- Форум
- По малко от всичко
- Музика и ТВ
- Можете ли да свирите на нещо?
На пияно. Принципно музиката е най-хубавото нещо, което имам, но за жалост нямам талант в нищо - ни да пея, ни да свиря. На китара искам да се науча, но трябва да си събера пари, за да си я купя. А винаги съм мечтала да мога да пея - толкова да обичам музиката и да съм толкова не музикална...
"It's not a matter of winning or losing. I would like to give back this pain. It doesn't have to be my burden anymore."
Erin Everly
Аз пък свиря само на трезво...Първоначално написано от ErinEverly
Сериозно, щом толкова те кефи музиката, започни да се занимаваш сериозно с нея. Много ме съмнява да не можеш да се понаучиш да пееш поне малко (не може да се кефиш толкова на музиката, колкото разправяш, а пък да си пълен инвалид в нея). Запиши на уроци по пеене, а пък каквото стане - стане. Никъде не е написано, че всички трябва да можем да пеем толкова добре, колкото е пял Фреди Меркюри, нали?![]()
"Music, sweet music, I wish I could caress, caress, caress..."
Аз пък свиря на трезвеноПървоначално написано от ErinEverly
![]()
Барабани
Мога да свиря разни beat-ове и break-ове и в момента уча и нови неща.
Първоначално написано от BornFromPain
1. е тва утепа рибата...
2. неандерталец... Китарата е изключително труден музикален инструмент, да не кажа, от най-трудните..!
3. глупава и безмислена тема с неточно заглавие дори (и аз автоматично отказвам да пиша ПО темата)
Омръзна ми от тези олигофренчета, които научили 5-6 акорда и айде ми праскат песни вече и композират.. първо се научете да свирите и обогатете музикалната си култура.. остава да кажеш, че и да си музикант е лесно.. пф нищо лесно няма ! научете се.. познавам музиканти, които 30 години с китарата си вадят хляба, и въпреки това не наричат себе си такива, и не претендират с това, че могат да свирят! лесно е да свириш на китара, лесно е и на пиано да свириш, лесно е скейт да караш а твааааааааааа пък колко е лесно, не бе , даже още по-лесно е и брейк да играеш и на глава да се въртиш.. ебаго и оптимизма.. техника за две три години вика.. музиката да не ти е като една планина, катериш-катериш и най накрая стигнал върха и айде, аз съм алпинист...
Музиката е толкова обширна, състои се от безброй акорди, хармонии, има страшно много неща още, които предстоят да бъдат научени.. е тва е музиката. Че дори и един КИТАРИСТ, дори и ДА Е ЗАВЪРШИЛ КОНСЕРВАТОРИЯТА не може да каже, че знае да свири, защото винаги може да бъде измислена една нова комбинация от тонове, в която има хармония.. никога няма нещо, което да е "най".. За да кажеш, че можеш да свириш на даден инструмент, означава, че можеш да изсвириш всички възможни хармонични комбинации от тонове.. което е НЕВЪЗМОЖНО, защото НЯМА ЧОВЕК, КОЙТО ДА ЗНАЕ И МОЖЕ ВСИЧКО. Няма втори Леонардо.. (или поне още не се е родил такъв).
Музиката определено не е да си научил да свириш 5-6 песни и да кажеш да, аз съм готов за сцената, за голямата публика, ще правим група, о да, станахме вече големите музиканти.. половината от съвременните рок групи (и казвам РОК групи, забележете - РОК групи - като цяло) не свирят нищо по-различно от редуващи се акорди, тук-там някое баааавно лагаво соло за разнообразие уж, слагат един дистър, дерат се като заклани и кво? хората вече си мислят даааа, тея са професионалисти просто, глей къв стил, къв звук.. КАКЪВ ГЛАС !!!
