- Форум
- По малко от всичко
- Тийн Учител - есета, теми, съчинения...
- Tрябват ми есета или ЛИС за 9 клас
1. ЛИС- Символически измерения на образите в "Проглас към Евангелието"
2. ЕСЕ- Защо народите без книги са голи? ("Проглас към Евангелието")
3. ЛИС- Образът на светеца в "Пространно житие на Св. Кирил"
4. ЕСЕ- Послание на "Пространно житие на Св. Кирил" и нашето време.
5. ЛИС- Християнските символи в "Азбучна молитва от Константин Преславски"
6.ЕСЕ- "Азбучна молитва от Константин Преславски" в контекста на нашето съвремие.
Лице в косите ти ще скрия, с устни ще ти давам топлина. От дъха ти вкусен ще отпивам и в прегръдките си ще те приютя.
и на мен ми трябва това:/ЛИС- Образът на светеца в "Пространно житие на Св. Кирил"
Първоначално написано от иНсаНЕ гиРЛ
Lele i na men mi trqbvat tezi.,...![]()
Образът на Кирин - ЛИСпомогнете ми плсс
трябват ми ЛИС по литература за 8-ми клас!
или по специално за темата "Вярата и съменнието в песен за човека"
"Човекъ като нарушител на природния свят а не като победител" и "Обичта към родината започва от педята земя"
плс някои да помогне
1. ЛИС- Образът на светеца в "Пространно житие на Св. Кирил"
2.ЛИС-Образът на света в "Азбучна молитва"
3.ЛИС-"За буквите"-защита,възхвала на славянската писменост
помогнете моля ви![]()
![]()
Трябва ми есе на тема:``Търсете книгите,защото в тях има живот вечен``от Азбучна молитва..моля ви трябва ми спешно....,защото ще има.ай чакам......още днес,благодаря......
"За буквите" - възхвала за славянската писменост
Съчинението За буквитее написано в края на 9 в.Вероятно е предназначено за Преславския събор от 893г.,на който славянската писменост е утвърдена като официална за България.Основният проблем на творбата-защита на славянската писменост от нападките на византийците и нейната възхвала,насочват към историческите събития от посочения период. В този период на реформи съчинението За буквите е трябвало да изиграе важна роля-категорично да реши съдбата на славянската писменост като изключително важен фактор за бъдещето на България.Авторът е бил длъжен в кратко,но силно и убедително слово да развенчае противниците на писмеността,да защити правото и на съществуване и необходимостта от нея и да я прослави като съвършено творение на официално признати светци. Съчинението на Черноризец Храбър е и полемично слово,и алегория,съчетано с публицистика и с трактат.То е изградено съобразно компузуцуонната структура на полемичното слово. В първата част на творбата,авторът проследява етапите в историята на славянското писмо,като започва далече преди Кирил и Методий да създадат азбуката.Според него до 9в.нашата писменост преминава през три етапа.В най-ранния период славяните са езичници,които нямат книги.Изпитват необходимост от писменност и затова измислят писмени знаци-черти и резки.Ограничените възможности на тези писмени знаци не позволяват да се възприемат като писменост. В нов културен етап навлизат славяните,когато приемат християнската религия и започват да си служат с гръцки и латински букви.Това е първият писмен период в тяхната история.Още във второто изречение на За буквите долавяме нотки на протест-нуждата кара славяните да се примирят с руските и гръцките букви,но те са неподходящи за славянския език,не могат да отразят фонетиката и благозвучието му. Третият най-висш етап от развитието на славянската писмена култура е делото на Кирил и Методий.Славянските просветители са Божи избраници и светци и писателят се гордее с тях.За оратора е много важно да подчертае връзката между писмеността и спасението на човешкия род,защото това са много силни аргументи в защита на азбуката-една от важните цели на съчинението. Доводи в защита и възхвала на славянската писменост,Храбър търси и в историята на гръцката азбука.Посочва се,че процесът на формирането и е много дълъг и в него участват редица книжовници.А славянската писменост е създадена за много кратък период и то само от Константин и брат му Методий.Надмощието на славянската писменост е неоспоримо и достатъчно основание на автора за славянски патриотизъм.Светоста на Кирил прави свято и делото му.Такава е логиката на Черноризец Храбър,като обявява славянските книги за по-свети от предхождащите ги гръцки,като по този начин ги възхвалява и се чувства победител в спора. След като ясно изразява своето становище,полемистът се връща още веднъж към личността на славянския първоучител Константин-Кирил Философ.Като си поставя за цел да го възхвали и прослави,Храбър посочва факти,които говорят за изключителната популярност на Кирил в България-името му е известно дори на най-малките.Това е двойна възхвала-на учителя и на народа,възприел така съкровено делото му. Най-силните аргументи,използвани от Храбър за защита и възхвала на славянската азбука,са умело подбраните и неопровержими исторически факти.В неговото сказание,те са твърде много.Явно Храбър е съзнавал тяхната доказателствена сила и ги използва като най-мощно оръжие срещу отрицателите на славянското писмо.Отношението му към историческите доказателства и факти се определя от максимата:Когато фактите говорят и Боговете мълчат!
