- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- София и провинция
rosskata..Ти май вече сама си говориш.Никoй не ти говори за омраза.Става въпрос по-скоро за скептицизъм.Срещаки лошия странджански,балкански,дун авски или какъвто и да било поглед,на които отвръщаш с усмивка,а той/тя от своя страна с пренебрежение,какво друго да си кажеш,освен 'майната ти'?Първоначално написано от rosskata
и особено като чуя в някои бар или друго нощно заведение 'Иеи,момичи,покажи чупка бе.Искаш ли да сЪм разкършим?',кво да си кажа,освен ебахти турбо-селянина![]()
Feel my sin..Feel my sound..So baby,come on in...
Ейй, пак ми изкривихте думите. Ц-ц-ц..![]()
Идеята ми е, че една не малка част са като децата от басейна. Сблъсквала съм се с такива хора. Познатите ми също. Имам приятел от някакво село...забравих кое беше, живее си там и идва тук да учи и така натакък. Ами той не се държи като обезумял дивак и естествено получава респект от моя страна, както и от страната на останалите. Така, че каквото повикало, такова се обадило. За съжаление голям процент от тези които съм се сблъсквала, са се държали точно като хванати от гората. Веднага мога да дам пример с една новодошла(от класа ми беше, добре я познавам), която се беше помислила за голяма работа като живее тук(селски прояви, високомерие) дори мислеше да взривява и една модна агенция(сериозно това) Цялото това самочувствие идваше от това, че дойде тук.
Ами с такива как да не се отнасяш с пренебрежение и подигравки.
![]()
Вече ме заболя устата да повтарям- не може от отделни случаи да правите такива обобщения. Това, че някой е тъп и надут - той ще си е тъп и надут и ако е от София, и ако е от Горно Нанадолнище.
Аз нямаше да съм по- умна ако се бях родила в София, нито вие щяхте да сте по-тъпи ако се бяхте родили в Хасково. Факт.
Не можеш да кажеш- тя е тъпа, щото е от София/От Провинцията.
Тя е тъпа, защото така се е родила. Точка.
На няколко пъти вие казахте, че софиянци не харесват провинцията. МОже би именно затова тези хора, с които сте се сблъсквали, са решили, че не ви харесват.
Първо, това не важи за всички. И второ, защо смятате, че тези хора, които са ви наредили, не харесват Софиянци от само себе си. МОже би просто някой софиянец им се е надувал и не ги е харесвал, защото са "селяни"... Съответно те по вашата логика започват да не харесват всички софиянци, и си го изкарват на вас, които нямате нищо общо.
Яко,а? След като не ви е било приятно да ви пренебрегват заради това че сте от София (което е тъпа и некултурна проява), защо слизате до нивото на тези хора, не харесвайки провинциалистите...
Такива нехаресвания и войни са между тъпи хора от всичкикраища на БЪлгария. Комплексарят винаги ще намери с кого да се заяжда и кого да мрази. Това откъде е няма значение.
Логиката е грешна...
КОолкото до някой дето ти подвиквал- дам,селска проява. Може да се случи навсякъде. Но също не е аргумент да не харесваш хората извън софия, никак даже.
1. Човек се ражда изморен и живее за да си почине.
2. Ако видиш някой да си почива помогни му.
3. Работата е свещена. Не я докосвай!
4. Когато изпиташ желание да работиш,седни и чакай да ти мине.
Първоначално написано от rosskata
Давам отделни случаи, защото в момента говоря с примери, а не с научни факти. Мога да дам още милион подобни , но не вярвам, че някой ще чете пост с примерите ми 3 страници хех. От тези милион случки доста хора си правят някакви изводи, като разбира се всеки има в предвид, че всяко нещо си има своето изключение.
Омраза няма според мен. Това е твърде силна дума.
Има много хора/ както вече дадоха за пример/, чиято единствена цел е да дойдат във "велика" София, без значение какво ще правят тук, готови са на всичко. Но идвайки в София, те идват с едно много ниско самочувствие и някои софянци, нямащи си друга работа се занимават с тях, опитвайки си да им го намалят още повече и повече. Такива хора има навсякъде. Винаи е било така по-силните "оцеляват". Важното е да този човек, идващ от провинцията да се чувства равностоен. За мен както днес казах в друга тема, човек сам си изгражда уважеинето на хората околко себе си.
Другият вариант е, пък идвайки тук да станат с огромно самочувствие, защото са постигнали заветната цел, с което пък още повече няма да бъдат приети.
Омраза София-повинция няма. Но има софийски диалект- пловдивски/варнески, врачански и тн/. Тук хората въобще не се поглеждат себе си, те как говорят, но като чуят мйекане и "аууу как говори". В София имаш два избора или се научаваш да говориш правилно/ за предпочитане/ или научаваш софийски далект, с който обаче в някои кръгове пак няма да бъдеш приет. С това "няма да бъдеш пирет" имам предвид, че ще ти костват двойно повече усилия, за да можеш да се наложиш като личност.
