- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- дразни ли ви шопарсия диалект ?
става въпрос за тъпия диалект който използват все повече хора в последно време, особено тези от софия-област. дразнят ли ви думи като : нема, некой, некъде, некви... дразни ли ви циганското обръщение 'бате'. дразнят ли ви изгъзиците с изместеното ударение на повечето думи ? не знам на какви се правят и какво искат да постигнат теа хора обаче мен лично супер много ме дразни такъв диалект![]()
2т.системно.
Да,мен адски много ме дразнят подобни идиотщини....просто няма абдолютно никакъв смисъл от тея селски изрази и най-вече от "бате"...Това като го чуя направо полудявам....
ne me drazni.Mn po-drazne6ti se seln4etata s mekaneto-tam turnovo,varna i tem podobni.qko iznervq6to e
Здрасти,пич!В Софиа-област е напълно нормално да се говори така.Това е характерно за шопите и шопската област.
Всяка област в България си има специфичен диалект.(Напр. в Ямболско казват нйе вместо твърдо не и много други разбира се).
И мен понякога ме дразнят някои диалектни думи,с които напр. не съм сжикнала да чувам,но ги приемам.Все пак живеем в страна с богат фолклор и традиции!Гордея се с това!![]()
А относно хората,които се опитват да говорят на шопски диалект...ами живеем в демократична държава и всеки е свободен да говори както си иска.Може би на тях им харесва да говорят така.Всеки има преаво на избор!
![]()
съгласна съм!Първоначално написано от Wander_girl
2 т. системно.
не. тоест, зависи от чия уста излиза...
Ще ти подаря ядрена глава,
влажен динамит, тротил, цветя!
Ако бях това, което си сега,
мой приятелю, бих се взривил...
аз да съм казвал че е забранено да се говори така ? всеки може да се прави на маймуна въпроса е защо го прави...Първоначално написано от Wander_girl
2т.системно.
защото се предполага, че така звучиш готяно.Първоначално написано от Napushen_Buhal
![]()
Ще ти подаря ядрена глава,
влажен динамит, тротил, цветя!
Ако бях това, което си сега,
мой приятелю, бих се взривил...
мноо готяно... бате. толкова готино че даже миналата година имах един шеф дето ми приказваше на бате... а беше 2 пъти по голям от менето малко акъл тряя...
2т.системно.
Хах да дразни ме една от нашия клас дето се опитва да се прави на голямата гъзарка нз къде го е приyчила тва обаче така ужасно дразнещо намества ударението да думите не там където трябва да е примерно направих и слага ударението на и-то Не мога да ги разбера тея хора.Абе хора софия е град все пак а вие говорите все едно сте излезнали от габрово или от някакво затънтено село дето диалекта им е първа страст.Е ако искате да сте софиянци поне имайте езика какъвто би трябвало да има един нормален гражданин ако не отивайте на село там да си ги праите тея изгъзици в думите
Не ме събличай с очи.Имаш ръце!!!
[ЧАЛГА`ФЕНОВЕ]`[ФУТБОЛНИ`СЪПРУГИ]
Хората говорят така, защото са прости.Първоначално написано от Napushen_Buhal
![]()
"Music, sweet music, I wish I could caress, caress, caress..."
Мм мен лично ме дразни , и тея пловдивчани дето говорят на "майна" също мн ме нервят. Пък за мекането нямам нищо против може би щото и тука си лафим чат-пат така![]()
Мм..не ме дразни ,защото и аз понякога бъркам ударенията и използвам :"некой" ,а между другото "некви" си е правилно казано,нали знаете правилото за променливото 'я'?току-виж за "некакви" нещата не седят така.Но ми е много смешно като видя някой здрав мъж ,не вя първа младост да МЕ-ка,тоест :Айде да ходимЕ да вземемЕ нЕкав хлЕб" ...лигаво ми звучи![]()
Мен пък ме дразни некоя нагримирана курветинка да ми се завърти на тънките токчета и да почне да ми мяка...Направо полудявам от Югоизточния диалект, честно!
как точно се мяка![]()
2т.системно.
явно това си е част от развитието на езика .. акцент/диалект
странно е .. сравнено с друга държава .. например американците, те вече са минали през това .. и си говорят еднакно навсякъде... е в процес е сигурно но е над 51%
докато при нас .. май тепърва се разделяме:)
дразни или не .. :) се тая :)
Пий Бира За Да Станеш Човек
Не ме дразни
някои не го правят от гъзария, а просто щото е къде по-лесно да кажеш 'някъв' пред 'няяяяяяякаааакъъъъъв'...
а 'нема' изобщо НЕМА да го коментирам.. ебати простащината
алелуя.
а просто щото е къде по-лесно да кажеш 'някъв' пред 'няяяяяяякаааакъъъъъв'...
ти друсаш ли се ? става въпрос за 'некъв' и 'някъв'... ти къде тръгна да се изказваш неподготвена...
2т.системно.
не ти ли е ясно, че не си ти човека, който ще ми казва дали да се обаждам или не..?
алелуя.
кога пък съм ти казвал да не се обаждаш ? просто констатирам... не ти налагам нищо. боли ме фара мене... нали на тебе се смеят
2т.системно.
Мен ме дразнят всякакви обръщения от сорта на "бате", "браточка", "братле" и т.н., които ги употребяват, за да се правят на гъзари. Колкото до диалектите - наистина се говори различно във всяка част на България, но пък нарочно да сменяш ударенията на думите заради гъзария е тъпо. Общо взето, ако живееш на дадено място, ти свикваш с начина на говорене и не ти прави толкова голямо впечатение. Аз живея в София от 7-8 години и сега не ми е толкова странен диалектът тук, колкото когато дойдох, просто се свиква.
Да, и мене също. Иначе всичко останало не ми прави впечатление, и азПървоначално написано от just_a_kid
сменям ударенията понякога, само че несеъзнателно, но не казвам хлЕб и млЕко. Мене много ме дразни как казват някои хора на торбичките "чантичка", нямам обянснение от къде им е дошла тая дърост. И аз не обичам да ми мйекат, общо взето, всеки един диалект, използван прекомерно е селски.
Give me your best shot motherfucker!
Най-гадната паразитна дума сред шопите несъмненно е "копеле". А иначе най-добрият диалект е северозападният.
е северозападна и северна централна България няма диалект... не че нещоПървоначално написано от Анонимко
2т.системно.