- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- София и провинция
Първоначално написано от rosskata
Ти добре ли си? И ако обичаш не говори за "диалекта ми". Добре, че те чета, а не те слушам.
Представям си какво щях да чуя. Хахха.
Родена съм тук и не мисля, че в Добрич примерно ще се чувствам добре. Не мисля и да се местя, заради налепите в родният ми град.И не смятам, че се мисля за нещо повече от някой достоен човечец от провинцията. Умни и достойни хора има навсякъде....
![]()
Първоначално написано от exploitedteen
Ще те взема за редактор.
![]()
Първоначално написано от malka_sladuranka
Значи ние, провинциалистите, хем сме налепи и дразним нежните ти софийски ушички с диалектите си, които за сведение не са по- диалектни от твоя... Хем "нямала си нищо пртив хората от провинцията"...
![]()
Спри да си противоречиш...
Колкото до това добре ли съм. Да се слага "Е" на края на глаголите като "ходиме" "правиме" "дразниме" е диалектна форма, характерна за западна България. Не виждам какво лошо има в диалектите...
След като държиш на чистия книжовен език, научи се да го използваш.Тогава критикувай колкото си искаш.
И въобще не си мисли, че езика, който се говори в столицата, не е диалект.
Книжовен български се говори само в централна България, но и това не е на 100%.
1. Човек се ражда изморен и живее за да си почине.
2. Ако видиш някой да си почива помогни му.
3. Работата е свещена. Не я докосвай!
4. Когато изпиташ желание да работиш,седни и чакай да ти мине.
книжовен български се говори само в книгите..
даже и във вестниците се шири неграмотност и диалектни форми...
I mene me drazni tva, 4e kato otida na selo i se po4va "OOOOO sofiankata" ili "OOOOOOOOo 6ope" ili "Grajdankata kak sme" (ot priqtelite idvat tiq gluposti) i mn me drazni tva.
Не си до мен да видиш плача ли, целувките за други харча ли.Няма начин да знаеш, че сърцето ми цялото е пълно с теб.
И вечер спя до телефона си, но лъжа пак с колко лягам си.Не, не искам да знаеш, че в леглото ми само тишината лежи...
Мене ме дразни пък целия тоя спор!
Колко е населението на България? 5 милиона има ли ги още?
У0у! Не думайте!
Защо просто не бъдем хора и да спрем да се делим по всякакви параграфи особенно това кой от кой град е!?!
Аз съм от Девня. Е, и!
Малцина (може би никой) от вас са чували за това населено място в близост до Варна.
На мене не столичани (понеже съм нямала много контакти с тях), а варненци ми се надуват повече. Варненец е и приятеля ми.
Ае да е*ба нека си кажем, че във всяко стадо си има мържа и да спрем да делим така хората![]()
Не бива столичани да се засягат от думи на нас провинциалистите, нито пък ние от техни думи.![]()
Преди съм взимала много на вътре думи от сорта на "турбо селянка", но сега .. си казвам "Много да не ми пука. Нито изхвърлят златни изпражнения, нито са по цивилизовани от мен хах![]()
"
Разни хора, разни идеали.
П.С. И за тези които наистина си мислят, че ядем бананите с корите.. ==> Недейте така! В тая българия ... всички ядем бананите така.
Реалния свят не е оферта... Да прибягаме към алтернативни варианти.
Да, така се водело по принцип...Ама според мен е все тая, дали си от София или от провинцията. Етикетът "селянин" би трябвало да бъде лепнат не заради мястото, в което живее човек, а заради обноските и характера му. Според мен не е от значение от къде си, а що за човек става от теб!
А и все повече хора от провинцията заживяват в София, така че това съотношение провинция - София се размива...
Ако ме прогониш, ще изгасна.
Ала доближиш ли се, ще се стопя.
Да те имам е така опасно!
(Да те нямам значи да умра.)
Тошко така..!Първоначално написано от sherry
Това забравих да го напиша, но пък и не малко хора го направиха![]()
Реалния свят не е оферта... Да прибягаме към алтернативни варианти.
