- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Местни упойки
Отправям въпроса си наи-вече към докторите тука. Продават ли се в аптеките местни упойки без рецепта под формата ма мехлем, спрей и разни други мазила, за прилагане върху кожа, но без да дразни открити рани и лигавици, а само да ги обезчувствява изцяло или частично. Благодаря.
П.П. И ако е необходима рецепта, дали е зелените рецепти или обикновена?
Продават се. Какво искаш да обезболяваш?
Better keep your mouth shut and appear stupid instead of open it and remove all doubts
Сега специално нищо. Заради спорта, който практикувам, при контузии много често се получават открити рани и се замърсяват с камъчета и т.н. До сега ги третирах със 98% етилов спирт за почистване от прах и разни подобни мръсотии, пинсети за отстраняване на дребни камъчета и косъмчетата по краката, които все пак са останали, и третирах с течен йод за дезинвекция. Но процеса на остраняване на камъчета и космите е доста болезнен, когато раната е прясна и бих искал да си закупя упойка, за да облекча болкиоте по време на процеса.
Дано не звучи много тъпо горе написаното, но го правя най-вече по две причини: раните ми зарастват трудно, когато не съм добре почистил от по-едри боклуци, а и не ми се ходи за всяка втора контузия на лекар.![]()
Промивай ги с кислородна вода и физиологичен разтвор, а ако са по-дълбоки - всв пак е по-добре да идеш при лекар! Ако зарастват трудно - също!
Better keep your mouth shut and appear stupid instead of open it and remove all doubts
И с кислородна вода ги промивам, но когато ги почиствам от боклуците, заздравяването става бързо. В случая не говорим за затваряне на раната, а за оздравяването и въобще. Не зарастват трудно, а бавно. Ако не я промия, коричката се образува в рамките на 4-5 дена, иначе за окло 2-3, а и при недобре почистена секретира повече лимфна течност. Ходил съм на лекар, нямам проблеми със заздравяването като степен на трудност, а със скоростта му. А може би 90% от контузиите ми на са дълбоки.Така че си остават упойките и очаквам отговор.
![]()
локалните анестетици /упойките/ изобщо няма да ти помогнат в случая. ще блокират временно само болката, без да повлияят на оздравителния процес. за целта има различни средства повличващи локално регенерацията на тъканите. имаше добър бг-препарат "пантогел"/на знам дали още го има, но със сигурност има чужди аналози/. това е гел на основата на витаминоподобната пантотенова киселина - ускорява заздравяването на раните и създава защитен антисептичен филм. безвредно е и без рецепта. има и подобни спрейове но са мн по скъпи. пробвай с нещо подобно - вярвам ще ти реши проблема![]()
Да, позлвам спрейове, ползвах последно един български спрей, Laevocort, от койот не съм особено доволен. Преди това се пръсках с един друг чужд спрей, който съдържа някакъв си прах, не помня точно, от койот кожата става бяла и самата коричка на раната е по-светла. Упойката знам, че няма да повлияе по никакъв начин на оздравителния процес, искам я просто за анестетик при процедурата на премахването на боклученцата.Иначе медикаменти, влияещи на процеса на оздравяване винаги ползвам.
![]()
Лидокаин гел и спрей има по аптечната мрежа. Може да го ползваш успешно!