.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 47

Тема: Бакшиш?

Супер фен Аватара на rosskata
    Град
    Варна, Морето, Сините Вълни...

Бакшиш?

ПОнеже от близо месец бачкам като сервитъорка, и чак сега се замислям колко много всъщност тея хора разчитат на това да им се остваи бакшиш, осъзнах каолко рядко аз самата оставям бакшиш... И ми стана едно такова тъпо.

Вие оставяте ли? От какво зависи?

п.с Да знаете, ако луднете една сервитъорка, без да и оставите нищо. по-добре не ходете в същото заведение повече... Освен ако не ви се пие кола с храчка, или нещо още по- лошо.....
    1. Човек се ражда изморен и живее за да си почине.
    2. Ако видиш някой да си почива помогни му.
    3. Работата е свещена. Не я докосвай!
    4. Когато изпиташ желание да работиш,седни и чакай да ти мине.

Мега фен Аватара на machoka
    Зависи от това дали остана доволен от обслужването..

Последният път като бях в Хепи срещу Шератон - останах потресен.. първо, че чакахме с една приятелка 40 мин. за едно хлебче и като изядохме всичко - нещеш ли, то пристига , второ че си поръчвам голяма Каменица, таз ми носи 'малък' Туборг. Казвам 'ама аз не поръчах това, само да отбележа' - тя 'не е вярно, това сте поръчали'.. при което следва 5 минутен диалог, че не съм поръчал това и я моля да си погледне в тефтерчето, при което тя поглежда и ми хвърля една гузна усмивка. Естествено, яденето започва да изстива докато водим спора какво съм си поръчал. При най-учтив въпрос от моя страна 'Само ако не ви представлява трудност, ще можем ли да я сменим все пак?' тя ми отговаря 'Еми, така като е сипана вече никой друг клиент няма да я иска, ще се наложите да я изпиете?' и ме гледа въпросително... /добре че бях в добро настроение, че не се заядох/.// трето че ме гледа, все едно съм я уволнил преди малко 'к'во шА желаете' с типичен селски акцент..

абе повече от ужасно.. накрая като ми даде сметката, добре че имах две шепи жълти стотинки.. барабар ги изсипах на масата и преброих точната сума Поне 6 лева от сметката бяха жълтиците, които и ги струпах, естествено нито стотинка повече от точната сметка
    /да не говорим, че то си има включен сервиз в сметката/.

Пък нека се опита да се сети защо съм направил така..

иначе винаги давам кръгла сума, когато съм доволен от обслужването.

И понеже спомена за връщането - да, може би няма да влеза пак там и са изгубили един редовен клиент заради некачественото обслужване.

Повече от фен
    все още не съм зап0чнал да си вадя сам парите за да оставям големи бакшиши...обикновенно оставам кръгла сума,но има и случай когато просто няма как..

Ами зависи от обслужването, а и от това дали имам пари хаха
    Не се чувствам длъжна да оставям бакшиш Ако е няква дето не си разбира от работата за кво да и оставям

Супер фен Аватара на ycMuBkaTa
    Град
    Beyond the door, there`s peace, I`m sure,and I know there`ll be no more...tears in heaven
    Ох, ами да ти кажа то има различни сервитьорки...Някои дето те гледат все едно си им изял киселото мляко с виличка, извинявай ама как да им оставиш нещо...
    Ама има и едни такива милички, дружелюбни...Да ти е кеф да ходиш при тях
    Като сме с приятели оставяме бакшиши - стотинки в повечето случаи, ама все пак...
    Много зависи от отношението на самата сервитьорка.
    ...На колене той моли я,
    не зная как да ти го обясня.
    Става дума,че не искам нищо повече от това
    да остарея заедно със теб,
    да ме направиш по-добър човек!
    Тръгваме боси,пътят не е лек,
    но сега ще бъдеш мое слънце,
    аз пък-слънчоглед!

Голям фен
    Град
    :)
    Аз съм по-малка и рядко плащам сметки, но ак обслужването е на лице защо да не оставя? Случва ло ми се е да чакам ужаааастно много само да дочакам сервитьорката да донесе менюто, а докато дойде пак ....и се изнервям многоо жестоко. Друг път бях семейно на ресторант+ семейни приятели. Ефекта беше следния ->другото момиче получи нещо, което можеше да и донесе изгаряния. Имаше "Сирене по шопски" което изгърня в лицето и. Защо - защото тея неща не се готвят на микровълновата. Скарата имаше вкус на чесен пипер (само)...да кажем че си платихме сметката и си тръгнахме...повече там няма да стъпя.
    Знам, че сервитьорките разчитат на бакшишите, но трябва да ходят на работа с удоволствие. А не да ти сервират храната все едно си им изял закуската

Супер фен Аватара на rosskata
    Град
    Варна, Морето, Сините Вълни...
    Хаха... Смятай какви ги има...
    Аз ходих веднъж на едно барче, и когато поискахме меню, сервитъорката се развика "Уф... Не ги ли научихте тез менюта най-сетне, вееее".... Не само, че не и оставихме бакшиш, искаше ми се и да и направя някаква мизерия, но нямаше как...