Аз пък не мога да разбера какво имат общо селяните с цялата тази работа! Прабаба ми, Бог да я прости, беше изключително възпитана жена, въпреки че цял живот е живяла на село... Селяните са хора като всички нас и да използвате тази дума като заместител е повече от неподходящо.
rosskata, аз съм от Велико Търново и казват, че тук говорим горе-долу на книжовен български език, но доста хора са ми казвали, че говорим меко. В крайна сметка диалектите са хубаво нещо и не виждам защо изобщо трябва да ги намираме за нещо лошо. В Лондон например има толкова много диалектни форми, че е твърде възможно човек от предградията и един от центъра дори да не се разберат![]()
Аз също съм на това мнение. Но сладуранката ме подразни със убеждението си, че говори книжовно щото видиш ли е "столичанка" и много се дразни като провинциалистите и говорят на диалекти...В крайна сметка диалектите са хубаво нещо и не виждам защо изобщо трябва да ги намираме за нещо лошо.![]()
И в следващото изречение пише "как да не се дразнимЕ"
Не само се надува, но при положение, че самата говори на диалект, което е нормално така или иначе, критикува другите...
Затова я нападнах...
Иначе да сменя ударения както иска, да казва "хлеб" и "млеко", мен не ме бърка... Всеки си говори на някакъв диалект, вкл'чително и аз...![]()
Просто трябва да разбере, че само защото този диалект се говори в София, това не го прави книжовен език...
п.с Кокни е най- якия английски диалект на света...
Като се опитах да гледам "Гепи" и "51-ят щат" без субтитри, нищичко не разбрах. Но звучи мнооого яко \/
Я ми дай цитат където твърдя, че говоря правилно?Първоначално написано от rosskata
ОМГ, как ми преписвате неща които не съм казала.
![]()
И ако обичаш не говори за "диалекта ми". Добре, че те чета, а не те слушамПърво казваш "чувам диалектна реч"- свързваш това с т. нар "Налепи" от провинцията, които говорят на диалект и това те дразни.след което от всички страни чувам диалектна реч. Е по дяволите заради това, че цяла България се изнесе тук, ние сме в попадаме в подобни ситуации ежедневно. Е как да не се дразниме
ПОсле казваш, че аз говоря на диалект, сякаш че това е нещо ненормално.
От контекста се орави ясния извод, че ти смяташ, че говориш книжовно, а диалектите са характерни само за налепите от провинцията.
Аз не правя на никой забележка за диалекта му, защото в крайна сметка всички говорим на диалект. След като ти коментираш диалектите като нещо лошо и срамно, е логично еда мислиш, че говориш книжовно.
Може да не си го казала в прав текст, но достатъчно ясно го намекна.
А за това че се надуваш- само сляп човек не би го забелязал в постовете ти по тази тема.
Явно си разбрала грешно думите ми.Исках да кажа малко по-различни неща, но какво ли ще разбере главицата ти, която явно трудно възприема.
![]()
Ти не се притеснявай за главицата ми.Първоначално написано от malka_sladuranka
МНого добре се разбра какво искаше да кажеш...
И след като и ти най- сетне разбра, че са глупости ,се измъкваш по терлици.![]()
Извинявам се за грубят тон, но ми напомняш за магаре - тъпо и упорито.Първоначално написано от rosskata
![]()
:P Мерси за комплимента...![]()
Много обичам хора, които почват да обиждат когато видят че губят някакъв спор.![]()
Само ще те помоля, ако смяташ да продължаваш да изразяваш симпатиите си по мой адрес, да го направиш на лично, зашото достатъчно офлудихме темата.
Нямах за цел, да се обидиш, за което съжалявам. Не мисля, че фактът, че не смятам да се обяснявам ме прави губеща в така нареченият спор.Първоначално написано от rosskata
![]()
не си ме обидила ни най малко... Но предполагам това беше целта ти, затова се изразих така... И пак казвам- няма смисъл от повече приказки, ако няма да са по темата.Първоначално написано от malka_sladuranka
true, true... Не трвбваше и да започваш безмисленият спор, след като се оттегляш с подвита опашка.Първоначално написано от rosskata
Както и да е и аз се оттеглям. Peace.