dano ti pomogne...
Hold, hold me for a while ... I know this won't last forever ... So hold, hold me tonight
before the morning takes you away ...
“ Пазете книгите,защото в тях има живот вечен”Първоначално написано от Анонимко
Няма да забравя никога първата книга,която прочетох сама-моят буквар.Бях на 5-годишна възраст и от него научих наизуст едно стихотворение за Кирил и Методий,което помня и до днес.
Но да се замислим дали без създателите на славянската азбука-Кирил и Методий,щяхме да можем да общуваме помежду си четем и пишем.Ако тези две личности не съществуваха,ние-хората бихме били душевно голи.Най-вероятно, за да комуникираме,щеше да е нужно да използваме жестове и мимики,да издаваме звуци като животните.Двамата братя са получили добро образование и са успели да утвърдят и разпространят азбуката,на която говорим и пишем.Благодарение на тях в книгата-това печатно или старинно ръкописно произведение,състоящо се от свързани и подвързани листове с изписан текст,се съдържа съдбата на целия български народ.Знанията,които са помагали векове наред на хората да опознаят себе си,да приемат Бог,да се извисят духовно и да разширят своя кръгозор.
Именно в книгата животът е вечен,той не свършва днес или утре,а остава завинаги върху листовете,за да запознае следващите поколения с историята ни,за да ги научи да откриват значимите неща сред хаоса в света.
Има няколко начина,ако искаме да бъдем запомнени от тези,които ще живеят след нас.Първият е да направим нещо добро,вторият-нещо лошо,а третият да оставим послание към идните наследници.
Най-лесният метод е да правим злини,да причиняваме болка,да се превърнем в паразитни същества.А най-трудният начин е да бъдем добри,да не се отклоняваме от правилния път на живота,да знаем да четем и пишем правилно на родния си език,да умеем да пазим книгите,без които съществуването ни ще изгуби своя смисъл.
Ако един човек бъде убит,той ще загуби живота си.Същото е и с книгите,които ако бъдат унищожени,ще се заличи миналото ни,познанията и откритията на човечеството.
За да не останем без писаните слова,нека ги съхраняваме,да не ги захвърляме в някои от ъглите на стаята ни или в последния рафт на библиотеката ни.Да не е необходимо да ни казват да четем,а напротив-сами да проявяваме желание,защото в книгите има вечен живот.
samo tova namerih sorkadano ti svar6i rabota
Hold, hold me for a while ... I know this won't last forever ... So hold, hold me tonight
before the morning takes you away ...
може ли някой да ми прати линк за есе или ЛИТ на тема Личността на Черноризец Храбър
1. ЛИС- Образът на светеца в "Пространно житие на Св. Кирил"
2.ЛИС-Християвските символи в "Азбучна молитва"
3.ЛИС-"За буквите"-защита,възхвала на славянската писменост
Това се темите!
Спешно е ! Ако някой може да помогне , моля , сега е момента!
Имам нужда от помощ!
трябва ми спешно есе на тема за буквите -защита и вьзхвала на славянската писменостПървоначално написано от Анонимко
mene mi trqbva правото на съществуване на славянската писменост есеПървоначално написано от {^RuSaLKaTa^}
![]()
Помагайте моляя трябва ми есе или ЛИС "Бог не изпраща ли дъжд еднакво на всички" от Пространното житие на Кирил ... моля спешно ми емерси предварително...
Еее тоя Таслаков живота ни трови!!!
![]()
![]()
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Хора помогнете ми плс! ТРябва да пиша за
1.Десетте божи заповеди-ориентир на човека в християнската ценностна система (ЛИС)
2.Животът-грижа за ближния (есе)
3.Константин Кирил Философ-създател на славянско писмо според простанното житие на св.Кирил. Помогнете ми трябва ми най-късно до 15.05! :o