Цитирай Първоначално написано от RAWRRR
Цитирай Първоначално написано от Lake_bodom
за да си подобриш способностите за учене, трябва да спазваш някои прости правила:

1. трябва да се наспиваш добре
2. трябва да се занимаваш с физическа активност. ако спортуваш нещо, не го прекъсвай заради изпитите. когато тялото ти се натоварва, се отделя адреналин който подобрява концентрацията; освен това приемаш повече кислород който също подобрява мозъчната дейност. дори и да не спортуваш прави си активни почивки: като се умориш, правиш една суперсерия лицеви опори.
3. почивката е много важна. всеки месец трябва да отделяш 2-3 дни без учене.
4.
Цитирай Първоначално написано от fti4ka
Ginko Prim на корем...

Успех на изпитите.
ГЛУПОСТИ!ГЛУПОСТИ!ГЛУПОСТИ !

Аз спя по средно 24 часа на седмица,а преди изпитите и по-малко..и пак съм имала отлични оценки.Нито съм пила Гинко Прим,нито съм правила лицеви опори.Това е направо боза..

Датите,фактите,термините се учат със зубрене!!
Преговаряш всеки ден.Правиш си план-конспект с нещата,които те затрудняват и преди да почнеш новата тема,преговаряш старите..изпитваш се във въздуха за датите.
Мен майка ми например ме изпитваше на таблиците по география,а те са поне 300..
Всичко зависи от това колко насериоазно ще се вземеш.
Дрънкаш пълни простотии. Със зубрене се помни два дена, не повече Историята не ти е стихотворение да я учиш наизуст. Историята се разказва. Ето и моите съвети:
Датите се учат постепенно. Извади си от темите всичките дати и учи на ден по две-три. Прави там каквото прави, мисли там, каквото мислиш и от време на време се питай на ум - На коя дата е станало еди какво си. На следващия ден прибавяш още три. И се питаш на ум и за шестте неща по няколко пъти на ден. Така си опресняваш спомените. Ако някоя толкова те затруднява и не я помниш, напиши я няколко пъти на лист и какво е станало с/у нея. Пиши винаги с черен химикал. Знам, че звучи смешно, но сестра ми винаги пишеше с черен химикал и ми е казвала, че като пишеш с по-тъмен цвят, се запомня по лесно. ДОказано и изпитано от мен
Вярно е, че съня от 10 до 2 е най-здравословен и при него най-много си отпочиваш, но са кандидат-студентски изпит материала е много и трябва да се сбогуваш с този сън. През нощта е спокойно, без никакви страничи шумове и предразполага към по-добро учене и разбиране на материала. Лично на мен ми пречат гласовете, минаващите коли през деня и т.н. През нощта човек се чувства по различен начин
Състави си план за всяка тема. Лично аз предпочитам подробните. Нека няколко абзаца да са една точка, а всеки абзац в точката да е отбелязан с подточка. Нашиши си ги няакъде. Тези планове е хубаво да ги знаеш - да можеш да избориш точките и подточките.Това не значи да ги назубриш. Трябва просто смислово да казваш едно и също нещо - но не дума по дума.
Прочети всяка тема с разбиране и вникни във всяка дума, която е написана. Ще е много по-резултатно да прочетеш веднъж внимателно темата, отколкото десет пъти и да не вникваш. Сега, като имаш планчето научено (или пред теб) можеш да се опиташ да разкажеш темата. Разказвай си я много пъти - с твои думи. Не е задължително да си назубрил всичко дословно от учебника. Ако някоя тема те затруднява, хващай черното химикалче и я преписвай Писането помага за научаването на нещо.
Последен съвет от мен - като се затвориш в стаята си, където учиш, хубаво е нервите ти от предтоящите изпити да останат от другата страна. Както и всички останали мисли. Трябва да си представиш, че стаята ти е нещо като машина на времето и като влезеш в нея, вече се разхождаш някъде из историята на България Почивай си добре - 8-9 часа сън поне. Казвам девет, понеже трябва да компенсираш съня от 10 до 2 поне малко.
Ако използваш хапчета, гледай да са от натурални съставки, а не химикали и помни, че само с хапче нищо няма да стане. Не прекалявай с тях. А това са орехите е абсолютно вярно, така че докато четеш, хапвай си ги цели, опечени, а ако не те кефи така - смлени, със захарчица
Edit: Сетих се, че на 1-2 часа учене е хубаво да си правиш почивка от 15-20 минути поне. Брат ми завърши право с шестица и учеше по този начин. Не оставяй задника ти да се спити от учене - пусни си някой филм и гледай да се разведриш - или излез с приятели. Хубаво е да гледаш исторически филми за периода, за който учиш. Ще запомниш някои неща още по-лесно от филмите