- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Николай Лилиев
Ще бъда много благодарнана този,който може да ми помогне с някакви материали по темата ПРИРОДАТА КАТО ИЗРАЗ НА ДУШЕВНОТО СЪСТОЯНИЕ върху три стихотворения на Николай Лилиев-СВЕТЛО УТРО,ТИХИЯТ ПРОЛЕТЕН ДЪЖД и КРЪГОЗОРИ НАДВЕСЕНИ!! [-o<Не става въпрос за есе,а за някакво становище по 'проблема', както казва Иванова..ама аз не намирам никакви проблеми в тия стихотворения,та за тва ви питам вас
10x
You can cheat some people all the time or all people sometimes but you can't cheat all the people all the time..
Дааа и аз много моля, ако някой може да помогне; на мене ми трябва същото"Мотивът за природата като отражение на душевно състояние в трите стихотворения" [-o<
Когато мъж говори мръсни думи на жена - това е сексуален тормоз, а когато жена говори мръсни думи на мъж - това са 15 импулса в минута.
Кажеш ли му всичко направо, започва да те гледа накриво.
иванова лиПървоначално написано от emotions
![]()
![]()
ти на иванови ли ходиш?или просто така се казва даскалката ти
![]()
нееееееееееее!
така се казва даскалката ве![]()
You can cheat some people all the time or all people sometimes but you can't cheat all the people all the time..
Ми това е толкова лесно. Просто трябва да вникнеш в стихотворенията.
Например в "Тихият пролетен дъжд" образът на дъжда е знак за пречистващата сила на душевните изживявания. Стряхата и земята пък загатват духовните ценности на материалния свят. Художественото повторение на стиха "тихият пролетен дъжд" пресъздава копнежа по хармония, равновесие и осъществени мечти. А финалната строфа въплъщава отчаянието и безизходицата на романтичната душа.
В "Светло утро ти прокуди" лирическият глас изповядва своето възторжено чувство, породено от светлото утро, в чиито образ се въплъщава началото на нов живот. Символният образ на пеперудата обобщава ефирното щастие за човешката душа, художественото пространство разкрива необятността на човешката мечта.
В "Кръгозори надвесени" също се търси връзката между душевността и уникалната природа. Основна тема в произведението е любовта и раздялата, съпътствана от самотата и настъпването на есента, която почти винаги е предвестител на мрак, студ и тъга. Инициалният стих, в случая "кръгозори надвесени" символизира тежест, самота, безнадеждност. Чрез рефрена "Ръми, есен е" още по-силно се развива мотива за раздялата. Есента вече е настъпила в душата на лирическия говорител. Няма надежда - останал е само споменът.
Надявам се да съм помогнала.
П.П. Всъщност държа да отбележа, че това ми е любимият поет.![]()
"Hominem te esse memento"
10x![]()
SkAtE^FeNkA благодаря и от мен.![]()
Когато мъж говори мръсни думи на жена - това е сексуален тормоз, а когато жена говори мръсни думи на мъж - това са 15 импулса в минута.
Кажеш ли му всичко направо, започва да те гледа накриво.