В България коледната вечер е също толкова важна,колкото и коледният ден.Специална трапеза,съдържаща поне дванадесет ястия бива приготвяна.Всички са постни и всяко от тях представлява всеки месец от годината.Ястията са боб,различни видове ядки,сушени сливи,сладкиши,и традиционната баница.На този ден цялото семейство се събира заедно,яде заедно и става от масата по едно и също време.В миналото Коледа се е празнувала различно.Имало е момчета и млади ергени,които са посещавали къщите,пеейки песни за здраве и благополучие на домакините.Те са били дарявани с пари,храна и т.н.Те носели дълги пръчки за да слагат краваи,което е кръгъл хляб с дупка.Те са се наричали коледари.В къщите семействата са се събирали,седейки на земята или на суха трева и са ядяли постна храна.Имало е 7 или 12 ястия:вино,ракия,сърми и т.н.Винаги е имало голяма кръгла пита,където всички говеда и изобщо животни са били заколвани.Българите си отправят пожелания за Коледа около огъня и ядат кървавица.