Лошият дъх е проблем, с който не можем да си позволим да не се борим. Мъжът, който чете www.vratovrazka.com, знае, че дребните детайли са тези, които придават изящество и стил. Лошият дъх обаче хич не е дребен детайл, затова изисква още повече внимание. Чети нататък, за да разбереш как да установиш проблема и после да се справиш с него!

Лошият дъх се дължи предимно на развитието на анаеробни микроорганизми, които излъчват миризливи серни съединения. Те се хранят с протеини, които се срещат в храната и в устната кухина. Проблемът е, че много трудно могат да бъдат отстранени всички тези гадове едновременно. А това може да ти създаде огромни главоболия, независимо от това, че си миеш зъбите сутрин, обед и вечер, а в останалото време дъвчеш дъвка без захар. Това е необходимо, защото учените са открили (обичаме да казваме „учените са открили” – щом учените са го открили, значи е така!), че само четкането не върши работа, и търкане си трябва.

Разбрахме се, че тези анаеробни приятелчета обичат да се хранят с протеини, така че добра идея би била да намалиш за кратко храните, които ги съдържат. Киселините, съдържащи се в кафето, също спомагат за бързото развитие на причинителите на лош дъх. За да се справиш успешно с проблема, ти препоръчваме не просто да правиш нещата едно по едно, а да ги комбинираш за постигане на максимален ефект.

И накрая, не забравяй, че ако проблемът си остава независимо от грижите, които полагаш, най-добре е да се консултираш със зъболекар.

Забележка: Зъболекарят е човек, който лекува всичките зъби, а не само един. Затова така и не разбрахме защо не му казват зъбИлекар.

А сега ето нещата на практика – как да разбереш дали имаш лош дъх?

Това е добър въпрос. Ако си мислиш, че ще усетиш дъха си, като си дъхнеш в ръката и после я помиришеш, откажи се. Така ще помиришеш единствено ръката си! Причината е, че човешкият организъм е устроен така, че да не усеща толкова много собствената си миризма – иначе не бихме могли да подушим нищо друго, освен себе си!

Ето няколко лесни теста, които можеш да направиш „сам вкъщи” (без Маколи Кълкин), за да разбереш дали имаш лош дъх.

1. Забърши повърхността на езика си с марля и я помириши (това е може би най-точният начин да разбереш как мирише дъхът ти). Ако забележиш жълтеникаво петно на марлята, вероятно езикът ти отделя повечко сулфиди, отколкото трябва.

2. Оближи външната част на ръката си (не дланта). Изчакай около 10 секунди да изсъхне (дори да се чувстваш глупаво, направи го; целта оправдава средствата!) и тогава помириши. Ако усетиш лоша миризма, значи имаш проблем с дъха – солите на сярата са преминали от езика върху ръката ти.продължение...


--------------------------------------------------------------------------------
|страница 1| |страница 2| |страница 3|

Ключът от бараката се крие в голямото упорство и употребата на различни препарати, които да притиснат анаеробните ти „приятели” в ъгъла. Или, иначе казано, „изтребва ги до крак!” Въпреки аналогията обаче, НЕ УПОТРЕБЯВАЙ „РАЙД”, той е за хлебарки, а ние се борим с микробите-причинители на лош дъх. За предпочитане е да използваш препарати за жабурене с хлорен диоксид (ClO2) или Oxyd-VIII, които се активират в устата и „тепат гадовете”.

Също така търкай езика усилено – знаем, че знаеш, че езикът трябва да се четка, но все пак да напомним. Трябва да знаеш още, че анаеробните изроди се събират не къде да е, а в задната част на езика, така че ще ти се наложи да се въоръжиш с четка и паста и да атакуваш точно там.

Ако ти е трудно да търкаш езика в устата, изплези го. Ако усещаш, че се задавяш с четката, време е да спреш да я тикаш толкоз надълбоко – разбрахме се за задната част на езика, а не за дълбоко в гърлото. А да, за малко да забравим – много е важно да си избереш четка с груба задна част, специално за търкане на езика. Това е необходимо, защото учените са открили...
продължение...