- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Креативни ли си жените?
Абе не е точно така,RAWRRR. Интелектът не е отделем от физиологията,а се обуславя от нея - така че имаме ли физиологични различия,имаме и психични. Просто не можеш да приравниш половете един към друг във всяко едно отношение и това приравянване да е ефективно. В социално отношение - донякъде половете могат да изземват функции един от друг. Но в интелектуално - явно не. В смисъл - и двата пола трябва да се поставят на равна нога - но не трябва да се твърди,че могат да извършват една и съща дейност.
Другото,което не сте разбрали - човек може да има заложби,но дали ги проявява - ето това определя неговата ефективност. Една жена може да има невероятни креативни заложби,но ако не ги развива и не ги използва,по една или друга причина - съзнателно или не,тя не може да твърди,че е креативна.
Тестовете за установяване на заложби разчитат на това,че ти ще проявиш потенциала си - не можеш да го измериш емпирично. Тоест да кажем,че и жени,и мъже имат по единица (1) потенциал на креативната и интелектуланата интелигентност. Но мъжете ползват да кажем 0,8 креативност и 0,5 интелект,а жените 0,9 интелект и 0,5 креативност - и това за една и съща задача.
Аз лично не желая да разделям жени и мъже,да им слагам етикети - и винаги съм бил срещу това. Но статистиката показва,че голяма част от индивидите се подчинява на тези правила. Затова трбява да има внимателен подбор на кадри и по полов принцип за дадена задача.
Против съм всякакви предразсъдъци от 19 век - че мъжът води,а жената следва и прочее. А и моделът,прилаган относно "половата дискриминация" - този от САЩ,е тотално грешен.