Обаче има хора, които се отнасят с персонала все едно си някакъв боклу, и после ти оставят ТОЧНО 3, 22 например.
    Вчера едни англичанки, които направих сметк над 100 лева и направо ми взеха здравето да им мъкна някакви неща, ми се разбучаха защото нямах жълти стотинки да им върна точно 6, 88 , а само 6, 80. Как да не искаш да ги убиеш...
    1. Човек се ражда изморен и живее за да си почине.
    2. Ако видиш някой да си почива помогни му.
    3. Работата е свещена. Не я докосвай!
    4. Когато изпиташ желание да работиш,седни и чакай да ти мине.

Голям фен
    Град
    Цитирай Първоначално написано от rosskata
    Хаха... Смятай какви ги има...
    Аз ходих веднъж на едно барче, и когато поискахме меню, сервитъорката се развика "Уф... Не ги ли научихте тез менюта най-сетне, вееее".... Не само, че не и оставихме бакшиш, искаше ми се и да и направя някаква мизерия, но нямаше как...

Обаче има хора, които се отнасят с персонала все едно си някакъв боклу, и после ти оставят ТОЧНО 3, 22 например.
    Вчера едни англичанки, които направих сметк над 100 лева и направо ми взеха здравето да им мъкна някакви неща, ми се разбучаха защото нямах жълти стотинки да им върна точно 6, 88 , а само 6, 80. Как да не искаш да ги убиеш...
    Аз незнам как съм се държала с персонала в заведенията (НЕ така обаче), но миналото лято се научих да се държа мило, защото работих в тази свера

Голям фен
    Град
    Цитирай Първоначално написано от exploitedteen
    и такива ги има...

ама ми е писнало да вляза някъде с готино настроени и да кажа усмихнато Добър ден и онази да се опита да ме пребие с менюто..

и все пак има няколко места, където има наистина много печени сервитьорки, че даже и лафче става... ала бала
    Аз затова при училище си ходя само на едно-две места. Така е защото на едното освен хубавата храна имат чувство за хумор хората, в другото отношението им е супер добро и се е случвало по 5-6 пъи, но по различен начин да си пожелаваме мили неща за деня.
    ПП. Не с аточно заведения, а магазинчета, но отношението им е страхотно.

Голям фен
    Град
    Всеки има правото да е клиент и правото на избор. Аз преди година избрах правото д асъм предприемач->трябва да уважавам клиентите. Мисля, че постигам отчасти това...но е трудно защото хората идкат да получават всичко, а да не дават нищо. Искат да получат най-добрто, а да не дадат и част за това. Това прави клиентите недоволни, а продавачите/сервитьорките недоволни и нервни.
    Мисля, че трябва да се дава бакшиш на заслужилите и така да се стимулира добратаим работа

Мега фен
    Град
    София, Лозенец
    Всеки има право да решава сам за себе си дали да остави бакшиш или не.
    Е, да речем, че сервитьора не е обслужил хората, подобаващо и те не са доволни от обслъжването му. В такъв случай, той, може да се сърди единствено на себе си и не на хората.
    Има и хора, които винаги, независисмо от качеството на обслужването, не оставят нито стотинка, което си е малко гадно, но какво да се прави...
    Никой не е задължен да дава бакшиш. Въпрос на добро желание у клиента е, поне според мен.
    Аз примерно, стига да съм доволен, оставям.

Голям фен
    Прието е за бакшиш да се оставя 10% от сметката. Когато изляза на кафе , никога не взимам ресто монети, независимо от обслужването, а в заведения, гледам да спазвам неписаното правило с 10те %. Най-много се дразня , когато сме голяма компания при плащането на сметката да съберем повече пари и някой да си ги прибере вместо да ги остави на момичето, въпреки , че цяла вечер е хвърчала да ни обслужва.

Пишете на кирилица - НЕ БОЛИ

Супер фен
    Град
    in gloom of night
    офофоф тая тема колко е болна
    има си пекани сервитьорки, но има и такива заради които просто си излизам от заведението.
    пресен пример: преди няколко дни отивам на пица с пиятели при което 20 минути не получаваме меню, след като го получихме и си избрахме сервитьорката 10 пъти ни караше да повторим какво искаме като гледаше на кръв все едно съм я ритнала в кокалчето
    но пък ако този който ме обслужва си има обноските и не е някоя тросната леличка, оставям бакшиш
    "Целувка за лека нощ"

Повече от фен
    Град
    Varna
    Не плащам кой знае колко често сметките, обаче обикновено гледам да оставя между 5 и 10% от сметката като бакшиш. От друга страна мисля че е много важно бакшиша, който оставиш, да не бъде нито прекалено голям (да не се изхвърлиш), нито прекалено мизерен. Като цяло не смятам, че работата на сервитьорките е лесна (по работа ми се налага да поднасям разни напитки от време на време), така че мисля че не трябва да се стискаме за някой бакшиш
    Животът е прекрасен

Супер фен
    Град
    Varhu klaviaturata!
    Az ne ostaqm bak6i6 6toto vse pak za tva im pla6tat-mnogo rqdko se slu4va da ostavq za6toto vinagi imam to4ni pari,pak i ne sam dlajna niakak si,za6toto te tam sa slojeni ass zaplata,za6to e nujno az da q pla6tam kato po4ti vinagi me nervqt!