![]()
Спорът се превърна в безсмислен след като спряхме да говорим за диалектите и минахме към магарешката ми персона.Първоначално написано от malka_sladuranka
Което не променя факта, че ти се смяташ за нещо повече от провинциалистите живееши в София, т.нар. "налепи" заради които си принудена да слушаш диалекти и да чакаш в задръствания.
Аз от своя страна смятам, че след като всички сме българи и живеем в една държава, всеки има право да живее в който град иска и да говори на родния си диалект, без да бъде обвиняван за трафика в София или да става обект на подигравки от страна на говорещите диалект, различен от неговия.
В крайна сметка цяла България сме едно голямо общо село![]()
Повтаряш се.Каза и доста вярни неща, но повярвай ми изнервящо е всеки пък когато бързаш за някъде в пиковите часове да закъсняваш, да ти е горещо, задушно, да се буташ по градския транспорт(нямам снижка мамка му). Че и транспорта е под всякаква критика е друг въпрос... А като се замисля градът е проектиран за двойно по-малко хора...И ти да не можеш да се разминеш в родния си град и да страдаш заради новодошлите, и ти малко или много ще се подразниш, повярвай. Както споменах заради тези пари какво ли не правят хората, напускат родните си местенца, за да ходят в по-големи градове, напускат родната си държава, за да отидат на места където ги тъпчат и експоатират на нечовешки работни условия, като им плащат със дребни монети за тях, а за нашият стандарт цяло състояние...
Първо :Тези хора имат не по- малко право да живеят в този град , колкото и ти. Никъде не пише че не може да се местиш в друг град, или че трябва да стоиш в родното си място. Не си мисли, че защото си родена там едва ли не имаш по- голямо право да бъдеш недоволна.
Второ: Емигрирането в друга държава няма нищо общо. София не е друга държава, никак дори.
Трето : Варна също е проектиран за двойно по- малко жители. Тук също идват да живеят много хора от цяла Североизточна България. Населението се увеличава постоянно и е станало много клаустрофобично със всичките тези нови сгради. Защото за разлика от София, тук няма място за разширяване на града, той само се сгъстява.
Вярвай ми, градкия транспорт е не по- малко кошмарен... Задръстванията са малко по-малко кошмарни, но пак са ужасни.
Къде си ме чула да казвам, че за това са виновни хората, идващи да живеят в града? Или пък да се дразня? Виновни са тези, които отговарят за инфраструктурата, не хората които идват да живеят и да работят на място, ктъдето ще им е по-добре.
Моите родители не са от Варна. Мама е от София а татко - от Добрич... Ако си бяха останали по родните места, въобще нямаше да ме има![]()
Вие сте ебаси злите хора..тамън да забележа някоя интересна тема и то вече е казано всичко дето има да се казва...
![]()
Birdy birdy in the sky dropped a poopy in my eye, I don't worry I don't cry, I'm just happy that caws can't fly!
Не,че да започвам нов спор,ама ти като отидеш на гости у някои,чувстваш ли се и ти равноправен собственик на апартамента му?Първоначално написано от rosskata
Не е същото,разбира се,но не си правя - всеки се ползва с привилегия в родния си град.Това не означава,че другя няма право да живее там,съвсем не искам да кажа това.Ще ти дам пример-аз живея в Страсбург.За да ме наемат някъде на работа(говорим за някоя институция,а не за квартално кафене),трябва - да няма желаещ французин за този пост;ако има такъв,институцията или фирмата,или предприятието,трябва да плати неустойка на държавата в размер на 3000Е,ако предпочетат мен,дори и квалификацията ми да е 1000 пъти по-добра от неговата,защото той е местен!.Има го същото разделение и на по-долни нива - между французи!Така ще стане някой ден и в България,ще видиш.Нали сме в ИвропатЪ....ииииихаааа
Feel my sin..Feel my sound..So baby,come on in...
Чист пример за безмислената омраза...Първоначално написано от Just_One_Girl