а къде отидоха добрите стари групи като пърпъл, гранд фънк, криим, където всичко си се свиреше на живо, правеше си се професионално и дори ехото се изпяваше, а не се използваше ефект.. къде са чистите китари, къде е свиренето, къде е чистият глас, а не дране - в буквалния смисъл - дране.. всички днескашни групи се учат от гореизброените.. и да ви кажа, все още не съм видяла като вокал като гилън или фреди меркюри.. и ми се мислят за музиканти.. тва са циркаджии..
Относно оня пича с изказването, че да свириш на китара е лесно, ще му кажа само това (и няма да следя темата за отговори) - правете си групи, ако искате, дрънчете и ревете и се мислете за откривателите на нови техники на свирене, с две думи - циркосвайте се.. кой не иска да гледа сеир в днешно време.. винаги ще се намерят кретени, които да ви слушат, и това е добре, защото както казва една моя приятелка художничка - хубаво е, че има чалга, щото ако я нямаше, сега щяхме да седиме с чалгарите на една маса и да си пиеме.. а така те са си там, ние сме тук, отделно от нас са , не ни пречат и сичко е окей..
Нека да бъде така.това е посланието..
Значи никой човек никога не е можел да свири на нищо. За пръв път чувам такава шантава теория.За да кажеш, че можеш да свириш на даден инструмент, означава, че можеш да изсвириш всички възможни хармонични комбинации от тонове.. което е НЕВЪЗМОЖНО, защото НЯМА ЧОВЕК, КОЙТО ДА ЗНАЕ И МОЖЕ ВСИЧКО.
8 години съм свирила на пиано.
Мога на пиано.
Свиря на китара от 3 години,но не мога да кажа,че съм се научила,изисква се доста време.
Имам мерак и на барабани![]()
ЕДИТ:Занимавам се с пеене също.
Walk go home boy...
разбира се.. колкото и да си добър, в крайна сметка никога няма да успееш да направиш всичко.. може да си добър, то.. тва е. в крайна сметка просто го правиш, но не можеш повече. в музиката не можеш да кажеш "Ето това е най-трудно! Той го свири, значи е най-добрия музикант!" ..Първоначално написано от Lake_bodom
такива понятия просто няма..
п.с. шантава теория поднесена от шантав човек..![]()
oTPoBHa,
някакъв музикален спор ли се заражда тук )) какъв е твоят досег с музиката? Разкажи ни на кратко, представи се )
ами ще се представя, щом е нужно.. макар че съм се представяла в друга тема, ама пак ще го направя. Освен че се занимавам с музика почти дестина години, става въпрос професионално (но не смятам това да ми бъде професия, защото от това няма просперитет, поне не и в България) . на 16 съм.. свиря на пиано от 6 годишна накъде, но тогава беше доста несериозно - около една година сме се мотали на школа Байер.. а тя е доста.. как да кажа.. елементарна. Упражненията са от един тип (за пиано говоря, някой да не си помисли за китара..) упражнения САМО за дясна ръка, общо взето - елемнтарни неща.. ама аз бях несериозна.. Сериозно започнах да се занимавам грубо казано първи клас. Баща ми работи в Булбанк София, но е и любител музикант (вкъщи си купихме Фендер пияно, да се похваля) аз съм от Кърджали, но живея в Перник по гадно стечение на обстоятелсвата.. вече се чудя кво да кажа хахах първата ми учителка беше госпожа Милотинова в Двореца на Културата в град Перник, преподаваше ми пиано и солфеж. 1 година и нещо бях при нея.. след това отидох при Ани Дамянова (преподаваше в консерваторията по онова време) .. и там същата работа - пиано и слофеж. Изкарах пълното обучение и започнах китара.. 7ми клас, откогато започнах да слушам музика изобщо (преди това не знаех нищо, освен пианото и това, което аз си го свиря).. почна адския метъл период, който никога няма да забравя. сега вече не слушам метъл.. или поне така си мисля. С китарата работата почна много инцидентно.. бях отишла с майка ми на един пленер (тя е актриса бтв) и там имаше един китарист. Не беше бог знае колко добър, като се замисля, ама с него започнахме да си говорим за музика. Тъй като аз попринцип много харесвам китарата като инструмент, тогава казах, че е много жалко, че досега съм си "пропиляла" времето с пианото, а всъщност много искам да свиря на китара. Тогава той ме убеди, така да се каже, че не ми пречи да почна и китара. Ходих при един музикант, приятел на майка ми, отскоро започнах да ходя на класическа китара (има няма няколко месеца). И мисля да продължа.. отделно с един барабанист си репеираме, така да се каже, ама идея за група примерно още няма. Пропуснах да кажа, че пея също.. с пианото редом се учи и солфеж, ако някой не знае това е пеене по ноти. Докато ходих на пиано, учих и солфеж.. има още какво да разказвам, ама нямам време, и нерви също хаха .. ако някой иска да попита нещо конкретно,моля да заповяда
преди можех на пиано..ама вече не![]()
Your worst enemy is your self
Will you fight, or give in?
