- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- дразни ли ви шопарсия диалект ?
ахаха, сега като четох мнението на роската се сетих...
в троян например навсякъде слагат пълен член....ебати навсякъде езика звучи толкова различен
алелуя.
Не ме дразнят диалектите по принцип. Отнася се и за шопския
ЕDIT:Първоначално написано от rosskata
Aз съм от Русе и съм останала с впечатлението, че русенци говорят доста меко ("Ниье смье от дальеко и затуй говорим мьеко...") демек точнообратното на "врътътъ" и "ръкътъ"; 'ъ" не е мека гласна все пак.
За да остане природа
//A programmer started to cuss, because getting to sleep was a fuss. And as he lay there in bed, looping 'round in his head was: while(!asleep()) sheep++;
Дайте да обменим малко инфо за диалектите...
Един АВЕР от Панагюрище казва "пъшка грозде" и "отивам отвъд"...
У наше село "отивам да шорам" и "вчера как се нашорах" не значи, че съм се напикала, а че съм се напила. И по принцип "шорам" се използва във Варна като "пия"(както и пукам, напуках се).
А пък "чадел" и "да се начадя" - тези изрази съм ги чувала само от софиянци. Тукашните треварчета казват "да се набохам"![]()
hack3r. бъди сигурен/на, че говориш на диалект. Просто не ти прави впечатление.
1. Човек се ражда изморен и живее за да си почине.
2. Ако видиш някой да си почива помогни му.
3. Работата е свещена. Не я докосвай!
4. Когато изпиташ желание да работиш,седни и чакай да ти мине.
Vqrno e 4e kato edin ddurven shop otide v varna se drazni kato mu kajat "Adi da vurim da pii kife",kakto Varnaliq se drazni kato otide v sofiq da mu kajat "bate ae da odime da odarime po eno kafe"
Taka 4e seki da si sedi doma be ,koi ne mu haresva nema vkus.
все ми е тая как ще говори некои...само да не ми мяка многу
Не, изобщо. Всеки диалект допълва българския език![]()
Ако не знаеш - ще те научим!
Ако не можеш – ще ти покажем!
Ако не искаш - ще те принудим!
Пролетарии от всички страни - обединявайте се!
pove4eto xora drankat taka 6toto iskat da se pravqt na mn prepe4eni,a posle im stava navik![]()
ObI4KaM~yOuR~eYeS~zA6ToTo Te Sa~VeRy~NicE~.
VeDnUj~LoOk~At~Me~I pOsLe~DoN't~FoRgEt~Me~.
MoEtO sUrCe~TiK~tAk~FoR~yOu~Za6ToTo~I~LOVE~YOU~~
Същото и аз мисля.Обаче всеки има право да си говори както си иска.В Пловдив си говорим на "И" и на "майна" и познавам много хора от други градове дет ги дразни тва ама аз така съм си свикнала и ща не ща не мога да го променя пък и не искам.Първоначално написано от In4iTu_
![]()
В този момент има 6 милиарда 502 милиона,867 хиляди и 120 човека в света.Повече или по-малко.А понякога всико, което ни трябва е един.За добро или зло...
Това за "чадела" за пръв път го чувам, но израза "да се набохам" е класика простоПървоначално написано от rosskata
Еxploitedteen, и аз не знаех, че "авер" се е родила във Варна, ама щом казваш
![]()
А когато е момче? (Първоначално написано от Еxploitedteen
) По принцип не ми прави впечатление, защото и аз говоря мИеко, но един път обърнах внимание на говора на варненско момче и ме напуши на смях малко ама...се оправих
![]()
А в Сливен наистина казват кЪк и имам чувството, че го употребяват в едно изречение 1000 пъти, за да наблегнат на него.
The journey never ends.
Love is like the wind. You can't see it but you can always feel it!
Take a risk. Dare to move. Love is a leap of faith.
Нищо лично обаче Габровско и Търновско са областите,с най-малко диалектни форми в България!Живяла съм и в Габрово и в София,диалекта в София е непоносим,а в Габрово диалектното е единствено това,че казват вмерсто вода-водъ и така нататъкПървоначално написано от LoVe_RuSlAn
Първоначално написано от Napushen_Buhal
![]()
2 и 11т. системни нарушения = бан
off mi nervat me kak govorqt 6opite ama ko da se prai....ili osobenno mnoo me nervira"cvetleta",a ne "cvetq,cvetove" ....hmmm mn stranna raotata tfa....ili puk "bate"...pu...ujasT...blq....ama i da iskam nemoa gi promenq...sigorno i tqh gi drazni na6to "vui" ama.... i da iskam nito moa gi promenq,nito te mene...Първоначално написано от Napushen_Buhal
![]()
Admin-Coki:
неподходящ размер на снимка в подпис
/ широчина/.
Мне,хич даже не ме дразни![]()
В Българий се пише "нье", ако беше ходил в първи клас, щеше знати, че "й" не може стоити след съгласна.Първоначално написано от Wander_girl
Не става въпрос за сели или град. Зависи от коя част Българийе си. По принцип за основата стандартенгтог българскег езика са били избрани Северозападните диалекти. Най-правилен е Великотърновският говор, така че в Габрове се говори по-правилно от някои части Западне Бъгарийе. И друго, ако някой е от Източна България, няма чак такава разлика между как говорят възрастните и по-младите, тъй като това все пак са стандартни диалекти. Ситуацията не е такава в Родопихтех и Софий, там някем бабем и дядем едвам им се разбира.Първоначално написано от LoVe_RuSlAn
Мен не ме дразни толкова шопскияТ, колкото незнанието, че това и диалект и увереността, че щом си от София, говориш по-правилно от някои хора в отдалечених планинских селах. Дразни ме и натрапването на диалекта. все пак когато си в официаней среди, се старай говорити правилно, като си в къщи, говори си както искаш
Не ме дразни, сигурно защото съм от София и съм свикнала. Има някои диалектни думи които са ми смешни, но незнам точно от коя област са. Преди "миекото" ме дразнеше, ама сега някак сладко ми се вижда. Иначе "майна" много ме радва \
/ Един път слушах едно момиче как викаше "майна" на гаджето си по телефона хехехе много сладко звучеше от нея. Абее не мога да ви го опиша, така като го казвам звучи просташко, ама не беше. Както и да е. Нека си има диалекти, всеки диалект си има чара.
вЕрно мноо ги мразя,нали уж са говорили най-правилно в цяла България
MNOGO ME DRAZNI
Ох ми помня говорихме с една фрр по скайп с един от София. Ма толкоз готин диалект имаше, че и гласа беше супер!!!
Като съм в просташка компания говоря на тариктаски сленг, като съм на събрание на съдружниците естествено говоря перфектен книжовен български.
По темата с мъркащите женски - Варнйинкитье най ми галят сърцето.
2т. системно
Не ме дразнят... смешни са ми, но използвам някои обръщения![]()
и на мен ми е смешен