително и субективно, така че трудно може да стане добра дискусия.
Искам да добавя, че вярата ми в Бог не ми пречи да вярвам и в себе си - всъщност в това, което ми е дал Бог
Животът е прекрасен
Ne mislq taka!Bi bilo adski tapo da ne poemame otgovornost za gre6kite si i da oprekvame za tqh drugite i da kazvame,4e Gospod ni e vinoven.Първоначално написано от мечтател
Az osazvanam kakvo barkam,kakvo moga da postigna,kogato se provalq,stavam i prodaljavam,ne obvinqvam Bog za tova...Ako nqkoi go pravi,to veroqtno barka![]()
Ако ме прогониш, ще изгасна.
Ала доближиш ли се, ще се стопя.
Да те имам е така опасно!
(Да те нямам значи да умра.)
доста сте глупавки. изключвам Шери, защото тя знае какво приказва. освен това дори и да не си го признава споделя моята теза. защото колкото и да казва, че вярва тя не се уповава на Бог, а на себе си. пона аз с такова впечатление останах. пък вие двамата вземете кажете нещо сериозно. освен това не е нужно да се види нещо, за да кажем, че съществува. имаме 5 сетива с които да приемаме света. дори и да не виждам въздува аз мога да почувствам вятъра или да чуя свистенето. но вие с Бог как общувате?
ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив. мислиш си "моето цвете е там някъде"
малкият принц
еми никакПървоначално написано от мечтател
![]()
ахаха бду ако тфа се отнасяше за мен и експлойтед...
ми аз си казах вече, че в господ не вярвам...така че кфо повече има да коментирам не ми стаа ясно ф случая
No,wanna sell your soul,with your stylish yellow touch
No,forget smile again,we just want to dance forever.
Yeah,chasing after,chasing after,the white wind
4rez vqrata.ne e nujno pove4e,tova stigaПървоначално написано от мечтател
ne mi trqbvat dialozi,upreci i t.n.
me4tatelq,6te ti kaja koe e glupavo.glupavo e da diskriminira6 nqkogo za6toto ne vuzpriema ne6tata po tvoq na4in(v slu4aq za6toto ne e vqrva6t).tova te pravi nacist.
p.s.iztrili ste mi razsujdeniqta nad ozonagolqma zaguba
![]()
Аз вярвам в Бог. Ходя на църква и не ме е срам от това. Не съм чак толкова запозната с вярата и религията, напълно осмислям, че всичко, което ми се случва зависи само и единственото от моите действия, но въпреки това не спирам да се моля и да вярвам, че го има. Какво е никой не знае, но за мен съществува. Не съм чак толкова праведна, но се опитвам.Съгласна съм с мненията ви до тук, че религията в повечето случаи манипулира масите. Но въпреки това мисля, че всеки трябва да вярва в нещо. Аз вярвам в себе си, но също така и в Бог. В трудни моменти се обръщам към него и така се чувствам по-спокойна, мое би това е само заблуда на ума, може би не съм права..Но Господ за мен съществуваИ съм на мнение, че доста млади хора днес казват, че не вярват в него, защото така е модерно
Да бъдеш атеист, да с противопоставяш на всичко...
...На колене той моли я,
не зная как да ти го обясня.
Става дума,че не искам нищо повече от това
да остарея заедно със теб,
да ме направиш по-добър човек!
Тръгваме боси,пътят не е лек,
но сега ще бъдеш мое слънце,
аз пък-слънчоглед!
Всъщност Луцифер е древноримски бог на светлинатаПървоначално написано от justinsfhc
![]()
Аз не съм религиозна, но се интересувам много по тази тема. Обичам да чета митове и легенди, защото в тях винаги има някаква символика и като цяло ми е интересно да се занимавам. Особено впечатление ми е направило огромното влияние на езическите религии върху християнството. Някой от вас замислял ли се е за паралел между провесения Один, който искал да получи свещените руни, и разпънатия Христос на кръста? Интересно, а![]()
Друг пример: Навремето когато римляните завладявали германските племена, те се опитвали с всякакви средства да им наложат новата религия - християнството. Но местните били упорити.Църковните служители бързо се усетили как да постъпят и решили да запазят старите дати на езическите празници, като само заменили имената им с християнски.И така Yule станал Christmas(на български Коледа си е езическото име на празника), Imbolc станал Candlemass(Сретение господне), Ostara - Easter(Великден), Beltane - St. Valpurgi's night(Валпургиева нощ; в българския календар май нямаме такъв празник), Midsummer - той се е запазил като празник, в северна Европа още го честват както навремето езичниците(българският му еквивалент е Еньовден), Lughnasadh - Lammas/Loaf Mass(на бг се превежда "ден на жътвата"), Mabon - The Feast of Saint Michael and All Angels/Michaelmas(пада се деня на есенното равноденствие), и ето идва ред и на "любимия" ви празник - Samhain, преименуван от християните на Helloween или All Saints' Day(Вси светии).
