- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Нищо не запомням
Дрънкаш пълни простотии. Със зубрене се помни два дена, не повечеПървоначално написано от RAWRRR
Историята не ти е стихотворение да я учиш наизуст. Историята се разказва. Ето и моите съвети:
Датите се учат постепенно. Извади си от темите всичките дати и учи на ден по две-три. Прави там каквото прави, мисли там, каквото мислиш и от време на време се питай на ум - На коя дата е станало еди какво си. На следващия ден прибавяш още три. И се питаш на ум и за шестте неща по няколко пъти на ден. Така си опресняваш спомените. Ако някоя толкова те затруднява и не я помниш, напиши я няколко пъти на лист и какво е станало с/у нея. Пиши винаги с черен химикал. Знам, че звучи смешно, но сестра ми винаги пишеше с черен химикал и ми е казвала, че като пишеш с по-тъмен цвят, се запомня по лесно. ДОказано и изпитано от мен
Вярно е, че съня от 10 до 2 е най-здравословен и при него най-много си отпочиваш, но са кандидат-студентски изпит материала е много и трябва да се сбогуваш с този сън. През нощта е спокойно, без никакви страничи шумове и предразполага към по-добро учене и разбиране на материала. Лично на мен ми пречат гласовете, минаващите коли през деня и т.н. През нощта човек се чувства по различен начин
Състави си план за всяка тема. Лично аз предпочитам подробните. Нека няколко абзаца да са една точка, а всеки абзац в точката да е отбелязан с подточка. Нашиши си ги няакъде. Тези планове е хубаво да ги знаеш - да можеш да избориш точките и подточките.Това не значи да ги назубриш. Трябва просто смислово да казваш едно и също нещо - но не дума по дума.
Прочети всяка тема с разбиране и вникни във всяка дума, която е написана. Ще е много по-резултатно да прочетеш веднъж внимателно темата, отколкото десет пъти и да не вникваш. Сега, като имаш планчето научено (или пред теб) можеш да се опиташ да разкажеш темата. Разказвай си я много пъти - с твои думи. Не е задължително да си назубрил всичко дословно от учебника. Ако някоя тема те затруднява, хващай черното химикалче и я преписвайПисането помага за научаването на нещо.
Последен съвет от мен - като се затвориш в стаята си, където учиш, хубаво е нервите ти от предтоящите изпити да останат от другата страна. Както и всички останали мисли. Трябва да си представиш, че стаята ти е нещо като машина на времето и като влезеш в нея, вече се разхождаш някъде из историята на БългарияПочивай си добре - 8-9 часа сън поне. Казвам девет, понеже трябва да компенсираш съня от 10 до 2 поне малко.
Ако използваш хапчета, гледай да са от натурални съставки, а не химикали и помни, че само с хапче нищо няма да стане. Не прекалявай с тях. А това са орехите е абсолютно вярно, така че докато четеш, хапвай си ги цели, опечени, а ако не те кефи така - смлени, със захарчица
Edit: Сетих се, че на 1-2 часа учене е хубаво да си правиш почивка от 15-20 минути поне. Брат ми завърши право с шестица и учеше по този начин. Не оставяй задника ти да се спити от учене - пусни си някой филм и гледай да се разведриш - или излез с приятели. Хубаво е да гледаш исторически филми за периода, за който учиш. Ще запомниш някои неща още по-лесно от филмите![]()
Memento moriendum esse!