- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Неграмотността
Първоначално написано от Whisskas
Е за съкращенията - аз понякога пиша мн. вместо много, но само това и то защото бързам преди да съм забравила какво искам да напиша, а за писането "с МаЛкИ и ГоЛеМи бУКвИ" и "ф" вместо "в" съм съгласна и не разбирам какво толкова готино му намират, че да се правят на големи гъзари така, на мен лично само ми затруднява четенето. А ако е и на латиница написано......
Пише се отделно и от деепричастияПървоначално написано от Sapphir
Няма значение къде пишеш - дали е в някой форум или на класното по литература, ако го можеш - можеш, и ти идва от вътре. Но, в интерес на истината, запетайките (или липсващите такива) не ме дразнят толкова, все пак то си е и до възможности. Обаче някакви супер абсурдни грешки в думи с елементарен правопис - адски вбесяващо е. Може би ми е предадена професионалната деформация на майка ми, не знам.
Всъщност, най-дразнещо е писането на латиница. Иначе пак бива да ви се четат постовете.
Аз, лично, имам някъф гаден проблем със запетайките, тъй като пиша адски дълги изречения и се оплитам зверски, но работя над нещата.
П.П. Има и още едни неща, което много не го разбирате, май. То е по-скоро машинописно знание, но аз да спомена:
1. След точка/запетая/точка и запетая/двуеточие се слага празно пространство (space)
2. Когато пишете дума с разделителна чертица (например "по-малко"), между разделителната чертица и двете части на думата не се слагат празни пространства, а когато е тире, отделящо две части на едно изречение, и от двете му страни се слага празно пространство.
3. Когато трябва да напишете, например "косата й" (като "нейната коса"), тъй като на клавиатурата няма това И с чертичката отгоре, е прието да се пише "й". (това е най-вече към Дет Хор)
Saatana vittu perkele hate crew!
Е, малко е смешничко да обясняваш правопис и пунктоация и самият ти да допускаш смешни грешки. някъФ ???Първоначално написано от Boot
т. 2, 9
Тук просто нямам думи...Първоначално написано от Sapphir
![]()
"Music, sweet music, I wish I could caress, caress, caress..."
Кой го е приел?Първоначално написано от Boot
Никога няма да пиша по тоя начин, това, че нещо липсва в клавиатурата не те оправдава да пишеш неграмотно и да правиш нарочно грешки.![]()
"Нелепи" е най-точната дума. Няма да се оплаквам колко ми е трудно да чета постове с три думи и десет грешки. Просто не ги чета. Не мисля, че трябва да хабя енергия да се ядосвам на прекалената глупост на някои хора. Просто ги подминавам. То си е за тяхна сметка.
П.П. Това с 'й' наистина си е прието. След като го пише в официални документи и най-често по субтитрите на филмите, значи не е нищо странно. Пък и символа може да го няма на клавиатурата, но го има в допълнителните. Като сте толкова принципни - ровете си и си го ползвайте.
Somethin stupid ..
Това не е грешно. Понеже удареното "и" липсва, това трябва да се приема за такова.Първоначално написано от machoka
"Music, sweet music, I wish I could caress, caress, caress..."
Изнервя ме това "й" просто. Това не е неграмотност.
То и съкращението си е "изкуство", има си специално отделени уроци в учебници за това. Пък за "И с чертичката отгоре" определено не е неграмотност. Аз нарочно (понякога) го пиша с "й", защото се случва да има възможност изречението да се прочете и с "и" - става объркване. А и аз се оплитам с госпожица Запетая при дълги изречения, за това се опитвам да не пиша такива. Но в случая мисля, че говорим за "задължителните" запетайки, пред определени думи. Все пак са важни, за да се разбира точни смисъл на изречението поне (разказче ли е, притча ли, легенда "Как една запетайка убила човек")Не е вярно! Има два типа хора. На едните наистина им идва от вътре, интуиция. Другите го научават, запомнят правилата.Първоначално написано от Boot
Първоначално написано от Sapphir
![]()
On a long enough timeline, the survival rate for everyone drops to zero.