Супер фен Аватара на white_chik
    Град
    sofia mladost 1A
    много пъти съм се замисляла,че един ден и аз може би ще бачкам като сервитьорка и ще ми е некво кофти да не ми остават бакшиши.От друга страна обаче при положение,че ми дават между 2-5 лв на ден не мога да оставам бакшиш особено като едвам успявам да се вместя в "бюджета"
    Две хубави очи. Душата на дете
    http://www.teenproblem.net/forum http://www.teenproblem.net/forum http://www.teenproblem.net/forum http://www.teenproblem.net/forum http://www.teenproblem.net/forum http://www.teenproblem.net/forum в две хубави очи; - музика - лъчи
    http://www.teenproblem.net/forum http://www.teenproblem.net/forum http://www.teenproblem.net/forum http://www.teenproblem.net/forum http://www.teenproblem.net/forum http://www.teenproblem.net/forum Не искат и не обещават те...

Повече от фен
    хаха мн интересни историйки

миналата година сядаме на морето в една кръчма и исервитьорката някъде 14 15 годишна.пепелниците бяха препълнени и забрави да донесе прибори па трябваше да и напомняме.на гаджето носи студени картофки и ние и викаме да ги смени и тя почва да мрънка,накрая се съгласи и една приятелка се избъзика да ги стопли в микровълновата.и тя наистина ги стопли.ние почваме да и обесняваме че трябва да ги СМЕНИ не да ги топли и тя вика на гаджето "Хайде деее хапниии".хахахах все пак и оставихме левче да се радва.
    иначе аз понякога оставям бакшиши зависи.
    обаче повече от сервитьорки мраза продавачки

Ами почти винаги оставям, ако ми е симпатична сервитьорката и е любезна оставям повече. Веднъж ми се случи една дето се прайше на много отворена и и оставих точно толкова колкото беше сметката. И повече там не съпих

Високо, високо, високо ... виско застани. Над завист и обида, над дребните сплетни.

b0
    Guest
    Почти винаги, да не кажа винаги си оставям и то доста често над лев.
    Сега като чух какво говорите за Happy нз...тъкмо мислех да ходя там да питам за работа....

Супер фен
    Град
    Varhu klaviaturata!
    kakvo mu e na hapoyto-az hodq v plovdiv v happy i tam servitiorkite sa mnogo lubezni !

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от Taina{}
    kakvo mu e na hapoyto-az hodq v plovdiv v happy i tam servitiorkite sa mnogo lubezni !
    в кое Happy?щото тва срещу Новотела са маса зле.иначе не знам кво толкоз му харесвате на тва хепи храната е гадна всичко е полуфабрикат

Голям фен
    Град
    SF
    ostavqm.zavisi (estestveno) ot tova s kolko pari razpolagam v momenta.horata na zapad sa go re6ili 4rez edin metod koito tuk horata namirat za malko ciganski,no puk garantira na servitiorite/servitiorkite bak6i6 - % service...samo da ne e otbelqzan s mikroskopi4ni bukvi na gurba na meniuto...

Мега фен Аватара на hamilcar
    Град
    София/Банкя и на луната за Dragon Stones
    Оставям,ако обслужването е добро.Неделята където мина бяхме с нялколко човека в едно кафе.Този който ни обслужваше беше много зле,30 минути чакахме за някакво мизерно меню,а отгоре на всичко това "какво ще искате" го каза все едно ще го коляме.След това още 15-20 минути за да ни дойде поръчката.Накрая на касовата бележка(която сравнително бързо донесе),написахме Бакшиш и му оставихме 7-8 стотинки.

Правила на форума!
    Стар ник: xaxo_xixi

Mn dobro vpe4atlenie mi napravi predi 2meseca kato hodih na Kitaiski s 7-8 4oveka i smetkata izleze 60-70 leva pri koeto ostavihme kolkoto pari trqbva i to4no predi da si tragnem brat mi se prave6e 4e razglejda smetkata i ostavi 10lv otgore
    Admin-Coki:
    неподходящ размер на аватар/широчина/.

Супер фен Аватара на i'm so excited!
    ако ходя на заведение, почти винаги оставям някакви стотинки бакшиш, щото и аз съм била на тва дередже. много е гадно да те разиграват някфи пикльовци по няколко часа и накрая да нагло чакат ресто до последната стотинка. вярно, може да им трябват парите, но в случая говорим за някакво елементарно възпитание и мижави парици.
    алелуя.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си