Самокритика и девалвацията на съвременната младеж през погледа на един 16 годишен:
Здравейте, днешно време, забелязвам, че медийте, а в следствие повечето ми връсници размиват доста от човешките ценности като знанието, любовта и морала.
Като пример ще дам цензурата през времето на тоталитарното управление в България, разправя се, че тогава е нямало свобода на словото - но всеки интелигентен Българин ще осъзнае, че сега това понятие дори е размито... но да се върнем на цензурата. Повечето от тогавашните филми са били направени така за да поучат нещо добро у обществото, и децата да вземат пример от войводата, бригадира или било то малчуганите от 'Войната на таралежите'. Секс сцени по тогавашното наше кино са отсъствали, а насилието в повечето случаи е било олицетворявано като нещо много лошо и недопустимо.Моралните ценности са били извисявани към знанието и .... обичта към разбира се партията (какво да се прави...), но и към почитане на на предците - тези които са допринесли за запазването на България...(да не се увличаме). Ако направим паралел с съвременното кино излъчвано по родната ни земя, ние ще забележим главно асоциаций или открити подбуди за секс, убийства и насилие - Ще попитате 'Че какво лошо', Но аз ще ви отговоря. Плътта е преходна, а душата е вечна. Това не е вероучение - но когато едно дете стане възрастен мъж/жена на 40 и повече години - той ще съжалява за изборът, който е направил на 20 - защото фалшивите 'ценности' ще породят деформиран ценз при избора на брачен партньор, защото любов вече като че ли е синоним на секс ... следствието можете да проверите в почти всеки американски филм. Обърнете внимание, че там почти всяко семейство е разпаднато (обикновено развод) и детенцето е гледано от единия родител.
Дотук с секса и насилието - да погледнем любовта към знанието, и моралът.Не случайно се казва че за да си интелектуалец - ти трябва да си 3-то поколение вишист (баба и дядо, майка и баща, и ти включително да имаш висше образование). Но знанието по филмите е компроментирано. (като основен източник на "култура" днес) Забелязваме, че символът на знание е оприличен на ТЪП зубър, който се разхожда с книжка под ръка постоянно и има ОГРОМНИ ЦАЙСИ (очила).НЕ случайно повечето младежи не биха искали да са като него, но е така защото концепцията е сбъркана. Знанието няма нищо общо с 'енциклопедичната памет' (Пример: ако можехте за запомните 100 000 телефонни номера, вие не ставате за гений - а за телефонен указател) - знанието означава да можеш с малкото налична информация да направиш на практика нещо. А когато човек има знания и образование - той има по-различен поглед върху света от един тъп мангал на улицата (това не е расистка нападка ).
Искам да ви споделя, че мозъчните връзки се образуват до около 20 годишна възраст и след това ученето става изключително трудно - развивайте мозъкът и паметта си докато можете, ще ви трябват !!!!!
В момента аз съм за 10 клас, и ще опиша обстановката около себе си, и мен включително. Както сигурно подразбирате в момента си нямам гадже, но това е така, не защото - съм много беден, съм с лоши физически данни или съм пълен профан. А поради простата причина, че не съм намерил момиче, което да застъпва критериите ми (в скоро време май попаднах ) - реално погледнато мога да си намеря момиче за задоволяване на половия ми истинкт за отрицателно време - но замисляйки се, това ли е важното в живота. Лично за мен трепетното очакване на момичето, в което съм влюбен, да ми вдигне телефона - е по-ценно и от най-добрия акт, който бих имал.
Но в контраст с моето поведение наблюдавам реакциите на моите връстници, които, извисяват ценности - като псуване на учител или рушене на обществени сгради.Повечето от тях, като че ли, биха се сношили всяко нещо, що има дупка !? (разбирасе има и изключения, но те са рядкост) да не припомняме, че 'форсираните' полови взаимоотношения си имат последствията, но на тях може да се спра друг път.
Момичетата като цяло са в положението на моите връстници (разбира се пак има изключения) - като тях ги гризе повърхностен (а и по-дълбок) екзистенциализъм. Като голяма част имат мозък колкото да уравновесява налягането с околната среда, защото не развиват потенциала си, а гледат 'Планета'...
Къде се дяна платоничната любов? - отговорът е прост - вече е на изчезване - защото (аз съм момче) почти всяко момиче с което съм се опитвал да имам взаимоотношения от подобен род е тръгвало с първия, който започва да го обарва в блъсканицата на входа на училището ...Питайки се сам къде сгреших - си отговарям постепенно ...никъде просто нивото е ниско, а моя гард е прекалено висок общото плътско мислене. - А обществото винаги изхвърня различния.
Тъжното е, че бавно и безвъзвратно, и моите ценности отиват на вятъра за да се присъединим към огромното конформистко стадо наречено - ново поколение ...Сигурно се въпросът за конформизма ви убягва - аз бързо ще се коригирам като ви обясня. От първо място - модата, тъпите вицове и лафове от рода на 'Аве къде е батко ве?, до слушането на тази пародия на музика наречена чалга.

Лошото е, че повечето от изказаното дотук е световна тенденция - но какво по-хубаво от това народът да е прост, за да може властта да го манипулира по-лесно...

Не зная как ще гледа на света на 17 години, но не вярвам гледната ми точка да претърпи големи промени.

Благодаря ви за прочитането на моя личен анализ, ако имате някакво мнение или забележка - моля споделете!