.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 4 от общо 4
    Отчаяната
    Guest

Моля ви помогнете!

Трябва много спешно да намеря презентация на тема Преславска Книжовна Школа! Моля ви, трябва ми за да имам 3 по БЕЛ! Търсих навсякъде но нишо не намерих ! Ако може някой да ми помогне по някакъв начин благодаря!

Мега фен Аватара на sherry
    Град
    ~KisS ThE RaIn~
    Дано ти помогна,ето какво намерих

Преславска книжовна школа

Преславската книжовна школа е първата книжовна школа в България, основана от княз Борис I през 885 или 886 в столицата Плиска. През 893 Симеон I премества седалището на школата в новата българска столица Преслав.

Преславската книжовна школа е най-важният литературен и културен център в България и в целия славянски свят до изгарянето на Преслав от византийския император Йоан I Цимисхи през 972. Сред изявените български писатели и учени, работили в школата, са Наум Преславски (до 893), Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър.

Школата е и център на преводаческа дейност, най-вече на византийски автори, както и на създаването на поезия, живопис и рисувана керамика. Вероятно тя изиграва важна роля в създаването на кирилицата, тъй като най-старите текстове на кирилица са открити в района на Преслав.
    [/b]
    Ако ме прогониш, ще изгасна.
    Ала доближиш ли се, ще се стопя.
    Да те имам е така опасно!
    (Да те нямам значи да умра.)

Голям фен
    Град
    sofia
    ПЛИСКОВСКО-ПРЕСЛАВСКА КНИЖОВНА ШКОЛА
    Средище за организирана просветна и книжовна дейност в Източна България. Създадена по инициатива на княз Борис I след идването на учениците на Кирил и Методий в Плиска (886). Литературно-творческата работа и подготовката на книжовници се съсредоточават главно в манастирите на Преслав, след като Симеон става княз, и в манастира "Свети Пантелеймон" при устието на река Тича. Дейността и е свързана със Златния век на българската литература - Наум Охридски, Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър и др.

Отчаяната

Благодаря много! А къде го намери това Sherry защото ми трябват снимки! Благодаря отново

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си