То че фанатизма се манипулира, манипулира се. Хубаво е, макар и скучно, да не се изпада в крайности.Първоначално написано от Магесник
Да, религията е помогнала- сплотила е хората чрез убеждението, че са синове и дъщери(или произведения) на един Отец(Творец), дала им е обективна преценка за себе си и че са равни. Някой, който счита останалите за равни, по-трудно би убил, откраднал, излъгал... Пиша това със съзнанието, че няма абсолютни истини по този въпрос. Освен може би, че едно общество не може да бъде изградено върху егоизъма.Хм,не мисля,че Магесник се самообожествява,явно не си разбрала идеята му. Аз също съм бог на себе си,но не желая да ме почитат като такъв,защото култът е вреден за индивида и обществото като система от индивиди. Може би имаш предвид именно култовете към личността,познати ни от историята,пък дори и от настоящето.
Значи моралът е наложен от Бог чрез свещениците му? Искам да ми поговориш по този върпос,за да разбера какво точно имаш предвид? И какво е за теб религията,докъде се простира влиянието на бог чрез нея?
Трябва да доразвиеш идеите си,за да предложа мнение по тях,а не да упражняваме някаква специфична форма на средновековна схоластика,като оборвме аргументите на съперника един по един,а не в цялост,като система...
Поисках аргументи. След като неможеш да ме убедиш в нищо, а само повтаряш ницшевите думи, не виждам основание да ти чета мненията, колкото и прости да са. Хайде, нима ще оставиш тринайсетгодишна да те обори?Трети, че е мъртъв.