- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Хайде да си направим тест за обща култура?
Значи идеята е всеки да поства тук разни мисли и максими на различни философи и мъдреци и другите да отговарят на въпросите , зададени от предния.. Аз извадих някои неща.. хайде да видим дали ще познаете на кои личности са тези цитати :P![]()
![]()
1."Има две крайности - отдаване на чувствени наслади и самоизмъчване"
2."Познай себе си!" е максима на?
3."Добродетелта е средина между две крайни злини"
4. "Правиш себе си" ; "Осъзнаваш абсурда" ; "Намираш смисъл" - на кой са тези максими?
5. "Око за око , зъб за зъб ; "Аз съм пътят" , истината и животът" ; "Животът е страдание" - на кои са максимите?
6."Предходността и новостите са се съюзили срещу любовта"
7."Приятелството е общуване на духовно равни люде"
8. "Цел на любовта е равдането и създаването в красота"
9."Проумейте че човек превъзхожда безкрайно човека"
10. "Демонът ме въздържа , но не ме насърчава"
11."Духовният аристократ трябва да е привилегирован"
12."Бягството от свободата е непонасяне на товара на отговорността"
13."Предусловен , условен и автономен морал са степени на нравствена зрялост"
14."Правото е йерархия от норми"
15.Теорията за естествените права е формулирана от?
16. Държавата трябва да се премахне според ?
17."Злото е отсъствие на доброто"
TOVA MISLQ 4E E CITAT NA ARISTOTELПървоначално написано от mikkey
![]()
LiFe iSn'T aBoUt FiNdInG yOuRsElF.
LiFe iS aBoUt CrEaTiNg YoUrSeLf.
Това нещо не би могло да бъде тест за обща култура. Знаеш ли какво ще рече "обща култура"?
"Познай себе си" е призивът на Сократ, т.е. вгледай се в своята човешкост, проникни се от това, което си, за да прозреш и онова, което е на път да бъде!
Също е използвано и в източните култури
За да получиш - първо трябва да дадеш!
Мисля, че тестът, за обща култура, трябва да включва и други видове въпроси.![]()
"Око за око , зъб за зъб ; "Аз съм пътят" , истината и животът" ; "Животът е страдание"
Това е от библията
"Проверката е висша форма на доверие."
Добрият стар гугъл успя да открие само Сократ с "познай себе си" , за останалото си нямаше и идея. Представете си за колко обща култура и известни максими става въпрос ........... Лично аз не знам чии са тези казвания и се съмнявам общата култура да се мери с възпроизвеждането на чужди мисли.
Авторът на темата е идиот, който избива комплекси. Поства тука ранзи мисли извлечени явно от "Мъдроста на вековете" или от някоя друга книга и ни се прави на умен.
Не аз не се правя на умен! Ако си над 10 клас може би ще знаеш , че това се учи по етика и право? По-вероятно е да си някое 13-14 годишно лапенце а ако си над 10 клас - ТОЛКОВА ПО-ЖАЛКО ЗА ТЕБ !!!Първоначално написано от Анонимко
![]()
Над десети клас съм и съм учил етика и право, както съм учил и философия. Голяма част от тези фрази ги знам и знам кой ги е казал, ама това не е обща култура, мой човек.
"Животът е страдание" е първа благородна истина на будизма. Тоест е максима на Буда![]()
Аз пък не помня да съм учила философия или психология...квартални училища - невероятни са! Но сега уча философия. Не знам повечето от сентенциите, но не си поставям за цел да знам всяка дума на всеки философ и мислител.