- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Ква е тая история дето я учим??
Тая официалната история на България хич и не ти трябва да я знаеш!
Na men pak istoriqta mi e mn interesna![]()
Еми то остава и да не знаеш българската история.Ако те пита някой нещо, ти ще седиш и ще гледаш като теле в железница!Учи поне основните неща тогава.
Момчета и момичета,просто трябва да се знае и толкова.Разбира се,превес трябва да има родната история,защото,ако ние не си я знаем,никой друг не се интересува от нас.Имат ни едва ли не за някакви диваци,прибрани по милост под крилото на ЕС.Обаче и световната трябва да се познава - колкото по-задълбочено,толкова по-добре.В тази връзка ще ме накарате да си поиграя малко да попрепиша част от книгата на Марко Семов "Писма до България".Той освен всичко друго е и професор по журналистика.И така :
-В България не мога да се реализирам - каза пред изпитната комисия по журналистика кандидат-студентка. -Това е скапана държава,която не дава на младия човек никакви възможности.Ще отида там,където ценят човека - в Германия,Франция,в истинските европейски държави.
-А България как ще стане истинска европейска държава,щом такива таланти като вас я напускат?
-Това не ме интересува - отвърна тя. - Сега е векът на практичните хора.
Оказа се,че момичето има 5 по български език и литература - една хубава оценка на темата за Дебелянов.Бяхме готови да я приемем във факултета - от страниците на някой вестник или от екрана на някоя телевизия след някоя и друга година да съветва народа си как от скапан да се превърне в уважителен към себеподобните си.Ала имахме неблагоразумието да я попитаме как и къде е умрял Дебелянов.
-Какво ме интересува! -отвърна момичето. -Това какво отношение има към изпита?
Наистина практично момиче.Минава през тебе - и песен отгоре ще попее!И понеже се докоснахме до темата история с проф.Филип Панайотов,попитахме следващата кандидатка,също с висока оценка,в коя война е убит Дебелянов.
-Във Втората световна война -отвърна момичето.
-А кога започва Втората световна война?
-1949 година мисля,че беше,а може и след 1950-а,не помня точно.Защо,какво значение има?
-Колко години трае тази война? -продължихме да питаме.
-Ами десетина години.
-Кои са основните участници в нея?
-О,това са подробности,които вече никого не интересуват.
Щеше да е смешно това,което пиша,можеше да мине в някоя публикация на кандидатстудентски бисери,ако не се оказа,че от трийсет и тримата изпитани само едно момче знаеше прилично кога е започнала Балканската война,кога - Първата световна,кога - Втората световна.Останалите не знаеха нищо за ни една от трите войни.
Изтръпвахме все повече.Споглеждахме се.Върхът дойде с един забележителен отговор:че Германия и Русия били съюзници във Втората световна война!
И т.н.,спирам с цитирането - нататък следват изводите на автора,които всеки може да си ги направи
еххх на мен миналата година ми харесваше- история на древния свят![]()
а пък тази година въобще не учим![]()
не мога да се оплача![]()
![]()
![]()
бро, доколкото знам, в 12 клас се учиПървоначално написано от laynovoz
![]()
Ако ме прогониш, ще изгасна.
Ала доближиш ли се, ще се стопя.
Да те имам е така опасно!
(Да те нямам значи да умра.)