А защо смяташ, че тази своя съученичка се е надувала заради жтова, че е в София или че е родена в някакво село, а не защото си е надута по принцип??Първоначално написано от malka_sladuranka
Или че това хлапе е тъпо и невъзпитано защото е тъпо и невъзпитано, а не защото е от Варна, примерно?
И аз съм имала проблеми в София, но не си правя изводи, че всички там не ме харесват...
Приемам, че има хора, които първо опознават човека и тогава съдят за него.
Както и тъпанари, които се чудят кого да наковат
Защото както споменах я познавам доста добре. Виждала съм я как се държи със съселяните си, виждала съм я и как се държи с нас. Познавам и манталитета, и плоското и мислене. Но да не обсъждаме невестата...Първоначално написано от rosskata
![]()
Хах София, хах провинция.
И като съм от така наречената провинция не значи, че половината софиянци не са по-зле от мен![]()
хъхъ..
Явно просто е кухо парче. Без значение къде е родена. Има ги навсякъде.Първоначално написано от malka_sladuranka
НИКОГА не можеш да кажеш за човек,че се е родил тъп!Важна роля за формирането на личността играе семейството,обстановката,д ори и социалният статус(да,точно така,защото ако живееш в Горно Нанадолнище,родителите ти са без работа и трябва да биеш 5км до съседното село,за да ходиш на училище,няма как да не те е яд на 'тъпите софиянчета с уреден животец и даскало на 5мин').Тази омраза се насажда съзнателно или несъзнателно,тъй че не ми говори за избор и лично мнение при 15 годишни..Първоначално написано от rosskata
да,права си.тук играе важна роля приказката 'Каквото повикало,такова се обадило'.Но аз не мисля,че пътят на логиката ти е правилен.защо пък да не е някой провинциалист,опитващ се да се самоизтъкне,че въпреки,че идва от някъде си е по-можещ от столичани(което е безумно,защото всички сме с равен статус)..просто отношението е адски дразнещо..Първоначално написано от rosskata
аз не съдя по един човек всички останали.аз съдя по мнoгoто,които срещам на улицата,в трамвая,в парковете,в кафенетата..Първоначално написано от rosskata
А защо пък да е накой столичанин, който сии мисли, че да дойдеш да живееш в града му , е все едно да се нанесеш в апартамента му и да си мислиш, че е твой... И да си мисли,че ти си причината за задръстванията и кофти градския транспорт... И да смята, че нямаш право да говориш на своя си диалект, а трябва да използваш неговия...защо пък да не е някой провинциалист,опитващ се да се самоизтъкне,че въпреки,че идва от някъде си е по-можещ от столичани(което е безумно,защото всички сме с равен статус
Две изказвания, които показват надутост, каквото и да си говорим...
При това не породена от всички тези примери, които изброихте...
Непредизвикана от абсол'тно нищо... Освен от съзнанието, че не сте равноправни на тези, които идват да живеят в София.. А сте по-горе и имате повече права заради това, че сте родени там ( да не ти напомням изказването, че всеки трябвало да си стои по родните места)
КОлкото и да се правите на жертви в случая, предишните ви постове говорят много...
п.с.Аз спирам да пиша по темата.
Правете си междуградски войни колкото искате...
Аз никога няма да определям хората по това къде са родени.
Човек се определя от думите и действията си, не от родното си място.
говори ми,говори ми..Първоначално написано от rosskata
ако искаш и вместо мен говори,вече си на път
никога не съм казала - стои си в Пловдив,Бургас,Варна и т.н.попитах защо заветната цел на твоите приятели е София,след като бил негостоприемен,мръсен и т.н.град?
и да - повечето софиянци се дразнят на диалектите.вече го каза,затова няма да повтарям и перефразирам репликите и(както правиш ти),а ще я цитирам.
Първоначално написано от shadow4e
Имах предвид това най- вече. Примера показва някакво чувство на собственост върху града, в който живееш... Или е просто адски неудачно избран...Първоначално написано от ABSOLUT`me
Това имах предвид относно диалектите. "повечето софиянци се дразнят на диалектите... Имаш предвид "Дразнят се на диалектите, различни от техния?"Първоначално написано от malka_sladuranka
Има разлика... В София също се говори на диалект.
На никой от моите познати не му е "заветна цел" да отиде в София.
Някои отидоха да учат хуманитарни специалности , каквито във Варна са кът, една приятелка се изнесе в приятеля си и т.н...
И не зннам къде казвам, че градът е негостоприемен и мръсен. Не съм го намекнала дори. Ти го каза....![]()
п.с Аз също живея в пренаселен град... Ако се има предвид отношение между площ и население, може да е дори по-пренаселен от София... Но не съм чула някой да се оплаква, че за задръстванията и тъпканите автобуси са виновни "пришълците"... Особено пък интелигентни хора, каквито, мисля, сте вие...