- Форум
- По малко от всичко
- Музика и ТВ
- Eurovision
no_martyr_f, продължавам да не разбирам за какъв модел на поведение говориш? Поведението на Азис е част от цялостната му визия, а и в крайна сметка мен не ме интересува къде си е сложил плакат със задните части, с кой спи и какво бельо носи - аз слушам песните му. Също така, ако намекваш, че е модел за подражание на някой - да чукам на дръво, но съседите още не са си окачили плакат на задниците на входната врата.
Други възражения нямам.
За редица големи музиканти, като Фреди Меркюри, Саймън и Гарфънкъл, Елтън Джон и много други, е известно, че имат по-друга сексуална ориентация. Други - включително в рока, метъла и т.н. - са явно екстравагантни, било то в костюмите си, било то в държанието си. Екстравагантността, за мен лично, може да е нещо най-малкото интригуващо, т.е. не тя ме отблъсква. Само че има разлика между екстравагантност и пошлост.
В такъв смисъл, ключовият елемент не е в това какво има на плаката, дотолкова, а къде е поставен. Душата ми пак не би се изпълнила със сладостно усещане, ако видя такъв плакат някъде другаде из София или някой друг град, но да сложиш такова нещо срещу паметника Левски - и да твърдиш, че няма толерантност към изкуството ти, след като навсякъде са разлепени плакати на Азис, но този именно плакат са го махнали...как ти се струва това?
За такъв модел на поведение говорим. Че българинът поначало твърде често се изкушава да отрича и заклеймява българското - така е. Само че проявата на Азис вече е нещо недопустимо. И аз не се интересувам нито какъв човек е, нито какви са му нравствените ценности; но има някои неща, които просто не се правят, а ако ги направиш и видиш, че е било неуместно, трябва да имаш мъжеството да се извиниш. А не да разправяш наляво-надясно колко си бил потиснат и как в тази държава нямало "хора на изкуството". Това е моделът на поведение - готовност да се изгавриш с родното, ако това ще ти донесе изгода, ако за теб ще се заговори (после пък ще ползват българския химн като фон на изявите си (вж. Слави Трифонов) и ще си пеят турските извивки, като благочестиво заявяват, че именно това е българският фолклор). Казвам всичкото това за Азис и подобните му не защото имам нещо лично против тях - имам против такова отношение към нещата, което лека-полека се насажда като нещо нормално. Аргумента със съседите въобще няма да го коментирам.
Съдът се оттегля!
"Всичко е въпрос на натиск и време. Време и натиск".
ne mislq , che si prav.Първоначално написано от Dr. Kazimbutt
az slusham i chalga i klasicheska muzika.
Poseshtavala sym uroci po piano 5 godini, uroci po solfej, svirila sym bah,mocart,betoven i drugi . Ako ne sa mi haresvali nqmalo e 5 godini da hodia tam ..
т. 2, 9
И за какво се отказа? Защото прослуша чалга ли?Първоначално написано от Sapphir
"Music, sweet music, I wish I could caress, caress, caress..."
savsem ne, prosto trqbvashe da kandidatstvam da se zalavqm s uchene, puk i premestvane mi predstoeshe, nqmashe nishto obshto s chalgata..Първоначално написано от Dr. Kazimbutt
т. 2, 9
Не е нужно само да свириш Бах, Бетховен и Моцарт.. трябва да ги разбираш. Ако наистина ти харесваха и ги разбираше, нямаше да се откажеш - защото веднъж разгадал магията на тази музика, човек прави всичко възможно за да се добере до съответния музикален инструмент, запис или друго. Мърдането на пръсти не те прави музикант.
Аз също мога да седна да свиря рок, метъл и реге.. е, ще ги разбера, но няма да е същото. И най-вероятно като теб ще се откажа след време.
![]()
Съгласен съм. Ако ти е кеф - никога няма да спреш да се занимаваш с това.Първоначално написано от machoka
Защото няма да ти доставя истинско удоволствие.Аз също мога да седна да свиря рок, метъл и реге.. е, ще ги разбера, но няма да е същото. И най-вероятно като теб ще се откажа след време.
![]()
"Music, sweet music, I wish I could caress, caress, caress..."
kazah che mi haresvaha ne samo che sym gi svirela .. zashto si mislish che samo ti v sveta mojesh da razbirash muzikata?Първоначално написано от machoka
т. 2, 9
emi sumnqvai se kolkoto si iskashПървоначално написано от exploitedteen
![]()
т. 2, 9
Искам да напиша едно заключително мнение по тази тема, защото Мачока е прав, че достатъчно много пъти се изказах по тази тема и трябва да спра да нареждам Sapphir.
