Праскови
Съдържание
Прасковите съдържат витамините В1, В2, В9, РР, С, Е, З и каротин (колкото по-жълти са плодовете толкова повече е той в тях). Те са твърде богати на калий, натрий, фосфор, магнезий и калций, съдържащо и на малки количества желязо.
Съдържат, макар и в ограничени количества, различни микроелементи – титан, манган, мед, никел, хром и молибден.
А колко пектин има в тези плодове, зависи от степента им на зрялост – в зелените пектинът е два пъти по-малко, отколкото в узрелите.
Лечебни свойства
Освен че примамват с приятен външен вид, нежен аромат и прекрасен вкус, прасковите са плод с голяма лечебна сила. Тъй като отделните сортове зреят по различно време, те могат да бъдат използвани за храна и лекарство през доста продължителен период.
..............................
това намерих
bydi do men vyv vseki mig,bydi do men sulzite mi da trie6,usmivkite mi da sybirash,celuvkite da te izgarqt!Bydi do men,za da ti kazvam kolko te obi4am,za da me greqt tvoite o4i i s nejni imena da te naricham