.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 6 от общо 6
    Guest

"Дамата с рентгеновите очи"

"Дамата с рентгеновите очи" - сатира на един самовлюбен свят

ако може някой да ми помогне, трябва ми интерпретативно съчинение на тази тема.
    Благодаря на отзовалите се

да,моля њи.. и на мен ми трябва много спешно

Град
    Враца
    Нищо не намерих... само някакъв план

Сатира на един самовлюбен свят
    (план)

I)Увод:
    Светослав Минков написва “Дамата с рентгеновите очи” през 1932 година по повод съобщение в печата за немско техническо изобретение- “магнитно око”. Според писателя разказът е написан “на тъмно”- първо се ражда заглавието, а след това се оформя идеята и се ражда сюжета.
    II)Теза:
    Авторът представя сатирата на един самовлюбен свят. Привидното щастие и красота водят до много недоразумения. Разказът изобличава пороците на модерния човек- духовна пустота, потребителски стремежи и фалшивият култ към знаците на научните постижения. Писателят изобличавалишеното от духовност човешко съществуване, създаващо ценностна система, в която властват вещите и суетата.
    III)Доказателствена част:
    1.М1: Авторът представя сатирата на един самовлюбен свят. Привидното щастие и красота водят до много недоразумения.
    Разсъждения:
    Стремежът към по-добро води до самозалъгване.
    Доказателства:
    “толкова грозни”; “царица на грозотата”; “като отминаваме с галантно равнодушиеприродните недостатъци на тия пет дами”; “жените я гледаха с презрение, мъжете я отминаваха с безразличие”; “шега на природата”; “едва сега чувствам, че живея”; “да ме разцелуват”; “ще полудея от щастие”
    Извод:
    Героинята доказва, че насилствената промяна само видимо води към по-добро.
    Пр. Изр.:
    Разкриват се вътрешните недостатъци на самовлюбената Мими Тромпеева.
    2.М2: Разказът изобличава пороците на модерния човек- духовна пустота, потребителски стремежи и фалшивият култ към знаците на научните постижения.
    Разсъждения:
    Иронията на автора подчертава пороците на героинята.
    Доказателства:
    “...елегантно облечени, грижливо гримирани, ала все пак толкова грозни.”; “превръща и най-отвратителния изрод в прекрасен ангел”; “кривогледи очи”; “тежък кошмар в нейната иначе ефирна младост”; “живо гробище”; “чувствам се на седмото небе от радост”; “днес следобед кихнах и той изтича веднага за лекар”; “няма нито капчица мозък”
    Извод:
    Лишената от вътрешна красота “царица на грозотата” живее в голяма заблуда.
    Пр. Изр.:
    Тя е щастлива от външния си вид и това й пречи да прозре истината.
    3.М3: Писателят изобличавалишеното от духовност човешко съществуване, създаващо ценностна система, в която властват вещите и суетата.
    Разсъждения:
    Щастието за Мими Тромпеева опира единствено да външния вид и богатството.
    Доказателства: “чувствам се на седмото небе от радост”; “едва сега чувствам, че живея”; “да ме разцелуват”; “ще полудея от щастие”
    Извод:
    Героинята не се интересува от умственото богатство на бъдещия си съпруг и това разкрива нейната бедна душевност.
    IV)Заключение:
    Изобличителното сатирично слово на Светослав Минков съдържа различни стилистични елементи, обединени от истинската загриженост на автора за бъдещето на човека в дехуманизиращото се общество.
    еlsy

Супер фен Аватара на zvezdichkaaa
    Град
    ^*в нас^*
    "Начукай ми го! Изнасили ме! Дискриминирай ме! Корумпирай ме! Манипулирай ме!
    Завиждай ми! Ограби ме! Мрази ме! Предай ме! Убий ме!
    Е, почувства ли се вече истински човек?"
    Дензъл Ребеловски

мерси много

Спешно ми трябва ЛИС на тема : Света през рентгенов поглед ПЛССС ХЕЛП

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си