Аз свиря на барабани.В момента съм в дет метъл банда,иначе и блек и траш става.Занимавам се малко повече от година и половина![]()
Rosjanin-twoi brat,
Amerikanin-twoi wrog,
Kurva-twoja jena
oTPoBHa,
гледам, занимавала си се с музика, ама не знам на какво ниво.. какво според теб ознава 'на професионално' ниво?
Солфежът въобще не е 'пеене по ноти' - това, че на пеенето по ноти му се вика 'солфежиране', въобще не означава, че солфежа е само това - напротив, много повече е ) Музикални диктовки записвала ли си? Ако да какви - едноглас, триглас, четириглас?
С елементарна теория на музиката запозната ли си?
Всъщност имаш ли музикално образование, или само си ходила на начинаещи уроци пиано на ниво Лемоан и Черни + изпяване на 2 тона от тониката на някоя тоналност? )
Класическата и ел. китарата нямат нищо общо бтв )
между впрочем като имаш самочувствието на професионален музикант - хубаво е поне пианото да го изписваш с 'А', не с 'я' )
Та до къде си стигнала с пианото, какво си свирила - композитори, произведения )
за коментара на експлойтед: като се замисля, донякъде си прав.. но емоциите са си едно, а умението - съвсем друго! чак след като си научил нещо, можеш да вкарваш емоция! в противен случай ИМЕННО ЗАЩОТО МУЗИКАТА Е ИЗКУСТВО не си музикант, а аматьор... и в името на изкуството си длъжен ако ще правиш нещо, да го правиш като хората, да вложиш и умение, а не само емоции... Или го можеш - или не, или свириш - или дрънчиш... тая работа с чувствата нещо не я проумявам.. не е само чувството.. разбира се, ако вложиш чувства, изпълнението става много по-силно, но не е само чувството.. !умението е на първо място според мен !
относно коментара на мачока, искам да питам какво според него е солфеж, ако не пеене по ноти? и те питам не толкова за значението му от тълковния речник, а за това доколко солфежа би могъл да бъде от полза, на един музикант..? ученето на солфеж ти помага като видиш един непознат нотен текст, първо да си го изпееш, и след това да го изсвириш.. макар, че аз повече свиря по слух, солфежа доста ми помага като седна да свиря нещо което го виждам за пръв път и не съм го слушала преди, изсвирено от някой друг...а за изсвирените школи, ще кажа единствено - ДОСТАТЪЧНО.. ще се опитам да ги напиша в подредбата както сме ги взимали, но мога и да пропусна някоя:
черни не сме я взимали, направо почнахме с христоматия за фортепиано на туманян, после бях байер, след което вече приложения за репертоарни пиеси.. а и руските школи.. ах тези руски школи..
относно въпросите, които ми задаваш искам да попитам това изпитване ли е, за проверка кой доколко казва истината?или просто защото си модератор... да.