Сега... Като за начало ще се върна към първоначалната идея на темата - според мен избирането на Финландците беше израз на това, че Европа започва да бъде по-толерантна към стиловете, различни от поп-а. Което може да ни наведе на мисълта, че ние, като европейци, се развиваме психически и започваме да приемаме света в по-широки граници. С това можем да бъдем само горди.
Друг е въпроса коя песен е била най-хубавата. Всеки човек си има собствени разбирания и собствен вкус, затова и в тази тема бяха изказани най-различни мнения. Целта на тези спорове беше внушаване на собственото мнение, което както забелязваме не стана. Нормално е да мислим различно - ние сме различни хора. Просто не приемам че чалгата/поп-ът са най-великите стилове. Те са създадени за популярността, нали затова е "поп". А дали са стойностни - за мен една песен, която на другия ден никой не я помни не може да е свестна. Неслучайно толкова много хора знаят песни на Браян Адамс, Ричард Маркс и т.н. - това са песни, които не умират. Това е изкуство. И класиката - и тя е вечна. Докато тези песни... Толкова малко хора ще ги помнят след 10-20 години. Като ли чалгиите, създадени на базата на българската простащина и българската перверзност. Не може такива песни да се смятат за велики, прекрасни, уникални... Но българският народ продължава да ги харесва - цигани, българи, всички. Да не говорим че феновете на чалгата варират между 10-18 години. Децата се извращават съвсем, намирайки за нормално супер изрязаните дрехи, тоновете грим и силикон и тоталната липса на интелигентност. Не смятам че това е добре.
Но не искам в това мнение да се изказвам така. В интерес на истината не може да се съди за човека и неговия характер по музиката, която слуша. Въпреки това за мен музиката е религия и ако следваш мелодията, трябва да следваш отношението към света. И какво се получи - може ли да се съди или не? Отговорът е "зависи"!
Но ние тук дискутираме музикаще говорим само за музика. Личните нападки не почнаха от мен и няма да свършат от мен. Смятам просто че спорът не трябва да се прекратява. "В спора се ражда истината" - да не забравяме леко баналната пословица. И наистина - ако не успее да се убедим един-друг в собственото мнение, то тогава поне ще знаем лично за себе си че сме прави. А и в този спор участватъ много повече от 2ма човека, може да успеем да убедим другите в това, в което не сме успяли да убедим противника си. Затова не съм съгласна с мнението на Мачока че трябва да се заключи темата. Всеки един спор учи, дори да учи за самата техника на спора.
Ще завърша своето мнение като кажа че този спор беше изключително приятен за мен. Мисля че се казаха много истини, не само от моята страна, но и от противната.
"It's not a matter of winning or losing. I would like to give back this pain. It doesn't have to be my burden anymore."
Erin Everly
Не, но това не омаловажава факта, че е налице при чалгата. Или това, че не само Азис - или който и да е чалга певец или "фен" - се държи по такъв начин означава, че трябва да си свръхтолерантен към проявите му? А към чалгата в България има свръхтолеранс, защото,колкото и да е жалко, е модерна - представи си да отидеш на заведение с компания и да ти пускат няколко часа само "жици" и някой да "грухти" (определение за метъл); или пък да включиш телевизора и от половината реклами пак да "дрънчат жици"; на абитуриентския ти бал, когато си се подготвила за хубаво изживяване, цялата вечер да надуват "гаден метъл". И още, и още...за нещо такова говорим. Това при положение, че метъл музиката меко казано не ти харесва, примерно.Първоначално написано от ^npocTo^a3^f^
Бих искала да отбележа нещо, което не казах аз - мисля, че беше exploitedteen - че чалгата е по-скоро признак на затъпяване, отколкото причина. Така е, има такова нещо, наистина. И за пореден път казвам, че не е проблем толкова самата музика, колкото това, до което тя води, особено при хора, които не са имали възможност да чуят друго преди това. Че има изключения от правилото - начетени, културни хора, с разчупено мислене, които я слушат - има, това не може да се оспори. Само че те обикновено не слушат изключително и само нея. Както и да е, това, което виждаш, чуваш и подразбираш в ранните си години има значение за по-нататъшното ти развитие, без значение какво ти е прословутото интелектуално равнище. Познавам хора от семейства, слушащи главно чалга - за забавление и разтуха, - познавам и такива, израснали в среда, в която се слуша по-сложна музика. Хора и от двата вида са интелигентни, но разликата е огромна - като обща култура, като начин на изразяване.
no_martyr_f съгласна съм че българското навсякъде се осквернява.
