- Форум
- По малко от всичко
- Музика и ТВ
- Можете ли да свирите на нещо?
Хммм..
аз на електрическа и акустична.. занимавам се от 3 години някъде.. мм и още не съм в група.
за тези, които се колебаят дали да започнат да свирят на някакъв инструмент ХВАЩАЙТЕ СЕ! НИКОГА НЕ Е КЪСНО!![]()
Mo6no преди да дойде публиката в залата отпред ще продаваме противогази![]()
![]()
Свириш от 3 години и не си в група? Май не го раздаваш много сериозно.. Китарата попринцип е лесен инструмент и 2-3 години са предостатъчни за много добра техника.. От там всичко е въпрос на муза..Първоначално написано от [Industrial_Fr3aK
Аз свиря на ел.китара от година някъде и горе-долу се оправям. От скоро свиря в група ама караме за сега на чужди парчета да оправим синхрона.. Авторските работи вече ги мислим ама свиренето е проблема щото си е друго като си сам у вас и друго е като сте с момчетата ;> Ама има време де :П
Китарата - лесен инстурмент? Представям си тогава трудните инструменти какви са...Първоначално написано от BornFromPain
Приятелю, китарата е един от най-трудните инструменти за овладяване в музиката. Може би всеки може да се научи да дрънчи някакви елементарни работи, но достигането на виртуозност е много, много трудно и иска адски много практика... Колкото до двете или три години - няма такова нещо като "много добра техника".
"Music, sweet music, I wish I could caress, caress, caress..."
Кое е трудното на китарата? Че имаш прагчета и можеш да свириш всичко без дори минимална представа от ноти? Айде пробвай се да свириш на цигулка или някой от тоя тип инструменти където всичко е само до слух. Да видим дали ще ти е трудно на китара после.Първоначално написано от Dr. Kazimbutt
Айде пък да няма.. Имам много познати които свирят от по 2-3 максимум 4 години и имат невероятна техника. Единия свири 11-12 ноти за една секунда. И това ако не е "много добра техника"...
Абе я се земи в ръце.. Говоря ти за 11-12 ноти арпеж за една секунда. Да не мислиш, че просто дрънка 11-12 пъти на първа струна свободна? Мисли малко..
(Сега ако ми кажеш, че свириш 20 ноти арпеж за 1 секунда ще ти се смея много..)
И къде съм казвал че за 2-3 години ще станеш като Сатриани и Вай? Ти на това тяхното много добра техника ли му викаш? Или е нещо много повече от "добра техника"? Казвам че за 2-3 години можеш да имаш много добра техника с която преспокойно да си по концерти и да правиш нещо качествено. А не че ще си световноизвестен и невероятно добър.
Това че е сравнително лесен инструмен не значи, че е елементарен. Чети, мисли и не пиши неподготвен, и не ми пиши да не говоря глупости защото явно не си наясно.
Първоначално написано от BornFromPain
![]()
![]()
Колега, не се излагай по тоя начин, че много ще ти се смеят някъде ако го кажешАйде, тука е форум - кажи речи минава за лаф, ама някъде ако го изтърсиш това
![]()
Кой ти каза, че на цигулката няма позиции, само дето не са 'разграфени' с прагчета.. там даже е по-лесно, 'щото cis и des /до диез и ре бемол/ са две различни неща![]()
Китарата е един от най-сложните инструменти /специално акустичната, но с нея и ел./ и това, че някой може да издрънка 'Nothing Else Matters" или някакъв смешен арпеж не означава нищо
П.с. 5 гласна Бахова фуга чувал ли си в преработка за 4 пръста на ак. китара?![]()
Мда тва един приятел ми го обясняваше преди, че имало разлика между до диез и ре бемол.. Което на моето китарено впечатление му се стори странно.
А иначе Нотинг Елс Матърс няма нищо общо с някъв "смешен" арпеж с такава скорост. Май и ти реши че много добра техника означава да си абсолютния майстор..
За петгласна не знам.. Но двама приятели(и двамата свирят от не повече от 5 години) ще кандидатстват в консерваторията и сум слушал как свирят по едно произведение на Бах(не някакъв малък етюд а баш си произведение) и като нищо да съм чул и петгласна бахова фуга :>
Не е било 5 гласна фуга, в Консерваторията се кандидатства с друго![]()
Да си техничар не означава АБСОЛЮТНО нищо и не можеш да правиш 'концерти и т.н.' за 2-3 години обучение.. т.е. ти можеш да излезеш на сцена, но ще е на такова аматьорско ниво най-вероятно, че по-добре би било да не излизаш. Особено пък с ел китара, на която за да свириш трябва задължително поне малко да си усвоил техниката на ак. китара![]()
Бас китаристите са друга порода![]()
![]()
Хахах дааа.. всички обичаме вицове за басисти хаха :>
А за това другото което каза не съм съгласен. Нищо не ти пречи да измислиш неща които звучат готино и въпреки това да не са от ранга на невероятните произведения. Деа хората даже правят готина музика само с квинти, та нищо не ти пречи да свириш на сцена и да звучиш готино. Но държа да почертая че говоря за свирене в група. Виж да излезеш сам с китарата си и на фона да има само някакви барабани колкото за тактовете(което май вие имате в предвид) вече ти е нужно много повече. Ама едва ли много хора си го поставят това за цел :>
Можеш и още как! Работата е там, че наистина ще си много далеч от големите музиканти.Първоначално написано от machoka
Пробвай да обясниш в един друг форум, че винаги е хубаво да си се научил да свириш първо на акустична китара... Ще те заклеймят като какъв ли не!Първоначално написано от machoka
Верно, че в нашата мила родина всеки втори кара Сатриани, Вай и Малмстийн да изглеждат смешни пред него...Първоначално написано от BornFromPain
Бързото свирене не означава добро свирене. Може да свириш по 60 тона в секунда и пак да не свириш добре.