![]()
Привет на всички музиканти във форума!
Аз свиря на китара(класическа, засега).Мисля скоро да си взема и акустична, а в бъдеще се надявам да имам и ел. китара(дано).
Обичам да свиря Лед Зепелин, колкото и изненадващо да е това - повечето им песни звучат доста добре на класическата...също и (като стилове) рок, блуз и др. - неща, които ми харесват или които са ми допаднали в момента.![]()
,,....Бъди това, което си, радвай се на малките неща в живота, да не ти пука какво мислят другите за теб, пък каквото ще да става...."
Да като малка взимах уроци,но вече всичко съм забравила.Първоначално написано от ЕPu
"Начукай ми го! Изнасили ме! Дискриминирай ме! Корумпирай ме! Манипулирай ме!
Завиждай ми! Ограби ме! Мрази ме! Предай ме! Убий ме!
Е, почувства ли се вече истински човек?"
Дензъл Ребеловски
oTPoBHa
остави ти модераторството, тука си пишем като равноправни потребители, като колеги музиканти )
Гледай сега, пиша ти така на теб, защото винаги ми е било странно когато някой каже 'аз съм музикант', особено 'аз съм инструменталист' - какво точно има предвид.. какво означава да си пианист )
Със сигурност не означава твоят житейски опит в пианото, със сигурност не означава и моя, макар и да е в пъти по-голям. Казвам ти го като човек, на който живота му е минал в свирене, свирене, свирене и.. солфеж от предучилищна възраст до настоящият момент включително, по 2 пъти седмично и то при най-добрите преподаватели в областта /музикалното и Консерваторията/
Бих се представил като музикант, но се страхувам да не прозвучи като хвалба или нещо от сорта, за това на този етап няма да го правя. Просто исках да отбележа, че не е редно да се квалифицираш като пианист, най-малкото защото изброените от теб композитори и 'репертоар' са за лица под 12 годишна възраст. Естествено не бива да се засягаш - визираните лица ти говоря ако се занимават професионално още от 7 годишна възраст ) За човек, който няма професионална насоченост в тази сфера не важи горната цифра.
Акустична и класическа е едно и същоАз свиря на китара(класическа, засега).Мисля скоро да си взема и акустична, а в бъдеще се надявам да имам и ел. китара(дано).![]()
Аз умея да свиря на пиано и ми доставя наистина огромно удоволствие, когато го правя.![]()
Look deep inside me ...
като ида в консерваторията ще видим кво ше става, но.. съм решила с това да се занимавам докато.. е, сещате се, силно казано е, но музиката ми е едно от нещата, които.. не знам, не мога да намеря думи просто да опиша това, което за мен е музиката.. и със сигурност я възприемам силно индивидуално.. абе.. просто.. не знам.. трудно ми е да говоря, камо ли, да пиша. Понякога така изразявам мнението си, че хората или го възприемат погрешно..или просто не ме разбират и казват бе ти си луда няква такава си дето се мисли за много знаеща, ама всъщност.. да. ето сега дори не намирам думи да изразя това, което мисля.Първоначално написано от machoka
Няма значение. Но ще вляза в консерваторията, каквото и да ми струва! И ще видим тогава..
п.п. Радвам се, че се изяснихме.. и да не изглежда грозно -![]()
Ахам )
В НМА вече се влиза повече от лесно, особено зависи с какво точно искаш да влезеш - ако е инструментален /изпълнителския/ факултет с пиано - малко по-сложно е де, няма да можеш с руска школа, но вече не е това, което беше преди.
Виж, ако ще влизаш с вокален - усмихваш се и си вътре )
Но не съвсем... Класическата е подмножество на акустичните китари.Първоначално написано от machoka
![]()
с пиано ще е.. вокалните способности си ги развивам на друго мястоПървоначално написано от machoka
![]()