Но Азис е само пример, нима не е грозно на НДК да е лепнат плакат на гола мадама. Навсякъде има такива работи, но това ни е в българската природа.
Добре! Слушам поп-фолкнямам нищо в главата. Надявам се някой ден да мога да опровергая това мнение. И съм сигурна, че някой от великите учени на планета е имал шанса да чуе малко каресвен поп-фолк, би му харесало.
С едно обаче не съм съгласна. Защо чалгата винаги се смята за най долната музика? За мен не е гнусно да се пее
"За всеки пази земята,
онези двата квадрата тишина
и тази завист предишна изглежда
много излишна, равни сме там."
Но никой не казва нищо за текст от сорта на
"Пием, пеем, пушим - 3 в 1, искам аз и ти в легло,
нека да съм ти седло, аре покажи ми бедро. "
Примери много!
Не може да се обвинява само чалгата за цялата простащина на света.
Наистина има много гнусни кючеци, но нима на Запад не се правят песни с близко съдържание?
И пак да си повторим . Всеки с вкуса си!
"Гордост?Да,гордостта е нещо ужасно вкусно,особено когато коричката е разпукана и покрита с глазура" Скарлет О`Хара
Вие всички сте ебаси ограничениете същества!!! Поредната тема - метъл срещу чалга. Колко тру-та има тук? 1 или 2ма, останалите тъпанари си чешат краставите езици.
Лорди спечелиха и единственото, което чух беше, че "Това не е група за Евровизия". Обаче пък щом спечелиха значи това е евровизията мамка му.
Всъщност не ми харесва, че спечелиха. Защото до този момент, макар и малка, оставаше надеждата, че е останало нещо не масово в хм... по-твърдата музика, да кажем. Сега вече е безнадеждно. Но... касапницата продължава.
Saatana vittu perkele hate crew!
Така и така съм започнала, защо да не си почеша краставия език още малко.
ErinEverly - интересно ми беше да прочета мнението ти! Доста от нещата принципно подкрепям, например това за истината, раждаща се в спора, отнесено към конкретния случай. Така е. Понякога истината се ражда в спора, друг път от него умира.
vra4ka - Азис наистина е само пример. Нямах намерение да заклеймявам чалгата като главен причинител на затъпяване в България - това би било несериозно. Ако така е прозвучало - значи не съм се изразявала достатъчно ясно. Според мен тя може да влияе зле, ако слушаш изключително и само нея и ако си "закърмен" с нея. Винаги има изключения, винаги има фактори, които не се поддават на категоризация; поддръжници на кой да е стил могат да правят гадни изпълнения. Реших все пак да изложа някои свои наблюдения по темата.
Повече няма да обсъждам. Не виждам смисъл - всичко, което каже човек, така или иначе се изкривява, търси се в него нападка или пък нарочно се опростява, за да може да му се даде и твърде опростен отговор. Каквото имах да казвам за чалгата и за Евровизия - казах. Всичко да се разглежда по оста "чалга-метъл" (а оси в действителност - много) за мен е безсмислено.
1.Гърция
2.Русия
3.Турция
4.Румъния
5.Украйна
...Φταίει η καρδιά μου που σου λέει σ' αγαπώ (h)
Ъъъ не намесвай кънтрито. Джони Кеш е велик и песните му въобще не са повърхностни. Създадени са от сърце.Първоначално написано от exploitedteen
На мен най-много ми хареса нашата и една друга(обаче гласа и беше силен и изразителен и много ме впечатли).Само не мога да повярвам,че отпаднахме.Аз си го обяснявам с това,че Мариана Попова се държеше по скромно на сцената и просто всичко е пари.Например с какво Румъния беше по-добра от нас.Няква си там се кълчеше по къси панталонки!А това,че онези чудовища спечелиха ме потресе.Вечерта когато ги гледах бях изгасила лампата (а и някой беше надул звука на телевизора) и като гръмна една музика,и като ги жидях направо се стреснах.ОТВРАТИТЕЛНО!!!!Първоначално написано от Impulse
![]()
“Simplicity is Beauty and Beauty is simplicity, nothing more, nothing less.”
-- http://www.youtube.com/watch?v=15uFb2wjxjg <3