Драсти на всички
Вие сте ми последната надежда- никъде в нета не мога да си намеря текста на 'Прикованият Прометей' Знам, че трябва, че е по-добре да си го взема на книга, обаче малко нямам време- за утре трябва да съм го прочела Така че много молим ако някой може да го намери да даде линк, че отчаянието ме зове
Прометей дал на хората огъня. Да се топлят и прочие. За което бил много жестоко наказан от висшестоящия Зевс.
Приковали го на една скала, където всеки ден долитал огромен орел. Той с олимпийско спокойствие кълвял черния дроб на прегрешилия, та да му причернее.
Нощем обаче дробът, уникален орган от медицинска гледна точка, се самовъзстановявал изцяло.
А един ден, преди да е долетял стриктният орел, при прикования Прометей кацнала, така да се каже, жена му. Мъчно й било за съпруга й, затова му дошла на свиждане.
- Как я карате? - попитал загрижено Прометей, сякаш ставало дума за семейната им кола, взета на лизинг от Хермес.
- Трудно, много трудно - признала си женицата и свела подпухналите си от плач очи. - Тежък ни стана животът, непосилен, ще знаеш...
- Е па нали ви дадох огън?! - промълвил прикованият Прометей, дълбоко вярвайки, че помагайки на хората като цяло, помага и на семейството си в частност.
- Е, греем се на огъня - отвърнала женицата, - ама какво ни грее това, като нямаме пък какво да сготвим...
Прикованият Прометей се замислил. Така и така заникъде не бързал. Накрая рекъл, поклащайки пламнала глава:
- Я, булка, отрежи от черния ми дроб, па го опечи на скара за децата!
Жената хлъцнала от изумление, та той добавил, усмихвайки се:
- Е па няма да храня само орлите я!