Обяснението ти е малко неточно. Затова сега аз като един Луцифер ще извърша грях и ще хвърля светлина по въпроса. Та значи запалването на свещ носи много дълбока символика. Тя се крие в мита за сътворението на света, но не онзи, който всички сте чували, а един универсален, който съществува във всички религии. Когато богинята създавала света, първо се родила идеята. Идеята родила мисъл, а мисълта накарала богинята да изпита емоция, тоест тя извършила акт на вибриране.Вибрациите достигнали "земята" и така се родило "действието" или "постъпката". Богът завъртял колелото и действието започнало да се извършва.Но богинята почувствала, че иска да е с бога и затова слязла на земята при него и двамата създали всичко останало..тралала хепи енд Сигурно нищо не разбрахте от тая история.Мисълта ми беше, че запалването на свещ символизира раждането на "действието" и слизането на богинята на земята и един вид самото сътворение. Затова и паленето на свещ е свещено действие и свещи се използват във всички религиозни ритуали.Първоначално написано от exploitedteen
има само Бог и божият син,а Отцата и светият дух не са богове!Аз ш'ти кажа къв е смисълът на триединството :P Пак е заето от езическите религии. Известно е, че в езическия пантеон съществува т.нар. Triple Goddess - богиня девойка, богиня майка и богиня старица.Те може да се обединяват само от едно име, но може и да са с различни имена и пак да са едно цяло.Познато ли ви е, вярващи?Първоначално написано от exploitedteen
![]()
понеже съм останал неразбран ще поясня, че нямах предвид exploitedteen. и второ, че не дискриминирам никого. просто изказвам мнение. честно да ви кажа отдаван да съм го казал, ма нета ми прави проблеми. затова се извинявам за закъснението.
малкият принц
Бог е измислен, за да има световен ред! Библията не е написана от господ, а от хора! НИКОЙ НЕ НИ Я Е ПРАТИЛ ПО ФАКСА ОТ НЕБЕТО! Сами си правете изводите!
това донякъде е вярно. въпроса е дали стози световен ред трябва да се спазва. според мен има и силни страни, добре е замислен, но вече ми е минало времето. а и е бил така променян , че се и изродил.Първоначално написано от half life
а, exploitedteen, аз имах предвид едно друго мнение на предната страница. след мойто дето почва "глупавички сте" или нещо такова
малкият принц
Az sum ateist.
Zapoznala sum se s pove4eto religii na civilizovaniq svqt i sum stignala do izvoda, 4e nito edna ot tqh ne se doblijava dostatu4no do razbiraniqta mi.
Za men na tozi etap religiqta moje da bude samo pre4ka, povod za voyni i ubiystva. Ne smqtam za glupavo, 4e ima vqrva6ti hora. 6tom vqrata im dava sila da produljavat i gi kara da se 4uvstvat po- dobre, beavo! Radvam se za tqh! No pri men prosto ne e taka...
†
†
I'm not CRAZY! My reality is just different than yours...
Искам да благодаря на Li4iCe , че направи пояснението за празниците. Но не съм съгласен за сравнението между Один и християнският бог ... много са различни ..Один е пич , а ония другия е някъф' сухар (образно казано , не ми се впуска в философски обяснения)
Иначе аз съм силно вярващ и всеки ден си точа брадвата и се подготвям за Рагнарок..пък се надявам Тир да ме приеме в редиците си след като умра
Thor, god of thunder
Let me die with a sword in my hand
Raise your hands, swords in the wind
Brothers of metal together again
With blood in our voices we ride
We'll fight till we win or we'll fight until we die
ами я кажи коя е тая книга
малкият принц
Ae това е тема за религиите нали? Еми може ли да поствате ей такива интересни неща, както Личице..Ако и аз намеря ще поствам..Мкей?![]()
може, как да не може
мерси за книгата exploitedteen! ще я потърся и ще се пробвам да я почета
малкият принц
Мисля, че това е правилната тема, където да обсъдим това:
Какво ви е мнението за последните случки около публикуването на карикатури с Мохамед и последвалите атаки срещу посолството на Дания и тн.
Карикатурите къртят мивки според мен!.. а тва , че тъпите цигани (искам да отблежа , че не съм расист! (мааамицата им циганска!
)) реагират прекалено остро си е техен проблем...все някой ще ги постави на мястото .. и ще им открадне петрола
. Мисля , че публикуването на карикатурите е чиста провокация ..ако мангалите направят нещо по-сериозно от това да чупят 1-2 прозореца... 'християните' ще имат оправдание като тръгнат на война пак... Лично се надявам , че новия папа ще обяви кръстоносен поход
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Thor, god of thunder
Let me die with a sword in my hand
Raise your hands, swords in the wind
Brothers of metal together again
With blood in our voices we ride
We'll fight till we win or we'll fight until we die
Раздвоена съм в мнението си за тези карикатури...
От една страна, кофти е да се подиграваш с религията на някой , особено като е силно вярваш.
От друга... Те са фанатици ве, това е просто една карикатура...
От трета страна, като ги знаем кви са фанатици, що се ебаваме с тях...
LostHorizon,ти не си в ред
![]()
1. Човек се ражда изморен и живее за да си почине.
2. Ако видиш някой да си почива помогни му.
3. Работата е свещена. Не я докосвай!
4. Когато изпиташ желание да работиш,седни и чакай да ти мине.
Лично се надявам мюсюлманите да видят какво си писал и да ти счупят главата. А новия папа да го духа. (сори ако има католици, лично мнение).Първоначално написано от LostHorizon
Уааа, тва е много точно казано... =D> (нарисувано де...)
А втората картинка...![]()
![]()
1. Човек се ражда изморен и живее за да си почине.
2. Ако видиш някой да си почива помогни му.
3. Работата е свещена. Не я докосвай!
4. Когато изпиташ желание да работиш,седни и чакай да ти мине.