Или аз съм идиот, или в официален документ не трябва да се пише и кратко вместо удареното и. Провери дали в Уърд го има и ще се убедиш, че го има.Първоначално написано от MiSs MuRDeR
...което показва, че неграмотността е плъзнала навсякъде!
По тази логика трябва да се променят адски много неща - пунтктуацията /прекалено сложна/, граматиката...
[quote="djigi"]...Но в случая мисля, че говорим за "задължителните" запетайки, пред определени думи. Все пак са важни, за да се разбира точни смисъл на изречението поне (разказче ли е, притча ли, легенда "Как една запетайка убила човек")...
Хм... "Задължителните запетайки" ме изнервят най-много. Някой недочел учебник по Български език започва да пише запетайки от типа
"въпреки, че" направо ме изважда от равновесие...
Гууд пойнт. Задължително няма. Пред "че" невинаги се пише запетая. Да не говорим, че ако човек пише запетаи, е логично да ги пише навсякъде, а не само на някои места, на които уж са задължителни.
Елементарно е. Хващаш изречението и ако в него можеш да замениш думата с "той", значи е пълен член, а ако отговаря на "него", е кратък.
Нарочно без членуване:Първоначално написано от `Death`Whore`
"Когато мъдреца сочи звездите, глупака гледа пръста му".
Кое се членува?![]()
Доста подвеждащо...Мислех си,че съм малко грамотна,а това ме затрудни!Първоначално написано от machoka
Но мисля,че и двете се членуват с пълен член...А "пръст" е с кратък...
А относно неграмотността на младото поколение-нямам думи.То изпростява.И аз съм от него,но мисля,че пиша павилно.Случва ми се да допускам малки грешки,все пак все още съм в началото на teenage-а ми,но тези мои грешки изглеждат като микробче пред грешките на съучениците ми.Толкова ли е трудно да запомниш най-простите правила на българския език,колкото да не ти се присмиват! Не ти ли идва отвътре да напишеш нещо правилно... Преди няколко дни една моя съученичка написа "бутаЖ" (глагола бутам).Толкова ли е трудно да запомниш,че 2 л. ед.ч завършва на "Ш",не на "Ж". Не,не,не,нямам думи!!!
"Koгато мъдрецЪТ сочи звездите, глупакЪТ гледа пръста му.
Добре, де. Признавам си за "някъф". Но разликата е, че аз не го правя от незнание, а от... свикване, което също не е хубаво.
Обаче изречението на мачока беше повече от елементарно.![]()
Saatana vittu perkele hate crew!
Много уважавам хората, които говорят и пишат правилно. Аз самата се старая да правя тези дейности правилно. Е, отдава ми се донякъдеИначе е много дразещо, особено по форумите, да се пише на латиница. Интересното е, че едно от оправданията за използване не думи от сорта на "някъф" "кво" "наще" е "това го правя нарочно". Мисля, че е изтъркано да се правиш на по-глупав отколкото си. А, дори и тези "думи" си имат правопис: "ня'къв" "к'во" "наш'те".
Успеваемостта е прaвопропорционална на желанието.
Не бях видяла изречението, иначе е елементарно и естествено, че знам, че и двете са с пълен член. Хихо, ако беше забелязал моето предишно мнение, щеше да се усетиш, че "мъдреца" е той, т.е. той сочи тях /звездите/, "глупака" - също, защото той гледа него /пръста/.
Олас, пише се "донякъде" - в тази тема никой няма право да каже нищо относно това, че поправям грешки. И още нещо - "ако си от тези 2%, сложи това в подписа си."
Буут е права. Аз се чудя за някои думи, за някои запетайки, но в такъв случай питам мама. Вие ако нямате мама-гений по български език, има речници - правописният речник е добра инвестиция. Имате и учители по Български език и литература. Не вярвам да ви се разсърдят или да ви помислят за глупави, ако попитате къде е запетаята, ако в изречението има "само че".
Имаш право. Веднага се поправям. Но не всеки си има Супер мама, за да му помага. В някой отношения и родителите ни не са много по-грамотни от нас. И те са хора.Първоначално написано от `Death`Whore`
Успеваемостта е прaвопропорционална на желанието.