Vatre6nata povarhnost na matkata e pokrita s dobre kravosnabdena ligavica. Pod deistvieto na hormona progesteron tq periodi4no se razrastva, nababva i kravosnabdqva.
Qi4nicite na vseki 28 dni otdelqt po 1 zrela qicekletka. V qi4nika qicekletkata e zaobikolena ot golqm broi spomagatelni kletki. Edna 4ast se razpolagat okolo kletkata a druga 4ast ot tezi kletki obrazuvat mehur4e, koeto narastva i se izpalva s te4nost. Tova mehur4e se nari4a graafova folikola. To postepenno se predvijva kam povarhnosta na qi`nika i silno se izduva. Kogato qicekletkata ozree mehur4eto se puka (tova e momenta na ovolaciqta) i qicekletkata s kletkite koito q zaobikalqt popada v mato4nata traba. Na mqstoto kadeto se e spukalo tova mehur4e se polu4ava kraglo obrazovanie kolkoto 4ere6a , koeto se nari4a jalto tqlo. To otdelq jenskiq polov hormon PROGESTERON. Ako qicekletkata ne bade oplodena jaltoto tqlo zapo4va da izcezva nivoto na progesterona namalqva i sled nastapvane na menstruaciqta se otdelq drugiqt hormon estrogen.Hormona koito se otdelq pri obrazuvaneto na jaltoto tqlo (progesterona)predizvikva promeni v ligaviocata na matkata i q podgorvq za priemaneto na oplodenata qicekletkaNedostata4noto otdelqne na hormona v tozi moment moje da dovede do spontanen abort.
I taka do momenta trqbva da ste razbrali 4e v momenta na ovolaciqta matkata se razduva kravosnabdqva i nababva. Po tozi si na4in tq se podgotvq za poemane na oplodenata qicekletka (veroqtnosta za zabremenqvane e nai golqma v tozi moment, sled nastapvaner na ovolaciqta)Ako qicekletkata ne bade oplodena tq ne e v sastoqnie da se vgnezdi v ligavicata na matkata i nqkolko dni sled ovolaciqta tq umira, a nababnalata ligavica stava nenujna i za po4va da se otdelq na 4asti. Togava se razkasvat mnogo ktavonosni sadove, matkata leko se sviva otvarq se 6iikata i. Ostatacite ot ligavicata se izhvarlqt navan, i v prodaljenie na 3-5 dni se poqvqva kravote4enie (MENSTRUACIQ)V kraq na menstruaciqta ligavicata zazdravqna i matkata zapo4va otnovo da nababva (zapo4va sazrqvaneto na nova qicekletka tq ozrqva za okolo 14 dni (ovolaciq)), pak zapo4vat promenite v ligavicata na matkata sled ovolaciqta i sled o6te okolo 14 dni vi idva nanovo.
Nadqvam se da sam vi bil malko polezen i da sam vi poobrazoval pone malko