.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 4 от общо 4

история(9 клас)

аве хора за утре ми е дадена тая мания напрао ужас начи през 22 февруари 1848 год. почнала голяма революция в Европа.Страните Испания Великобритания и османците а и Русия не участвали.Вапроса е защо те не участвали прерових са навсякаде в учебника няа такаа мания.ако някои може да намери някаде плсссс да даде линк благодаря ви предварително [-o< [-o< [-o< [-o<

Еми, може би трябва малко да помислиш сам.
    Революциите по това време възникват във връзка главно с исканията на гражданите за право на глас, конституционно управление на държавите, отпадане на феодалните права, също така и поради националистическите надигания на отделните народи /унгарци, италиянци/.
    Великобритания дори по-рано направила компромис и с няколко Реформени Била дала избирателни права на много от гражданите, държавата била етнически еднородна, а феодалните права били елиминирани по време на индустриалната революция; и в този дух, там нямало причини за избухване на революция.
    За другите обаче и аз не мога да измисля нищо...

Супер фен
    За ОИ...империята е доста далеч от,случващото се в Европа.Не като граници,а по-скоро като мислене.Не забравяй,че там населението е до голяма степен поробено и султанът съсредоточава в ръцете си всички власти-законодателна,изпълнителн и съдебна,та дори е и висш духовен глава.Силната централизация и въобще мощта на Османската империя не дава възможност на който и да било да се надига на революция...говорим за непобедимата армия-колко въстания са потушени? Замисли се защо 5 века сме били рая? Просто няма начин,по който едно малцинство да победи султанските войски Изолацията от събитията вече я споменах-грижливо се следват ислямските норми,границите са добре защитени и вътрешното устройство удовлетворява султана,тогава защо му е да се интересува от политически течения като Ренесанс и тн?!
    Що се отнася до Русия,там реформи са направени още по времето на ПетърI и Екатерина Велика...потърси малко информация за тях и ще си отговориш на въпроса
    "Това,което не ме убива,ме прави по-силен"-Фридрих Ницше

Супер фен
    Сега имам малко време ии реших да добавя още нещо-Наполеон Защото отново говорим за Франция...а няма как тази личност да не се спомене...След себе си той оставя една коренно променена Европа.Като мислене,като начин на живот,като всичко.Появява се понятието национализъм хората се възприемат не просто като граждани,те са французи/англичани/испанци и тн. И така,това което искам да кажа е,че след смъртта му френските крале (и по специално Луи Филип)се опитват,до някаква степен, да върнат стария режим. Точно Луи Филип управлява авторитарно и това съответно не се харесва на френското население,което вече има опит в революциите.Такова нещо не се забелязва в нито една от споменатите страни.Няколко десетилетия по-рано французите са били неудовлетворени от властта и въстават,защо да не го направят и по-късно,когато пак нещо ги притеснява?! От друга страна Великобритания по това време е в период на индустриален (икономически) подем.Защо той започва точно там?Отговори и причини много-работна ръка,подходящи природни условия,научните открития....и хората са доволни,защото схемата на индустрията е следната:
    пари---->стока----->печалба (пари!)
    Социалната структура е гъвкава,на лице е и религиозна търпимост...срещу какво да въстават на Острова?!
    Русия остава незасегната от една страна,както вече казах,заради проведените преди около век реформи,а от друга,защото от самото си създаване нейното развитие като държава е забавено-тя става жертва на нещо подобно чак в началото на 20 век

Най-важното,когато отговаряш на подобен род въпроси,е никога да не забравяш,че в историята всичко е свързано-пярко или косвено,но е свързано

Господи,колко обичам историята
    "Това,което не ме убива,ме прави по-силен"-Фридрих Ницше

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си