Брех, че виртуози![]()
Много ми е интересно някой, свирещ в този период да пусне свой запис, да видим как ще направи концерт с 3 години практика зад гърба си, какъв ще му репертоара и т.н..
зависи как се справяш с инструмента има хора, които за 3 години могат да станат мн добри.. ама има и такива, които просто схващат по-бавно
BornFromPain,
ми да, свиря от горе-долу 3 години, не свиря в група още защото искам да намеря по-подходящи хора.. бяха ми предложили някаква Хеви Метъл група.. ама не ме кефеха и им отказах
а и китарата хич не е лесен инструмент! лесен е когато имаш желание
barabani
122деактивиране на профил, като предупреждение за нарушение на 2 и 11 т. от правилника.
Бързото свирне означава точно, че можеш да свириш добре.. Защото когато можеш да свириш наистина бързо и технично значи нямаш проблеми да свириш и бавно(понеже е логично че бавно е много по-лесно).Първоначално написано от Dr. Kazimbutt
Мачок, пак говориш за изнасяне на самостоятелни концерти. Аз както казах в предния си пост говоря за свирене в група. Със сигурност след 3 години свирене няма да си готов за самостоятелен концерт, но за свирене в група изобщо не се изисква толкова много.
Тогава ще ти го формулирам така: доброто свирене не се определя от темпото.Първоначално написано от BornFromPain
абе пич, къде забрави мелодията???? т'ва е най-важното, а темпото не е кой знае колко важно!! чуй китаристите на DragonForce единия Херман Лий мнооо бързо може да свири, ама май само т'ва. и к'во му е хубавото? да си движи пръстите бързо.. а къде изчезна вибратото и вдигането на струна? без тея 2те не стаа хубаво солоПървоначално написано от BornFromPain
ама го изкара така всеедно че бързината е всичко в свиренето..
Бързината е техниката. Както вече казах техниката не е нищо, но като я нямаш си за никъде. Демек тя е това което е задължително и като имаш техника вече можеш направо да свириш това което ти е в главата. Или мелодията която си заучил. И можеш да се концентрираш върху начина по който звучи, защото не се налага да мислиш пръстите си и т.н. неща които те разсейват :>
Има такава тема и това вече съм го писал.
Китара - блус, рок, метъл с почти всичките му разновидности. С банди се занимавам.![]()
Вокал - рок, метъл, изобщо квото падне, ако ще и на Лили Иванова нещо. Пея високо, но точно какъв ми е гласът не мога да ви кажа в момента. Не е много шлифован. Mr. Green
Бас - също за каквото падне, но все още има какво да науча за този инструмент.
Клавишни (пиано, синтезатори) - преди свирех повече, сега мога само няколко неща на Шопен, Бетовен, Й. С. Бах, и някои по-съвременни песньовки.
Акордеон - тва само за майтапа, знам няколко неща, не свиря сериозно
Ударни (барабани, перкусии) - съвсем малко, колкото да поддържам ритъма и темпото
Хармоника - като Ози в The Wizard
За съжаление не мога да свиря на нищосамо пея.Много ама много съм искала да се науча на пиано,но май ми е късно вече.Може би на барабани ще съм добра.
![]()
П.С. Май дотук китарата е най-свирена във форума!![]()
To Be Good Is Not Good Enough,When You Dream Of Being Great!
Хора, стига с това темпо, това е един вид аматьорско мислене. Нищо не зависи от темпото. Можеш да си достатъчно добър и без да свириш мнооого бързи пасажи, а можеш и да си кръгла 0 свирейки много бързо, както вече разбрахме.
Темпото не е НИКАКЪВ фактор, бързото свирене не значи технично свирене и т.н.
Ама ти май китара през живота си не си пипал.. Казвам ти че ако можеш да свириш бързи пасажи значи можеш да свириш и бавни значи имаш достатъчно добра техника за да не ти пречи нищо. Защото липсата на техника пречи много.Първоначално написано от machoka
Пипал съм, повярвай ми
.: machoka :.
az pa nemoga da svirq s nishto
All the love that history knows,is said to be in every rose.Yet all that could be found in two,is less than what I feel for you.