Тийнейджърите,които пушат,го правят по няколко причини(или само заради една от тях) - за да изглеждат готини и пораснали.Всички бяха свикнали,че само възрастните пушат и сега хлапетиите на по 13(имам предвид само пушещите - тези,които не пушат са по-зрели и не бих ги нарекла 'хлапета'),нали се мислят за много пораснали и затова пушат.Тази причина е свързана с желанието им да пораснат по-бързо,което независимо от пушенето,се изпълнява когато му дойде времето.Втората причина е когато искат да се харесат на някоя "готина" групичка в училище и да станат част от нея.Според тях не могат да са достатъчно готини сами по себе си и се налага да правят нещо,което е възприето като готино сред пуберите,а именно да пушат.Това донякъде е липса на самочувствие,но не е рядко срещана причина.Друга причина е когато имат много проблеми(с родители,съученици или гаджета) и са чували,че от пушенето(съответно и от пиенето) можело да им стане по-добре.Тази причина е свързана с липсата на приятели на които да споделиш мъките си и да получиш подкрепа.Веднъж когато скъсах с гаджето си ми мина през ума дали да не пропуша,но имах късмета да имам верни приятели до себе си,които ми помогнаха да преодолея раздялата с него(това беше преди 4-5 месеца).
Освен това,както много хора мислят...не е вярно,че ако всички около теб пушат,задължително пропушваш и ти.В шести клас всички съученици освен две момичета(едното от които беше пробвало) пушеха редовно.Но аз не пропуших.Ако го бях направила,те нямаше да ме мислят за по-готина(а може би щяха,но това щеше да е измамно чувство,защото щях да изневерявам на себе си за да се харесам на някаква групичка 12-13 годишни) и само щях да си скапя здравето.Освен това единственото,което щях да им покажа с пропушването си щеше да е,че аз също като тях съм една овца без мнение,която се води от другите и няма капчица достойнство.И тъй като не се възприемам по този начин,реших,че е по-важно какво мисля аз пред това какво мислят те.Съветвам и други тийнейджъри да се замислят кое е наистина важно в живота.Животът е един и би било жалко да го изживееш в опити да се харесаш на някоя готина групичка,вместо самият ти да станеш готин.