Инфото за зодията на паяка беше интересно.Май и преди бях чувал нещо такова.А да знам и за змиеносецът...
Всъщност не мисля, че има нужда от 13то съзвездие-добре са си сега
Ами като няма нужда да вземем и да изтрием цяло съзвездие от небето... или да преместим еклиптиката, що ли??..
факт е, 4е съзвездието си е там
някои го нари4ат 'Змиеносец", други са го нари4али по друг на4ин.
Но в това съзвездие еклиптиката преси4а мле4ния път по4ти по средата, и да се пропуска толкова забележително съзвездие от зодиака е проява на невежество
п.с. за да ви го обясня по- нагледно цялата ни Слн4ева Система се върти около тази то4ка от небесната сфера за около 26 000 години, а Мле4ния Път променя ъгъла по който преси4а еклиптиката(пътя на Слънцето проектиран на нощното небе)пак около същата то4ка,
и макар звездите в това съзвездие да не се виждат ясно заради облаците звезден прах в централните ръкави на галактиката или заради огромната с гравитация, то именно там се наблюдават най-4есто избухвания на свръхнови , както и много от т.нр "пулсари" за които у4ените все още нямат единно мнение какво представляват
загадъ4но и интересно съзвездие, както и да го погледнеш.
И ако броим от Водолея, тогава Официус се пада 11-тото съзвездие, а 13-тото ще бъде Козирога \/