Present Simple се употребява за нещо, което правиш попринцип /повтарящи се действия или състояние/.
Като например: 1. I live in Sofia. (Живея в София.) 2. He watches TV every day after school. (Той гледа телевизия всеки ден след у-ще.)
- Често се употребяват наречия (така ли беше думата? ) за време като: always, usually, often, sometimes, every day/week/month/year, once/twice a day/a week/a month/a year, three/four/five times a day/a week/a year/...etc.
Също така се използва и за разписания и т.н.
Пример: 1. The train leaves at 8 o'clock. (Влакът потегля в 8 часа.) 2. The concert starts at 9 o'clock. (Концертът започва в 9 часа.)
Present Continuos се употребява за нещо, което правиш в момента или нещо, което си планирал да направиш в бъдеще (използва се за лични ангажименти).
Като например: 1. I'm looking out of the window. (Гледам през прозореца. /в момента на говоренето го правя/) 2. I'm visiting my parents tomorrow. (Ще посетя родителите си утре. /личен заплануван ангажимент/)
- Често използваме: Rigth now, now, at the moment etc.
Също така Present Continuos се използва и за нещо, което някой непрекъснато прави и нас ни дразни (някакъв вреден навик).
Пример: 1. She always getting at me. (Тя винаги ми се кара. /това ме дразни очевидно/)
- Тук не използваме нормалното за "always" време - Present Simple.