.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 7 от общо 7
  1. #1
    Guest

    Ядене на яйца

    А бе питам се дали някой неможе да ми каже какъв е риска от ядене и пиене на сурови яйца и то от магазина.Щото повечето приятели и роднини ме плашат с некакви болести

  2. #2
    Повече от фен Аватара на anastacia89
    Регистриран на
    Jan 2006
    Град
    На Мел Мак
    Мнения
    303
    Може да хванеш птичи грип.Всичко трябва да минава през огън,не трябва да е сурово.

  3. #3
    Голям фен
    Регистриран на
    Aug 2006
    Мнения
    863
    Опасността се нарича салмонелоза. Потърси в Гугъл и почети.

  4. #4
    Голям фен Аватара на moncho
    Регистриран на
    Jan 2007
    Град
    Истината е някъде там.
    Мнения
    844
    Аз съм пил много пъти сурови яица и досега нищо не ми е станало ,но по добре не си купуваи от магазина а намери някои бабичка с кокошки и си ги купуваи прясни



  5. #5
    Супер фен
    Регистриран на
    Dec 2004
    Мнения
    2 009
    Риска е от салмонелоза, много е неприятно. Ако ги пиеш сурови гледай да не са спукани. Но суровите яйца с нищо не са по-добри от варените, дори напротив. След термична обработка стават по-лесно усвояеми.

  6. #6
    Мега фен Аватара на ThePainIsReaL
    Регистриран на
    Jun 2005
    Град
    зад ей онова дърво ;)
    Мнения
    3 737
    Няма по-голяма гад от сурово яйце , не ти завиждам хич .

    .. I`m just a kid .. a kid in love ..

  7. #7
    Голям фен
    Регистриран на
    Jun 2006
    Град
    Veliko Tyrnovo
    Мнения
    504
    Ето ти инфо за това заболяване:
    Салмонелоза
    Салмонелозата представлява остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерии от рода салмонела. При разпадането си те отделят ендотоксин, който уврежда нервната система и вътрешните органи /бял дроб, черен дроб, далак, бъбреци и други/. Някои от тези бактерии отделят и ентеротоксин, който причинява диария с отделяне на голямо количество течности и електролити /калции, натрий, хлор и други/ с изпражненията.
    Салмонелните бактерии се развиват и размножават в домашните и диви животни, птици и риби. Заразяването на човека става при консумиране на недопечено месо, мляко, яйца и продукти, приготвени от тях. По-рядко заразяването се предизвиква от здрави бактерионосители, които замърсяват хранителните продукти.
    По-типични болестни форми са:
    1. Стомашно-чревна форма. След кратък инкубационен период от няколко часа до 2-3 дни се развива остър гастрит и ентерит. Телесната температура се повишава, появява се повръщане с болка в горната част на корема, а малко по-късно - коликообразни болки около и под пъпа, с диарични изпражнения;
    2. Дизентерийно-подобна форма. Тя протича с повишена телесна температура, обща слабост, повръщане, коликообразна коремна болка и диария с множество болезнени изхождания. Изпражненията са течно-кашави, слузести, понякога примесени в кръв;
    3. Грипоподобна форма. Тя наподобява грипно заболяване, протича с пови шена телесна температура, втрисане, главоболие, ставни и мускулни болки, зачервено гърло, редки изпражнения;
    4. Тифоидна форма. Тя наподобява коремен тиф. Налице са повишена телесна температура, обща отпадналост, главоболие, повръщане, коликообразна коремна болка, диария,увеличение на черния дроб и далака;
    5. Септична форма. Тя се характеризира с бактериемия /разпространение на бактерии те чрез кръвта по целия организъм. Болестта протича с тежки усложнения /пневмония, менингит, отит, холецистит, пиелонефрит/.
    При тежките случаи се развива токсичен и хиповолемичен шок, с явления на сърдечно-съдова слабост и рязко понижение на артериалното налягане. При задълбочаване на токсичния шок може да настъпи коматозно състояние.
    Лечението се провежда в болнично заве дение в спешно интензивно отделение.Прилагат се антибиотици и химеотерапевтици, кортикостероиди, субституиращи коктейли, съдържащи солево-глюкозни разтвори, витамини, спазмолитици, болкоуспокояващи и други средства, с които се възтановява водно-солевия баланс в организма. Назначава се строг щадещ диетичен режим с течно-кашава храна.
    Прогнозата е сериозна. При закъсняло лечение и при тежка септична и шокова форма на болестта прогнозата е неблагоприятна. След преболедуване 1-2% от прекаралите заболяването остават бактерионосители, които се нуждаят от допълнително антибактериално лечение.
    Профилактиката се състои в строг санитарен контрол върху хранителните продукти и питейната вода, правилна кулинарна обработка на храната, поддържане на висока лична и битова, обществена и професионална хигиена, особено на работещите в хранителни и детски заведения. Особено внимание заслужават здравите бактерионосители, които трябва да се издирват и системно лекуват до бактериологично оздравяване.

Правила за публикуване

  • Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си